Tuesday, July 6, 2010

silicone cake casing - recommended!

sebelum sampai sini, haram aku tak tau kewujudan silicone baking tin ni. sampailah aku dok window shopping kat Home & Garden ni, ternampak kat tempat acuan kek. bila pegang-pegang, lembik macam getah plastik tu. tak percaya aku yang benda lembik camtu boleh masuk dalam oven untuk bakar kek. biau benau? tak cair ke labu?

jadi untuk mengesahkan fakta2 itu, maka aku dengan segala gediknya cuba beli jugak2. dia kata situ senang banget guna silicone case ni. tak payah grease kan pan segala mak nenek tu. curah aje dalam tu, terus bakar. pastu kek pun macam sliding out je bila keluarkan.

untuk tidak membuang masa, maka aku pun beli 3 bijik sekali hahahahhha! tamak haloba disitu. jadi petang tadi aku telah try test uji. fuhhhh! dah sah! memang betul bagai dikata! lepas ini, haruslah aku borong macam2 pattern yang ada. yang bulat, yang bujur, yang pipih, yang semua shapelah! :P aku tengok hari tu, muffin case pun ada. oh memang kelabu mata hitamku. :P

ok, jadi kesimpulannya, kalau korang minat buat kek tapi takmo renyah2 nak basuh tin yang lekat2 tu, maka sila bertukar kepada silicone casing ini. nak basuh pun senang. nak handle lepas bakar pun senang. cepat aje sejuknya. nak keluarkan kek pun senang. terbalikkan aje bekas tu terus kek sliding keluar. cool, lah!




Posted by Picasa

23 comments:

ecah said...

Salam kak..

wah..saya bangun pagi2 update blog ni..nak jemput akak ke blog saya la..bleh emel pada ajasha101@yahoo.com tak?sudi tak kak..ekekke..

beshnya silicone cake casing ni..sungguh mudah..akak wat kek coklat ke tu..sedapppp banget..lapau..dah la tak mkn dari tgh hari semalam ni..adui laa..tengok gambo masakan akak...terujaaa beb..

sz | m.s.s said...

wahhh bagus bangat! nak simpan ke nak masuk dlm luggage nnt senang nih! blh kelepet2 la ek kak non...

TopsyTurvyMum said...

wahhh...3 sekali hang rembatt! mmg tamak, ekekekeke!

haku lom ada lagi yg silicone ni..hang dah promote cenggitu harus aku carik nanti hahaha!

terliur tengok kek cekelat tersohormu itteww hihi!

Kak Inni said...

klu suh ana yg belikan agak2 kejam tak... kirim sekali ngan BM nnt... he he... terliuq sggh tgk cekelat kek mu ituh

mommysarah said...

kat ampang park banyak kak. macam2 bentuk & colourful lagik

kaezrin said...

mmg senang nyah..hat nih buatlah pesanan khdimat masyarakat jugak.....

MommyCT said...

ok..aku baru tau ini. nnt bila roh domestic goddess datang merasuk, aku pi beli =P.

Rizza said...

amboi2.. dasat2 ... hehe beli byk2.. aku dulu pun ade byk.. kalau untuk makan sendiri aku guna la.. utk bisnes... better yg lain.. hehheh

beli la kasik aku satu hehheh tak pun dua ke 3 ke...

Sayang.Ibu said...

wahhhh akak... kat tpt saya nih, usahkan yg silicone casing, baking tin pun payah nak carik tawwww. Nak kirim kat akk blh tak??? Pleassseeeeeeee.... :)

Azlina Yahya said...

kak non sayang

melampau.sedap kek kau.berbunyi terus perut aku...kekekkekeke...

mommy sarah: kat ampang park kedai mana? bole gak survey.

Ms Lola said...

tauke.... sedapnya nmpk choc cake tu!!!!!!!!!!!

Ms Lola said...

ok, skrg jugak mak turun beli kek Secret recipe!!!

Sayang.Ibu said...

kak non... kat tpt saya nih usahkan silicone casing nih, baking tin pun payah nak carik. kalo saya kirim kat akak dua,tiga casing camni boleh kah??? boleh laaaa.... :)

reena said...

Gebunya kek tuuuuu!

knv said...

ecah,
dah email punnnn :P


suzie,
tang buleh kelepet itulah yang paling best sekali hahahha.. masa beli tu flat je packing dia :P


ttm,
aku memang tamak hahahah! belik jgn idak. kat sana pun murah kot?


k.inni,
buleh.. buleh.. nanti email saya ek?


mommysarah,
itulah kat msia pun dah lama poplar benda alah ni. akak je yang jakun ah ah ah ah! :P


bent,
aish tengok kek pun perut bunyik? bukan tengok nasik je ke? hahahhahaha:P ha pi beli cecepat pastu buat kek coklat. :D


lola,
sian hang. kalo dekat mak hantar dah sebekas :D tokey? hahahhahah! dah lama weh tak dengaq tu! :P

jua said...

kak,

nak minta tolong survey kan harga satu botol/pack vanilla pods kat sana, boleh? kalau murah dari kat Malaysia ni nak minta tolong belikan.

satu lagi, boleh tolong surveykan harga pure vanilla extract/essence. kat sini yang import punya botol kecik yang macam brand bintang tu dah RM49.

Rizza said...

tunpang menyampuk boleh...

jua.. kalau nak beli vanilla extract/essence tu hati2 la terutama yg import.. biasenye kat msia ni semua imitation.. kalau pure mahal dan yg import ade alkohol.. kalau nak yg pure vanila tanpa alkohol boleh call vanilla malaysia (Halal Vanilla)
ni website dia : http://www.vanilla.com.my/en/home/
saya dah pernah call... cuma belum berkesempatan nak pi beli...

aida said...

kak... kat mana akak beli? berapa pound? belum berjaya buat kek lagi.. hahahahahhahaha

lailasani said...

kak,
sy pun nk order skali bule kak...
kat sini ade kat DAISO JAPAN (kalau kedai kt jepun 100YEN punye kedai)tapi semua cinonet2 jaa... yg utk muffin 2-3ketoi rm5....
akak bitau ye brp rm... nti sy transfer duit...:)

psstt... tetiba arini bukak blog akak kat ofis ni buleh pulok... best.. best...

knv said...

jua, untuk vanilla pods:-

50pods £12
20pods £6.50
10pods £4.00

ni tak termasuk delivery. nanti hang compare ye?

vanilla extract yang pure nanti akak carikan. nanti akak tanya ada alcohol ke idak. takut la kan macam rizza cakap tu.


rizza,
thanks for sharing the info.


laila,
sila email akak ek? :P

Rizza said...

ana.. biasenye vanila kat obesi ni ade alkohol melainkan dia tulis "imitation" aku pun tersedar masa pi aussie dulu...
lepas tu dk buat kajian.. baca2 buku.. (buku ingredient..)dan memang biasenya ade alkohol.. (salah satu proses masa buat vanila essene/extract)
dan kat msia punya tak de alkohol kalau beli kat "Malaysia vanilla" memang dia bagitau aku proses dia tanpa ade kaitan alkohol...dan rasanya tu goverment punya kot.. under kerjesama felda dan yg berkaitan.. cuma kena call le.. sebab masih baru di msia ni...

knv said...

jua,
akak ada jumpa yang alcohol-free vanilla extract.

around £5 / 200g

apa2 email. :D

Min Aina Ila Aina said...

Saya baru tengok CSI baru ni, kesnya ada perempuan terbakar dan perempuan tu pakai silikon payudara, yang tu tak terbakar...maknanya silikon memang tahan panas le.

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger