Saturday, April 3, 2010

banana pancakes

aku tak pernah terfikir nak buat pancakes from scratch. biasanya beli yang dah siap2 dalam kotak tu kan. pastu bancuh je ngan susu n telur. entah camana tergerak hati nak browse resipe kat internet untuk basic pancake recipe. jumpa pulak yang banana ni.

so i decided to give it a try. here goes the simple foolproof recipe. camana keras pun tangan haruslah boleh buat jugak. antara M dengan R aje heh heh heh heh. :P

Ingredients (aku cilok dari allrecipe.com)

  • 1 cup all-purpose flour
  • 1 tablespoon white sugar
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 egg, beaten
  • 1 cup milk
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 2 ripe bananas, mashed
campur je suma kat atas ni sampai sebati. pastu tuang aje atas kuali leper. saiz ikut suka. inilah hasilnya... tadaaaaaaaaaaa!!! :))


yang ni plain banana


yang ni aku tabur raisins sikit kat atas


pastu makan aje dengan maple syrup


actually sekarang ni tengah sejuk ya amat. sekolah pulak cuti easter. kalau dah dok rumah tu memang asyik lapar ajelah anak2 ngan makpak anak2 hahahhaha. dapat pancakes panas2 gini memang syok la. cepat aje habihnya.

wokeh. selamat mencuba. kalau R. :P


8 comments:

isz_3707 said...

camni ko kata aku leh kurus klau dok sana? (kecualilah ko buat tu xmo bagi aku makan :P)

knv said...

jangan salah paham. ko datang sini masakkan untuk anak2 aku ngan naufal. ko takyah makan. puasa aje 2 minggu. layan budak2 tu main. hantar depa pi balik sekolah, etc. aku pegi holiday la ngan laki aku gitu.

aci tak?

dua minggu jerrrrr... :P

sisdee said...

haah le kan senang sgt..hahahhhaa...

geramnya tgk gebu2 camtu :O

esp yg raisin huhuhu

tq for the recipe..emmm tp tggu le kalau "R" muaahahahahhah

Marisa said...

blend all the ingredients pun ok.... nak bg smooth...

Mama Adib said...

chef Ana

ku copy paste sgla resepi ko tau

sungguh menggiurkan

knv said...

sisdee, R jgn tak R! :D

marisa, kalau akak buh pisang akak suka texture dia coarse sikit. biau rasa pisang tu :P

madib, nanti aku balik ko buatkan untuk aku ek? hahahahha..!

KV said...

memang kalo sejuk2 asyik lapar jer. Hehe

knv said...

kv, sungguh la tu! memang carik nahas asyik makaaaannnn je! :P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger