Thursday, July 15, 2010

her antics

KES RAWAK SATU
Mama: What do you want for lunch tomorrow, Arina?
(asking casually)

Arina: I want sausages. LOAD of sausages!
(penuh semangat waja)

Mana: Err.. okay. It's sausage then.
(bena tak bena)

Arina: I want you to remember that, ok? I want sausage tommorow. You MUST remember that!
(sambil goyang2 jari telunjuk dan tekankan perkataan MUST!)

Ewah ewah ewahhhhhh! Penampor, nak?

Ah ah ah ah. :P Ni kes dia hangin ngan aku pasal bila dia nak sosej, aku bubuh benda lain dalam lunch box, buat2 lupa pasal sosej. Tiap kali balik sekolah dia mesti ingat nak tembak aku balik. Tak koser taw!


KES RAWAK DUA

Arina: Mommy can i help you?
(mata terkedip-kedip tagih simpati)

Mama: No. I want to you go to bed. It's bedtime.
(suara ala2 sarjan komando)

Arina: But I want to help you. Let me help you.
(start leleh leleh)

Mama: I don't want you to help me. Go to bed!
(start nyinga)

Arina: But you have to be kind mommy. If not you can't go to syurga.

Mama: Hmm.. ada2 aje kau ni tau. :P

Susah gak bersoal jawab ngan budak2 cam nih. Ada aje akal depa. Balik balik haku jugak yang kena. Nyampahhhh!!! :P

14 comments:

Sayang.Ibu said...

eh budak2 mmg suka beno ngan sosej ekkkk... anak2 saya tu pun kalo blh hari2 suh saya masak nasik goreng sosej... huhuhuuuu

Along said...

My kids also like to keep me in line. "Ibu, you cannot lie to us ok, afterwards you got no tougue!" "Ibu, when asking, say please ok. Manners!"

Hambik ko ibu mithali wooo...banyak songel ngan anak, depa songelkan hang balik...:))

m-i-o said...

kahkahkah! anak sy pun ada chance nak ikut jejak langkah arina ni. dah namanya pun sagittarius kannnn. adoi. pening, pening.

"mama, kemas dulu baru tido ya"
"mama, sangkut towel ni"
"mama, ni kena basuh"
"mama sabar ya, sabar. ingat Allah"

bilalah ko nak cukup tinggi ni, anakku - time tu buatla sendiri. kahkahkah!

ena said...

kah kah kah...
arina shangat pandai!
meh makcik geget ko!!
muahahaha...

SM@A said...

Salam Sis ..

Kes 2 tu cute lah.

Anak I pernah bombard I dengan soalan ni... Ibu, dalam kubur nanti bila malaikat tanya soalan, kita nak jawab dalam Bahasa Melayu ke atau Bahasa Arab.
Sabo ajelah anak aku ni.

Tapi, the best part is, lepas I dapat soalan tu, I pulak yang fikir, betul jugak anak aku ni, nanti aku nak jawab macamana.

Mynie said...

assertive :)

Hanis said...

budak2x sekarang gitu la kak...

byk benor jawapan balas kita terima..


kdg2x tgh nak marah bleh tersengih..

Sally said...

ekkeke..pandai..now a days..budak2 skerang mmg petah berkata-katakan..

Zety Zin said...

hehehehehe. bijak, bijak. saya tengah imagine macamana arina goyang2 jari telunjuk bagi arahan. macamana guru besar lah! hehehe.

mio,
"mama sabar ya, sabar. ingat Allah"
dahsyat weh skrip dia. hehehe.

KV said...

haha..budak2 now mmg bijak.

jua said...

kak, jangan jadi komando...jangan menyinga, nanti tak masuk SYURGAAA!

sumpah tak tahan nak gelak sebab kak non kena tepet dengan Arina.

knv said...

intan,
suka2 sgt kang jemu jugak kalau makan hari2. itu yang malas nak layan sgt hahahah :P


along,
betui la tu. tak habis2 please.. please.. please.. magic word gitu .. :P


mio,
oh itulah doaku hari2. cepat2 la besau semua biar boleh buat kerja masing2 sendiri. ni nak cawan nak pinggan nak towel nak eskrem semua mamaaaaaaaa jugak yang kena! :P


ena,
hahahha.. pandai bertempat takpa. jangan tak sesuwei sudahhh :P


SM@A,
sis betul tu. lepas soklan cepu emas gitu memang lepas tu menung sendiri hahahahha :D


mynie,
assertive IS the word! :D


hanis,
hahhaha.. tu yang tak tahan tu. balik2 kita jugak yang kena. aku tampor kang naya je hahahha :P


sally,
itu lah. kita yang garu kepala last2. tergelak sorang2 :P


zety,
semoga bijak sampai ke tua hahahah :P


KV,
hahaha.. itu yang tak sampai hati nak marah. kang terbantut lak development hahahha :P


jua,
ye lah.. ye lahhhh... dah baik dah ni,.. kata nak masuk syurgaaaaa :D

Ina Hashim said...

kuikuikui...bila dia dah kuar stetmen cenggitu, tak terkata le jawabnya huhu

lailasani said...

adeihh.. adeih..
pandai sunggu cik arina tu menjawab.. heheheh...

apakah anak2 zaman sekrg ni mmg pandai menjawab ke ek? saya dulu zaman kecik2, 10 patah mak cakap, satu patah pun tak keluar dr mulut saya... huhuhuhu...
takut weihhh....

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger