Friday, December 31, 2010

azam


Hahahahhaha… orang berazam, ko pun sibuk berazam2 jugak ye kak nonnnnn! Takpelah. Mak aku cakap kalau benda yang baik tak salah kalau nak tiru. So ni amik berkat cakap mak. :D

Pakar2 motivasi mendefinasikan SMART goals/resolutions as below:-

Specific
Measurable
Attainable
Realistic
Timely

Whatever la kan :P. We can have our own definitions on things. Asalkan benda tu make sense and we can see some result out of it.

So apa cita2 aku tahun 2011?

Ihiksss! Ai malu nak cakap sini. Tapi takdelah malu sangat. :P Jadi sebab tak begitu malu saya ingin berkongsi keinginan spesifik saya untuk tahun 2011 masehi (not necessarily in this order :D):

1. By Dec 2011, saya mau ada simpanan cash yang significant. Ini boleh tercapai jika plan saya untuk cropped out some portion from my salary and dump it elsewhere berjaya dilaksanakan dengan istiqamah sekali. (selalunya tak begitu berjaya sebab pantang nampak duit dalam bank tangan tu asyik gataiiiiiiii je nak perabihkan!)

2. Menambah-eratkan hubungan silaturahim dengan suami. Ahakssss. Ihikksssssss. Hahahahahhaha! Ok we just had our 10th anniversary a few months ago. So kiranya sudah lepas la satu abad dalam perkahwinan. Alhamdulillah gitu. We still have a lifetime to go though. So cita2 spesifik tahun ini ialah to love my husband more and more! To focus on all the good things and be merrier and happier. :D

3. To live more frugally. Heheheheh.. after Birm, terus aku rasa yang sebelum ni aku dan suami agak boros dalam berbelanja. Duit banyak keluar ke tempat2 yang tidak perlu. So we need to improve on that, a lot.

4. To love my job more (until dapat kerja tempat lain hahahahahha!). Semoga dapat buat kerja dengan ikhlas dan aman. Afterall, duit dari kerja itulah yang menolong kehidupan kami selama ini. So I need to be grateful. Walaupun boss tak bagi main internet lagik. :P

5. To have constant allocation for agenda ummah. Sesapa terasa nak join sila bagi nama kat tuan bendahari hahhahahah :D

That’s it. Yang lain2 simpan bawah tikar hahahhaa. Attainable? I think so. Takde yang susah pun kan. It’s all about mind set. Antara nak buat atau tidak aje. Haa? Azam tak glamer? Apaaaaaaa? Penampor nak? :P

Selamat menjalankan azam anda!

15 comments:

Nur said...

selamat tahun baru sis!
eh..azam saya pun x glamer tp rahsia..kekekekeke..

aida said...

Wah ada azam thn baru rupanya! Hmm aaya dtk uk pun baru perasan agak boros semasa di malaysia. Have to improve a lot

Saya cdgkan psl simpanan akak buat auto debit ke tbg haji.

Mommy Lyna said...

Tingkatkan hubungan silaturrahim dgn suami supaya dapat lagi sorang anak bernama Azam yg lahir pd tahun 2011.

lailasani said...

wahh.. semoga berjaya mencapai azam2 tersebut kak...
antara azam saya... nk guna BM sampai lunyaiii dan muak mkn roti... :)

knv said...

noni, azam tak baik rahsia. hahahahahha :D


aida, azam tu dari tahun2 yang lama jugak hahahahha. auto debit ehh? hmm menarikss itu! :D


cikgetah, nama adam tu tak best. ai suka yassin. muahahahahhahaha! insyaallah ada nanti ai inform ek? jgn lupa bagi hadiah tawww! :P


laila, bagus sungguh hang! amat istiqamah sekali guna bm tu. takpe biar lunyai pakai jangan lunyai tak pakai hahahah! :D

Sayang.Ibu said...

slmt thn baru kak non... semoga tercapai azam akak... azam saya thn baru ni secara umumnya mahu lebih baik dari 2010. yg spesifik nya nnt lah kalo rasa nak reveal, ai reveal kat blog.. kalo x.. biarlah simpan saja dendiam...hahahaaaaa... eh kak, kompius ni, private ke x blog akk ni? kalo private awat tajuk n3 masih updated kt blog list saya?

aida said...

Kak, kalau buat auto debit, duit ke th company tolak siap2 masa hari gaji. Jd duit gaji tu dah bersih lepas tolak simpanan ke th. Lgpun saya rasa susah sikit nak keluar duit dari th. Jgn link ke bank islam kad atmnya sudahlah. Kalau nk bawa keluar duit kt th kena fikir lama sikit sbb susah nak ke th draw duit kat kaunter

knv said...

intan, jangan conpius. blog ni macam biskut. sekejap ada sekejap takde hahahahaha. ala azam2 ni diri sendiri lebih tau kan. antara zahirkan atau tidak aje. semoga lagi lama kita hidup lagi dirahmati hidup kita semua. amin...!


aida, masalahnya auto debit ni akak nak kena pegi buat sendiri kat bank sebab kompeni akak tak mo masuk campur. typical chinese company gitulah. betul memang simpanan tabung haji so far selamat macam insurance la jugak. sebab nak keluarkan tu macam seksa la kan hahahha :D. thanks for the input though. :D

Ummu Auni said...

i want to lose 10 kilos!!

Mynie said...

yg no 2 tu cmn nak measure, ya? hehe...

Mynie said...

yg no 2 tu cmn nak measure, ya? hehe...

knv said...

aini, buleh tu. jangan makan nasi setahun. 20kg pun buleh turun. :D selamat berdiet!


mynie, akak aje yang tau berjaya atau tidaknya hahahahahahah! :D

mamaDhea said...

selamat tahun baru kak non!

copy azam boleh? *mmg sengaja mintak penampo gayanya nih* tp azam no. 2 kena omit laa sebab sya nak coti2 dulu..

Ummu Auni said...

adeh kak eh.//kurus kering pulak nanti :P

HUda said...

Azam ku 3J!!! YEAH!

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger