Thursday, December 30, 2010

ai budak baik..


aku dah kurang masa nak berinternet nih.

Semua kira salah aku la kan. Orang suh datang opis buat kerja. Ko pulak datang opis cuba2 makan gaji buto. Astaghfirullahalazimmmmmmmmmmmmm.

Semalam financial controller aku datang singgah bilik sat. dia kata “oi kak non! Udah2 la tu ko dok main internet 24jam. Ko ingat kompeni ni bapak ko yang punya?” apa lagi menitik2 lah air mata aku jatuh ke meja satu persatu. Miahahahahhahahah! :P kesimpulannya memang keji la depa ni.

Aku ni memang pekerja yang baik. Tiada yang tidak baik melainkan yang baik2 sahaja. Hari tu bos aku ada cakap; “kak non, ko kerja elok2 tau. Jual tong sampah banyak2. Nanti kompeni nak beli keta baru bagi ko pakai.” Kata boss ku sampai mengunyah kerepek pisang sambil mata terkebil-kebil. Dan dengan penuh syahdu dan khusyuk dan tawaduk dan air muka suci murni aku menjawab, “boss, saya bekerja bukan sebab nak kereta kompeni boss. Saya buat kerja semata-mata lillahita’ala boss. Tapi boss takkan paham sebab boss bukan percaya tuhan pun. Boss takkan paham sebab selama ni boss2 banyak main duit kopi. Boss takkan paham sebab semua benda yang boss buat berkiblatkan duit. Sebab tu saya suka main internet boss. Sebab hanya dengan main fesbuk saya boleh release stress saya. Saya stress sebab kena jual tong sampah harga juta2. Kalau saya tak jual boss jugak yang akan hambat saya sampai naik ke syiling.” Sekali lagi boss terkebil2 melihat aku. Gamaknya tercekik kerepek pisang.

Aku memang baik. Disaat menejer2 lain diberi altis dan camry, aku menerima dengan terbuka waja semput yang ko bagi tu. Ada aku kisah? Iye aku sikitpun tak kisah boss. After all bukan keta bapak aku pun ye tak? Aku masih disini, years after years sebab akulah antara2 pekerja pekerja ko yang so easy to work with. Aku tak reti nak demand itu ini. Dari aku injinier naik menejer ni aku tak pernah kata tidak kat ko boss. Semua benda pun aku buat. Masuk hutan keluar hutan. Masuk loji air keluar loji air. Masuk loji taik keluar loji taik. Masuk longkang keluar longkang. Panjat bukit panjang gunung bawak perut (masa pregnant la!) ke hulu ke hilir. Did you ever hear me complain? Not.even.once!

Sebab aku tak reti nak jadi orang yang bukan aku. Dan aku rasa ko pun tau itu boss. Kerana terbukti khidmat aku masih diperlukan even setelah aku resign dan pi bercuti di birm selama setahun. Yep, I’ve got something that you don’t have. Something that you need and only ME can provide. Muahahhahahahhahahah! Eh tetiba aku terasa riak lak hahahahha!

Kesimpulannya boss, memandangkan aku ni pekerja yang cemerlang gemilang terbilang, apa kata ko tutup mata aje lah bila aku dok main internet 24 jam. Itu aje cara aku nak release stress boss. Kita kan kawannnnnn. :P

12 comments:

knv said...

testing testing. apsal lak korang cakap takleh komen nih?

white_child said...

sbb aku blur.maapkanlah..haha

sisdee said...

tq dik non sbb invite me hehehehehe.....(actually aku yg minta di invite kan) hahahahahah..

eh betul le sgt kan...dulu2 mmg aku keje kerana duit (sape tak nak duit kan)..kerana harta semata..pasni klu ada rezeki bkerja mmg kerana Allah..baru rasa nikmat...

sebab bila tanya kat asben dia keje sebab apa...dia jawab kerana Allah..tanggungjawab sebagai khalifah..ish..mmg terkedu gak dengan jawapan tu sbb ingat dia nk jawab sbb nk tnggung ambo and anak2 hehhehehe...sbb tu le kott muka laki aku ni ada masalah tak de masalah same jek :p

tradianda said...

thnk kak non for your invite.
hehe bos akak baca blog akak ye hehehe. haii sabo jele bos pun main internet gak..

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

ermmmmmmmm...
3 out of 4 bosses i read my blog ;p
segan tue ade la jgk but alhamdullillah they are all kewl n rawk ;)
satue tue je yg i takmo dia bace...yg tue i gerun kalau dia mmg bace blog i...confirm dia akan laser i cam u kene ;p n confirm jugak lagie pedas dari tue...huhuhuhu

Sayang.Ibu said...

uhuk uhukkk... guano gaya kalo GB mak baca blog mak gamaknya... huhuhuhuuuu

Mynie said...

written policy tpt sy kerja berbunyi lebih kurg: 'staffs are allowed to use the it/internet facilities for personal use but only within reasonable amount'. so pandai-pandailah, guna sikit2 jelah. jgn byk sgt, kang dia tarik balik kemudahan ni.. nak buat internet banking ke, nak blog ke, fb, ke during break times. best kan self-regulation :)

mamaDhea said...

ai pon budak baik tau kak.. klu takde tenet, ai sangap.. nanti satu keje pon tak jalan.. :P

reena said...

I dont tweet & FB during office hours (Tapi suka baca blog :p). Baik tak? :p

Fid said...

knv
hahahahah
so apa kata bos ko?opis aku pun banned tapi bos aku kata guna je la hahahahahhahaha

MarDiah said...

hahaha... kalau dah takde keje bebenoo.. nak marah jugak ke kalau buat mende lain kat ofis?

knv said...

korang, actually compeni aku hanya orang2 tertentu aje boleh berinternet, dan aku salah sorang la tu. so dah sah2lah aku aje yang on internet 24 jam hahahahha.. alahhh bukan depa kena bayar lebih pun. tapi tu lah, depa dok ingat aku tak buat kerja lain dah hahah.

tapi aku tetap rasa ini adalah privileged aku. pasal kerja aku bukan macam kerja orang lain hahahahhaha buleh gitu?

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger