Friday, May 22, 2009

EVA who?

.
.
.

E.V.A P.E.R.O.N




selain hitler keji itu, minah diatas ini juga berjaya menarik perhatian aku dengan personality pelik yang agak sukar untuk dirungkaikan.

when i first knew about her, i was totally intrigued.

it was Madonna starring as her in the musical hit "Evita" on 1996.

masa tu aku kat aussie lagik. tengok filem tu pun sebab ada madonna. aku langsung takde idea siapakan minah ni dan apakah specialty dia :P I did not expect anything spectacular.




But boy, was i wrong!

Spectacular was an understatement! 'E.va P.eron' in person, hit me so strong that I came out from the theater wanting to know more about her.

So i started to read. From many perspectives. And whatever i know fascinated me even more.




Perempuan ini, is a SAINT, as well as an EVIL, depending from which angle you are looking at.

Classic example of 'rag-to-riches' story. Story about evil determination that make people get what they want in live. And the story about shitty things DO happen when you go against the karma.

Because at the age of 33, when she was at the brink of being the most powerful person in Argentina, she DIED!

Aku ingat lagi, macamana madonna mainkan watak dia masa dia nak mati tu, she was pathetic. Just imagine seseorang yang begitu takut untuk mati sebab tak sanggup nak tinggalkan segala kekuasaan dan kekayaan yang dia ada. She cried most of the time, due to not wanting to die.

you can click here to catch a glimpse - E.va Death

oh oh oh.. it is such a mind blowing personality! (in a extreme way i must say!)




so, for those book worms out there, i suggest her biography to be added on to your reading list!

i know. i know. this is quite heavy stuff. but why not? your mind would love it! because along the read, it will get you thinking, definitely.

contoh --> hish ada jugak manusia macam minah ni! :P

dan juga, menginsafkan kita dengan kebesaran Tuhan. no amount of money, and no amount of power, boleh mengubah apa sahaja yang telah termaktub di Loh-Mahfuz.




happy discovering!
:D

17 comments:

Nur said...

hi sis..gud to hv ur old self back!

knv said...

thanks nonie :)

Erna said...

hai kak non!!
kita tengok movie jek bley?? hihi nak baca biog ni lembab sket otak nak digest or buku tu nak abes,bley??hahaha
miss you KNV!

knv said...

erna, missed you too! :)

yes i'm actually looking for the DVD.

kalu hang dapat jumpa, bagitau noo..

Ummu Auni Afif said...

kalau knv tak tulis ni, memang terperap la info ciput ttg eva tu. masa keluar kat cinema, mcm stuck dlm kepala je lagu dia, tapi still tak tgk hahaha. tahulah she's one of the most powerful person in srgentina, yeda yeda...tapi takat tu je la. kena wiki la, gua malas nak beli buku :P

knv said...

aini,
yea lagu dia tu memang berhantu!
takyah beli buku. tengok DVD jerr :P

still, i wish they made a non-musical movie.

masa mula2 tengok tak perasan musical movie. pelik apsal laaaa... tak habih2 nyanyi cam hindustan la pulak hahahahah!!

last2 baru tau memang musical ropenya sampei ke sudah!

:P

Fid said...

kanda
aku tak kenai n tak tau apakah topik ni bleh??betapa tak 'terbuka'nya aku hahaa

Mynie said...

don't cry for me argentina... haha tu lagu dah mula keluar :) saya tak brp paham masa tengok cerita tu. tp since knv cakap watak ni interesting so bolehlah saya google2 sikit nak baca info pasal dia. nak beli buku belum lagi la haha..

auspicious_me said...

knv,kenapa post aku x keluar ek? rasa aku dah koment.

knv said...

fid,
tu la pasal aku tulis ni. nak bagi hang kenai.

:P


mynie,
betullll... google is the cheapest way!! actually sebab tak paham sgt cerita tulah yang i search for the books instead. memang susah paham cerita musical. unless dah baca buku dulu.

knv said...

bent,
takdok pungg?

:P

Marisa said...

saya tau kedai nama Evita Peroni jek...

knv said...

marisa,

evita peroni tu memang mengadaptasikan eva peron laa..

:)

HUda said...

aku tau dia tak kenai aku...tapi aku tak suka dia..boleh gitu? hehe

m-i-o said...

hmm...sy tau dia famous. tp sy taktau pulak betapa pathetic dia. hehe.

i thought she was like aung suu kyi (?) tak reti nak eja lah. ala that myanmar lady pemenang noble award.

madamoiselleczar said...

isk..mak peminat tegar Evita Peroni...mostly aksesori rambut mak datang dr sana la...harus layan citer dia nih..thanks kak non!

knv said...

ude,
bulehhhhhh...


mio,
jgn kata dia pathetic kalu pi argentina. harus hang kena pancung nantik!


madam,
kalo ko jumpa dvd dia, habaq mai kat aku. aku cuba carik tak dapat!

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger