Wednesday, July 1, 2009

M.M.V


stands for Mari Menambah Vocab! yea aku maleh nak tulis pepanjang :P

aku agak terkesima hari ni. tersipu-sipu dengan tahap ketinggian vocab english aku. ni semua pasal aku baca satu paragraph 4 baris yang mengandungi ayat2 bombastik yang aku tak paham sekali imbas!

apakeh?

memang dahsyat vocab aku weh! ni nak kena baca Reader's Digest balik semula nih!

so meh kita belajar sama-sama. aku kan nak jadik penulis tersohor! :P


a) doldrums
dol-drums   [dohl-druhmz, dol-, dawl-]

Use doldrums in a Sentence
–noun (used with a plural verb)
1. a state of inactivity or stagnation, as in business or art: August is a time of doldrums for many enterprises.
2. the doldrums, a. a belt of calms and light baffling winds north of the equator between the northern and southern trade winds in the Atlantic and Pacific oceans.
b. the weather prevailing in this area.
3. a dull, listless, depressed mood; low spirits.

Synonyms: apathy, blue funk, blues*, boredom, bummer*, dejection, downer, dullness, dumps*, ennui, funk*, gloom, indifference, inertia, lassitude, letdown, listlessness, malaise, slump, stagnation, stupor, tedium, torpor, yawn*, black mood, blahs, disinterest, dismals, inactivity, mopes


b) primordial
pri⋅mor⋅di⋅al  [prahy-mawr-dee-uhl]

Use primordial in a Sentence
–adjective
1. constituting a beginning; giving origin to something derived or developed; original; elementary: primordial forms of life.
2. Embryology. first formed.
3. pertaining to or existing at or from the very beginning: primordial matter.

Synonyms: basic, early, elemental, first, fundamental, original, prehistoric, primal, primary, prime, primeval, primitive, pristine, radical


c) quintessentially
quin⋅tes⋅sence [kwin-tes-uhns]

Use quintessentially in a Sentence
–noun
1. the pure and concentrated essence of a substance.
2. the most perfect embodiment of something.
3. (in ancient and medieval philosophy) the fifth essence or element, ether, supposed to be the constituent matter of the heavenly bodies, the others being air, fire, earth, and water.

Synonyms: bottom, core, cream, gist, kernel, meat, pith, quick, quintessence, quintessential, soul, spirit, stuff, substance, essentiality, virtuality


d) ruminations
ru⋅mi⋅nate  [roo-muh-neyt]

Use ruminations in a Sentence
–verb (used without object)
1. to chew the cud, as a ruminant.
2. to meditate or muse; ponder.

–verb (used with object)
3. to chew again or over and over.
4. to meditate on; ponder.

Synonyms: contemplation, deep thought, egoism, meditation, reflection, scrutiny, soul-searching, brooding, heart-searching, introversion, rumination, self-absorption, self-examination, self-observation, self-questioning


okeh, sekian pesanan khidmat masyarakat untuk hari ni. bak kata karam singh, satu hari empat vocab, lama-lama jadik pandai!
:P

LoL
-knv-

11 comments:

Ms Lola said...

Ya, bagus buat segmen MMV ni. TP tmbh la sket, trademark: "MMV Bersama KNV".

knv said...

ha'ah laa... awat tak perasan MMV rhymes dengan KNV.

kahkahkahkah!

ada2 aje ko ni tau!

:P

mamaDhea said...

fuhh.. nak sebut pon berbelit lidah.. :D

dah ala2 Spell-It-Right segmen plak ek.. hihi..

Zety Zin said...

huiyo. info baru untuk hari ini.


baru baca terus pening kepala. hahaha. sungguh la 'tinggi' vocab ku.

suealeen said...

aku ingat tadi kereta baru jenama apa la yang keluar kat pasaran sekarang ni.. aduyaii!

raggedyanne said...

saya sukaaa.... 1st word, i'm in the doldrums all the time

Fid said...

aku nak pandai juga....ni persiapan untuk pi UK ka untuk ahad????

NeroEcha said...

Ni boleh ms Spells it Right ni

Marisa said...

bagus tu segmen MMV bersama KNV

Mynie said...

sungguh bermanfaat!
ada permintaan utk jadikan segmen tetap ni. once a wekk ke, once a month ke :)

HUda said...

aku rasa hang guna la vocab2 terhormat ni masa upacara berjumpa pak2 gomen ahad ni..hahahaha...mesti terussss vedevasss pasai depa tak paham...kahkahkah

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger