Tuesday, July 13, 2010

sugar cookies

something for the kids. (tapi ketahuilah, emak depa yang makan lebih! nyampah ai buat cookies2 ni tawww! :P)

simple resipe from:

ALL RECIPES

aku copy and paste sini:-

Ingredients:
340 g butter, softened
400 g white sugar
4 eggs
5 ml vanilla extract
625 g all-purpose flour
9 g baking powder
6 g salt

Directions:
1. In a large bowl, cream together butter and sugar until smooth. Beat in eggs and vanilla. Stir in the flour, baking powder, and salt. Cover, and chill dough for at least one hour (or overnight).
2. Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Roll out dough on floured surface 1/4 to 1/2 inch thick. Cut into shapes with any cookie cutter. Place cookies 1 inch apart on ungreased cookie sheets.
3. Bake 6 to 8 minutes in preheated oven. Cool completely.

Lepas tu hiaskan aje ikut suka. Biasanya sugar cookies ni depa frost guna royal icing. Tapi bila tengok muka aku kat cermin, macam tak layak rajin je nak ber-royal icing buat waktu ni. So aku buat choc ganache dan celup aje ujung-ujung tu. Pastu tabur sikit2 ngan sprinkles. Senang kerja untuk manusia2 M muahahahha!

Lagi satu nak menayang cookies cutter aku yang voks bedebah tu. Aku sukaaaaaaaa bangat! Comel2 belaka, kan? Suka aku dapat buat bintang besaq kecik lagu tu. Dulu tu dok tengok gambar orang buat je. Puas hati aku dapat buat gak hahahhaha! Hah? Khidmat masyarakat? Kirim salam! :P

Lagi satu nak rasmikan silicone flat mat yang biru tu. Oh memang best ya amat. Sliding je cookies2 tu bila dah masak. Sesapa yang dah order tu nanti korang mesti terpegun ngan keanggunannya. :P

Ok, selamat buat cookies. Ni nak raya ni buleh la korang cuba. :D


Posted by Picasa

9 comments:

TopsyTurvyMum said...

dah cukup voks dah kukis hang tu Nyahh..
kalau cenggini aku lagi la M dari hang..buat kukis tak penah celup2 pun.. pe lagi nak deco ngan royal icing bagai tu haa..hahahahahammmpehh!

Ummu Auni Afif said...

pantang betul tgk blog kak non, boleh hancur diet...

tunggu saya sampai UK lusa!!

SM@A said...

Salam sis ...

Thanx for sharing the recipe.

Bertambah menu biskut raya I tahun ni.

Sayang.Ibu said...

hahhhh... bleh laaa mak mengcookies nanti. tapi x bley tahan tengok cookies cutter tuuuuuu.... huhuhuuuu

tinidewi said...

yang gambar #3 tu apa? dlm banyak2 tepek segala mcm silicone bagai, hok tu mcm menarik pandanganku. ah sudah, kau jgn, nafsu! :-p

Leeds Al-Malique said...

untuk raya tak bukak order ke kak.. hehe nak order ni

Ms Lola said...

segala tok nenek baking accessories dia ada!!!!!!!

knv said...

ttm,
kalo beroyal icing tu cantik benau nampaknya! tapi sungguh la aku tak rajin nyah. ko buat la dulu. nanti aku ikut la hahahhaha :P


aini,
oh nak mai dah? pi manchester terus kaa?


tini,
itu cookies cutter tersohor abad ini. casing dia pun cantik semacam tau! hang suruh si aini borong banyak2 hahahah :P


leed,
tak cukup haul dan nisab nak amik order hahahhaha :P


lola,
idak la tok nenek. tok moyang je hahahhahahha! :P

SM@A,
no worries. saya pun ciplak internet hahahha :P


intan,
kiut kan? kalau ikut nafsu harus semua bentuk ku sapu hahahah :P

ena said...

tak suker tau! suka bagi aku kecur tgk bintam2 celup cokolat!!

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger