Wednesday, August 5, 2009

speculation

manusia memang suka speculate things kan?

we rather discuss things amongst ourselves and make assumption without any significant proof without even bother to go to the root cause of it.

i tend to do the same sometimes.

but the worst thing is, we speculate at the expense of other people.


one of the famous bloggers asked me if i care to share my view on a problem experienced by her friend.

cerita dalam kelambu.

so many people actually shared their own views on how to tackle the problem.

the disturbing fact is, i can say that more than half of the views presented was actually pointing out to the lady herself.

maybe she is selekeh.
she should mantapkan badan.
she should be sexier.
she should learn how to goda her husband
she should spend more time with her hubby instead of with her children.
etc.

and only fews that actually saying that it might be her husband that's giving the problem.


i would be offended if i were her.




16 comments:

m-i-o said...

guess what? i discussed with my husband last night just to get his view.

and he said,
"maybe laki tu ada masalah kesihatan. atau dia teramat stressful"

takde pulak lakiku ckp things like perempuan tu yg selebet ke, or anything to do with her appearance such as sagging breasts.

and he added,
when a man already tie the knot, outer appearance become 2nd.

Nur said...

noni pun x berani nk komen coz i x kenal puan anon. kesian gak kt dia..tp the root cause maybe all about miscommunication.i only can pray that Allah show her petunjuk dan semoga kita terpelihara drpd perkara2 camni.

Mama Adib said...

ku hanya mampu membaca dan tiada komen.

CY3.5 said...

k Ana,
same here.. i myself, kuar satu statement je dalam kepala.. ngeee.. kot ada kredit byk dalam prepaid ni, dah lama gua SMS..

masalah rumahtangga, ada 2 orang kat dalam tu.. kalau sorang je cari penyelesaian, yg lagi satu buat donno.. camne?

::Umi Sufira:: said...

Saya pun hanya membaca tanpa komen...hmph hmph....

Myra Abdul Mutalib said...

Selalunya perempuan yg kena sambut laki lawa2, pakai lipstick, pakai baju cantik2... tapi laki perut boroi, pakai kain pelekat macam roti tirai okay lak..

My 2 cents walaupun aku tak tau apa masalhnya.... kah kah

knv said...

all,

this is open to intepretations.

just letting out what i thought.

*shrug*

rizza said...

bergantung pada perangai laki gak...
[ni cik abg aku bagi pendapat]


kalau jenis gatal tu gatal gak....
tapi kalau tak mau carik penyakit gatal tu..jgn buat le..hehhee

Mama Adib said...

eh nak komen rizza lak
bab gatal tu takleh nak kata apa.

tapi ada gak kes, memula mungkin laki tak gatal pun,tp di goda, goda and goda lama2 cair.


ngeh ku gerun fikir budak2 sekarang(??? mak budak pun ada jugak yg giler) trend suka kat laki org smata nak duit or suka2 jer.


agama maruah tolak ketepi

Topsy-Turvy Mum said...

jarum setan tu tersangattttt ler halusnyerrrr....

bukan takat yg ada problem jer dia cucuk...yg tukang bagi pendapat pun dia cucuk gakkkk..

@Salwa said...

i think her husband ada ED..
sorry to say
some guys are too ego to admit
apa lagi nak pi chck segala
so dia reflect la kesalahan ke bini dia
huh byk pe kes camni
dlm setahun berla,ku ni
sure bini tu dah struggle mcm2 kan
masak sedap2
pakai sexy mcm megan fox
tp at the end dia tak tahan
so terpaksa share dgn org lain
actually lady ni nak tau apa nak wat
nak refer sapa camtu
bukan nak pi dgr org kata dia selekeh or whatsoever
adaduh..
harus org pikr aku lah si anon
hehe

Fid said...

hbku pun kata maybe hasben org tu ada masalah...
lelaki normal tak akan gitu

auspicious_me said...

nie pendapat personal.

lelaki banyak yg x betul sekarang nie.emosi mereka lebih cepat terpengaruh dengan syaitan.byk dah aku saksikan problem rumahtangga mostly caused by the husband.isteri boleh dimaafkan sebab mereka perlu bimbingan dari lelaki.

Ummu Auni Afif said...

em...pinpointing to the woman is it? i'm quite blurry.

but in my case, as what my mom told me, she realise that i admit my mistake, and both of us made mistake for these things to happen. but she also realise my ex was quick to blame others and he thought he is right (or maybe my mum is bias).

my opinion of being a divorcee? i'm much way happier now, and at peace with myself. no excessive worrying when he did things that he's not suppose to. as much as i lamented to him, kalau tak tegur, nanti dapat saham dosa..

Mommy Lyna said...

saya baru diskas dgn husband last night (dia baru balik outstesen). dia kata dia tak kisah pun kalau saya selekeh yang penting masa tu kita sama2 ready.

takde pulak dia cakap anon bersalah sebab tak berhias, etc. tp dia kata anon bersalah sebab cerita kat orang hehehe. she should discuss with her husband first. lelaki tak tahu kalau kita tak cakap direct2.

payohhh..payohh..

Mrs Zake said...

Tumpang lalu...
maaf mencelah...
sebenarnya saya pun tak pasti nak komen apa sebab... tak tau apa sebenar masalahnya?

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger