Sunday, May 16, 2010

pride

if people ask you, apakah perkara yang boleh dibanggakan dalam hidup anda sekarang; what would be your answer? is it what it should be by your own standard?

semenjak dua menjak menjadi housewife ni, i can't help but wondering perasaan ibu2 yang menjadi suri rumah sepenuh masa. memang ada surirumah yang rasa diri mereka tiada apa2 yang istimewa untuk dibanggakan. tiada jawatan besar. tiada sumbangan kewangan kepada keluarga. tiada wardrobe menarik seperti wanita berkerjaya. tiada apa yang boleh dibanggakan. aku tau lah pasal aku sendiri pun ada jugak terasa macam tu sekali sekala. hahaha..

yep, i think what we are actually lacking, is pride. kita selalu equates perasaan bangga tu dengan benda yang besar2 sahaja. kerja besar. rumah besar. kereta besar. wang besar. kita tak biasa dengar kerjaya seorang tukang kebun yang harus dibanggakan. kerja kerani. penghantar surat. seorang draugthsman rasa rendah diri kerana dia hanyalah seorang draughtsman, bukan engineer. disebabkan budaya dan persekitaran yang sebegini meletakkan ranking darjat, ada orang yang malu untuk attend re-union sekolah kerana berasa tidak at par dengan rakan2 sebaya.

aku sebenarnya ternampak sungguh perkara ni bila mai sini la. i don't know how they do it, tapi aku rasa sistem pendidikan depa ni memainkan peranan besar dalam pembentukan siasah peribadi masyarakat sini. sekarang baru aku faham kenapa negara mereka ini digelar developed country. ianya bukan hanya material semata, tapi bermula dengan attitude dan cara pemikiran yang sungguh matured dan developed. people here, they just don't materialize. maksud aku, ok ada orang kaya, ada orang miskin. but it doesn't really matter. they don't judge each other. dan setiap individu berbangga dengan apa yang mereka lakukan. tiada soal rasa rendah diri kerana 'saya hanya berkerja sebagai pengawal lalulintas kanak2 sekolah' sahaja, ataupun 'pengutip sampah dijalanan' sehaja. aku tak tau nak cakap macamana, but seeing them, macam ada cahaya kebanggaan yang terpancar dalam gerak geri mereka buat kerja. please imagine, a charismatic rubbish picker. ini bukan lawak. tiap2 pagi isnin aku akan berselisih dengan mamat sorang ni. memang nampak kerja macam lekeh. macam picisan. tapi bila aku tengok dia buat kerja, dan cara dia menyapa orang2 yang lalu lalang tu, aku pulak yang rasa bangga dengan attitude dia. dan aku tahu, he's taking all the pride in what he do. you can see it his face. aku sungguh la terasa nak peluk2 orang macam ni. they truly humbled me down.

ok, maybe tak semua depa macam tu. tapi rata2 yang aku jumpa, that's how they treat their job. no matter how small or how big. pasal tu la kat mana2 pergi pun, semua orang ceria aje nak membantu orang lain. how can i help you? that seemed to be everybody's motto. dan mereka juga amat authoritative. maksudnya, kalau kerja aku sebagai toilet cleaner, segala mala mengenai kebersihan toilet ini adalah territory aku. please respect me. begitu lah selalunya. so most of the time, people can't help but respect. respect given, respect earned. the feeling is overwhelming. tiada persoalan aku boss kau kuli. aku manager kau security guard. aku executive kau cleaner. masing2 ada amanah yang nak dipikul. masing2 bangga dengan tugas masing2.

jadi untuk kita2 yang rasa apa yang diri sendiri buat itu masih tidak penting, we might want to think twice. whatever we do, no matter how small and how unimportant and how petty it may seem, lets just do it well. do it right. and do it with pride. that's what excellent is all about. i think.

:D

12 comments:

CY4.0 said...

speechless :D

kalau nak compare apa yang kita ada dengan apa yang orang lain ada, mmg sampai 15 jilid buku tak sudah kan k Ana..

pokok pangkal hati.

Sayang.Ibu said...

proud for what we have... setiap apa yang kita miliki itu adalah berharga.. sbb apa yg kita ada, apa yg kita buat, mungkin tak termampu dibuat oleh org lain...

aida said...

kak,

yang baik bolehlah dijadikan tauladan. kutip2 sampah pun, boleh tegur orang (bukan kat birmingham je, manchester pun.. hehehe).

atau kat tmpat saya blajar, tak malu pun mamat ni jadi receptionist, siap tegur good morning loudly kalau saya naik lif nak pergi kelas. nampak pride dalam apa yang dia lakukan, walaupun org tgk hanya receptionist

Mynie said...

yup setuju kak ana...
teringat kartun 'higglytown heroes' kat playhouse disney channel..
i guess it helped also that diorg ada minimum wages and harga brg murah, kiranya most orang hidup selesa.. alamak masuk bab material pulak, against the spirit of the post woopss...

isz_3707 said...

kadang2 bukan org yg buat kerja tak bangga tp orang sekeliling yg pandang hina kat mereka. yg lg sedih kalau darah daging sendiri yg malu dgn org yg buat keja mcm tu. org lg pandang kekayaan org wpun dia kerja haram drpd miskin tp buat kerja halal. it's just in our culture i guess.

sisdee said...

saya kdg2 ada perasaan rendah diri bila jadi SAHM..
sbb mind org kita asyik pndang rendah tak kira apa keje dorg...lagi le tak keje..huhuu

lagi satu...cuba pkr cara rasional..adakah mereka yang keje angkat sampah, sapu sampah nak dorg jadi camtu??kalau tak de dorg cuba pkr sape nk angkat sampah org2 kaya tu :p
sape nak jaga kebersihan sekitar hiway..sape nk buat semua tu??huhuhuhu...jgn dok pkr tu le dorg tak nk blajar tinggi2 dulu..tp pkr le balik..tak semua org bernasib baik selalu..dunia tu bulat :(

maaf klu aku dtg cni aku emo :p

Liyana said...

Sis,

that's soo true, saya mula2 sedar benda ni, bila sembang dengan adik yg duduk oversea. sikit sebanyak saya terjangkit..

mintak mahap kalau melukakan hati akak, tp, saya nampak akak cam berubah persepsi. (I can almost see the changes right in front of my eyes, tp kita tak penah jumpak pon). Saya masih ingat lagi, ada satu dr beratus2 komen akak, yg bunyi macam ni "money can still make me happy", kita tgh discuss money isn't everything. So does it change too? :-)

rizza said...

ana... ni kerana mentaliti mereak terbuka... di msia.. mentaliti masyarakat kita ni tak keluar dari kepompong jajahan.. sebab tu le.. aku yg pikir ko kuli.. aku bos,... ade yg pandnag hina/rendah kat suriruamh,,.. waalupun mereka yg memandang tu lebih rendah taraf pelajaran nye dari surirumah ....
masyarakat kita mengukur kejayaan seseorrg atas tiket matarial... macam ko kata di atas... ade kereta besor.. ade rumah beso... tapi lebih lagak je...

aku suka kat obesi.. seperti ko kata.. walaupun org tu drive lori sampah.. depa siap leh say hello ngan kita lagi.. dan tak rasa rendah diri... dan depa tak kisah siapa kita... berlianan ngan org msia.. mereka lihat "siapa kita".. tu le masalah yg kita kena hadapi di msia... sebilangan org yang "rasa hebat" hingga memandang rendah pada yng lain...

sorry panjang lak.. aku le ni pun... agak malas nak bercampur ngan "kawan2 lama aku" (kawan sekolah).. kerana ade sebahagian nya.. yg aku terasa amat... dek kerana kecetekkan ilmu depa.. memperlekehkan aku.. dari aku Bf anak aku hingga la aku le ni buat juak kek je... ...sib baik ade kengkawan cyber cam ko yg tenangkan aku dan beri kan kata2 perangsang hidup.. thanks beb!

aku bangga ngan diri aku sekarang... walaupun surirumah.. aku rasa lega...
take care!!

knv said...

yan
yang paling susah for me, is not to compare. letih betoi!

intan
betul. setiap kita masing2 ada 'kerja' sendiri. when things done with pride, the outcome will be helpful to all people, regardless.

aida
betul. ambil yang baik2 sahaja. yang buruk tolak tepi. yang jadi haru bila kita ambil yang buruk dan tolak yang baik. :P

mynie
walaupun ramai orang kaya yang mungkin komplen pasal minimum wages tu (pasal depa kena bayar tax tinggi) tapi akak nampak banyak kebaikan jugak. so takde orang yang hidup miskin tegar. but it's not so easy to implement kan? i would love to think that we have zakat system as a good start. tapi masih ramai miskin tegar di malaysia. so masih ada yang harus diimprove kot.

zan
bila dah jadi culture itu yang haru. and to think about it, i'm also a part of this culture. oh amat sadis. and sad. and disturbing.

sisdee
apa yang saya cuba sampaikan ialah, kat sini masyarakat tak pandang yang kerja kutip sampah itu sesuatu yang teruk pun to begin with. kalau macam kita tengok orang alam flora angkut sampah, kita macam kesian dan belas dalam hati. tapi kat sini, tak siapa akan rasa macam tu pun. sama aje macam orang pandang orang keje pejabat. equal perception itu yang kita susah nak practise. jadi memang otomatik kalau orang kerja 'buruh' ni terus rasa rendah diri sebab masyarakat memang akan pandang rendah. dan belas hati. dan kesian. padahal takde apa pun.

liyana
hahahha.. money still makes me happy. sapa tak suka duit tu boleh bagi akak. :P obviously money's not everything, tapi banyak benda boleh buat dengan duit. akak cuma nak sampaikan, walaupun tanpa duit banyak, kita masih boleh berbangga dengan apa yang kita buat as an individu. only then you will feel good about yourself. rezeki manusia lain2.

rizza
to think about it, bukan ke dulu british yang jajah kita? bukan ke kita patut kutip apa2 yang baik dari british tu? ramai orang kata kita asian ni berhemah tinggi, bersopan santun, suka tolong menolong, baik hati, etc. tapi entah kenapa nilai2 murni tu aku lebih banyak nampak kat sini. well mungkin aku bias kot. tapi rasanya macam tidak. kalau nak kat melayu tu tak bagus, aku pun melayu jugak. aku pun sebahagian dari ketidakbagusan itu. itu yang haru.

Ms Lola said...

...do it well. do it right. and do it with pride

Ya betullll!!!

knv said...

lola
apalagi? bagi la hadiah! :P

lailasani said...

betul.. betul.. betul..
ms sy dok japan dulu pun nampak benda ni.... pemandu bas, pemandu(?) train, pengutip sampah, pencuci toilet semuanya buat kerja dgn penuh berhemah. siap tegur2 org lalu lalang.. boleh senyum2 lagik.. mmg sangat berbeza...

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger