Friday, May 22, 2009

policewoman

disclaimer:-
i have NOTHING against policewoman. this is a merely an oppinion which is open for discussion. tolonglah jangan sesapa datang dan tembak saya pulak lepas ni :P



actually tiap2 hari, on the way to work, aku akan passed by some traffic lights yang di'kendali'kan oleh polis2 wanita untuk mengawal traffic.

dan setiap kali aku nampak cik-cik polis ini, aku SIMPATI dengan diaorang. nak-nak kalau masa tu hujan. atau panas terik. dan diaorang tu perempuan. yes you imagine it right. mereka ditengah2 itu mengawal lalu lintas. with all the motorbikers giving them hundreds kind of stares. sabar ajelah.

please. i know very well the strength of a woman. memang. kalau ada determination, sesiapa pun tak kira lelaki atau perempuan, BOLEH buat apa sahaja.

tapi my question is,

PERLUKAH?

perlukah kita melaung-laungkan equality between man and woman sekiranya itu mengharuskan kita buat kerja berat yang sepatutnya tak perlu kita lakukan? kenapa nak bersusah payah kalau kita ada jalan keluar?

honestly, as a mother to 3 girls, kerja2 yang aku tak akan suka anak2 pompuan aku pilih ialah kerja2 yang bersifat maskulin. seperti polis. askar. bomba (eh ada ke bomba pompuan?) and even engineers kot.

again, ini bukan masalah 'kalau lelaki boleh buat, perempuan pun mesti boleh buat'. tak ada apa yang kita tak boleh buat pun.




adakah kerana minat?
hmm.. minat bagi aku adalah sesuatu yang bersifat idealistik. yang tidak semestinya praktikal.

praktikalnya ialah, kita ialah seorang wanita. dan tak dapat nak disangkal lagi yang memang ada perkara2 yang memang tidak sesuai dengan wanita, sebagaimana ada perkara2 yang memang tidak sesuai dengan lelaki.

jadi, aku tetap rasa kita sepatutnya buat kerja2 yang tidak bertentangan dengan fitrah kita sebagai perempuan. untuk kemeslahatan kita jugak akhirnya.




eh apa aku bebel nih?

oh ya, aku tak nak anak2 aku jadi policewoman dan jaga lalulintas kat traffic light. aku juga taknak mereka terlibat dalam apa2 acara tembak menembak yang boleh mengancam nyawa mereka. tak perlu kot. buatlah kerja lain, nak.

:D

18 comments:

Ummu Auni Afif said...

kak non, kalau tetiba your girls cakap nak jadi petroleum engineer guano tu? kena panjat pelantar minyak ke apa ke

ataupun tiba2 ckp nak jadi pilot? pergh. are you still gonna support them :D

*yg bahagia jadi akauntan*

HUda said...

aku setuju bangatttt!!!!

letih ooo nak maintain macho ni dikalangan jantang2 yang ada..hehe..

ko cepat2lah hipnotis anak pompuan ko suh keje senang2 je ahaks...

knv said...

aini,
i would discourage them!! hahahahah.. infact kalu nak jadi mechanical ngan civil engineer pun i would list out the CONS dulu.. hahahahahha... kejam? i think they will thank me later!

accountant is perfect!

:P


ude,
aku ngan kau dah terlewat untuk meminta2 sesuatu yang lain. hahahah! sabau ajelah!

mamaDhea said...

dhea kan selalu ckp nak jd askar.. tp ayahnye tak kasik sbb dia tau kot betapa seksanya jadik askar.. ahahaha..

rizza said...

ye aku setuju ngan apa ko tulis tu...

aku dah selamat meninggalkan alam "engineer" dulu hehhehe

horayy!!!..

now.. this is my world..... Hassan & Baking....hehhehe

Sayang.Ibu said...

btol kak.. sbb fitrahnya pompuan nih lasttt skali kena take care family & anak2, camno nyer nak berjuang gagah di medan pekerjaan?? iskkk...

Sayang.Ibu said...

btol kak.. sbb fitrahnya pompuan nih lasttt skali kena take care family & anak2, camno nyer nak berjuang gagah di medan pekerjaan?? iskkk...

knv said...

sya,
trust me, dhea has no idea whatsoever about being an askar!

:P



rizza,
oh aku mencemburui mu! ting tong!

:P


SI,
kan? kan? bak kata pepatah, sehebat2 pompuan kat luar, akhirnya kedapur jugak!

:P

m-i-o said...

yup kaknon. 100% agree.

it's just that - sometimes certain women can't understand this kind of thing.

experience is the best teacher. it's painful to admit that i learned the hard way only to find out that the 'battle' didn't get me anywhere.

stubborn old me!

Nur said...

yelahhh..jgn laaa jd engineeer yang oiii!!!

mama | sarah | syimir said...

benar belaka pendapat akak tu...mmg superwoman la kalo tugas2 lelaki dapat digalas...

salam kenal kak!, i follow u...

isz_3707 said...

dalam bebanyak tu

AKU BARU TAU ANAK2 KO SUMER GALS

boley?

i tot sumer boys cam cy :P

knv said...

mio,
ni tengah susun ayat baguussss punya nak 'advise' my daughters hahahahahah! :P

oh oh oh amat betul sekali part 'it didn't get me no where' tuh!

macam rat race jugak, tapinya even worst kot! :P


nonie,
iye... i wish i can time travel to the past and remind 'me' of me!

:P



/S/S - mak oii panjang bebenau :P

hahahahah.. tapi ada pompuan yang suka jugak galas tugas2 lelaki camtu. akak surrender laaa.. bagi pree pun tak nak award superwoman tu hahahahah!

errr... thanks follow me!

:P

knv said...

wahai cik iszan!

anak aku empat orang daaa...!!! 3 pompuan sorang lelaki.

next time ko tanya, dah ada 5 orang kot. hahahahahah!

sadisss!!

:P

Ummu Auni Afif said...

kak non, jadi accountant kan, budaya dia balik malam tau sebenarnya...org tak tahu je. my dad used to say, being an accountant means you have to work 24 hours a day. ada kebenarannya. nak gaji byk, silalah...erk.

i used to hate studying accounting so much - sbb bosan sungguh, ingat byk kira2, rupanya banyak baca2. masa tu rasa regret tak ambil engineering. tapi bila dah kerja Alhamdulillah! accounting grads are hot cakes, you...hihihi

Fid said...

knv..
aku setuju ngan hang.....

knv said...

aini,
rasanya depend on the company la kan? tapi memang selalu dengar jugak accountant memang actually busy ya amat.

the thing i like most about accounting, it opens up to many other financial thingy, which i think help alot in real life scenario.

ini tidak.. dah besar bangka baru nak belajar camana nak simpan duit.

:P

knv said...

fid,

mekasihhhhh... nanti ada rezeki hang dapat anak pompuan, hang suruh dia amik nasihat aku hahahahahah!

:P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger