Wednesday, August 5, 2009

tak ada apa - updated

Dengan kuasa veto yang saya ada :P , sesi beramas-ramas akan diadakan di MidValley pada pukul 12.30pm Jumaat 21st August 2009 (kalo tak puasa la ek!). Sesiapa yang berkelapangan sila hadirkan diri anda.

tak ada apa pun actually. just nak update progress ke sanun tu haa! so ni hanya info untuk kawan2 yang mengikuti blog aku selama ni.

alhamdulillah as per this morning, dapat berita yang visa application dah settle. ni info untuk korang yang mungkin nak pergi duduk oversea dengan anak2 yang ramai cam aku ni. so sila amik iktibar eh.

aku ngan family kiranya memang bukan straight forward punya application. mana taknya. orang lain pi bawak anak sorang dua. kami lak sampai ber-enam satu family. jadi itu visa office ala2 terkujat dan mintak macam2 document to support our application. alhamdulillah dah settle.

Untuk birmingham, cost of living untuk setahun for a student, with a spouse and 4 children macam kami ni, adalah lebih kurang £25k a.k.a RM150k. Wahh! Banyak kan? Masa mula2 apply tu, memang harus aku tak yakin yang boleh lepas jugak nak ke sana. Nak bagi saving account statement, haruslah awal2 depa refuse visa kami hahahahah! Unit trust statement lak, ala2 hidup segan mati tak mahu. Dan akhirnya, terima kasih kepada kerajaan malaysia sebab dapat keluarkan document yang sesuai untuk support application kitaorang. (dengan ini harus aku jadik ptd jugak sebab dah terhutang budi ngan gomen kan? :P)

Oh yea, application fee untuk visa total dalam RM5k. (akan hangus even kalau confirmed visa refusal). Passport2 dalam RM1.2k. sila take note. mana tau nanti2 korang lak nak pi bawak anak2 kan?



so dah lepas la nightmare aku pasal visa ni.

ni baru nak terhegeh2 nak start packing. lagilah nightmarenya!

kalau ikutkan rumah dah dapat kat sana. ada orang birm tolong carikkan. mekasih kepada en. nidzam sekeluarga. honestly up until this moment, aku masih takdak feel apapun nak pegi ni. walaupun hari makin lama makin dekat.

kami ada dua dates:-
31 aug 09 atau
12 sept 09

itu pun tak confirm lagi sampai kesudah hahahahaah! hampeh kan?

oklah, itu aje aku nak mereport so far.

oh yea, aku ingat nak pegi lunch ngan korang on my last day at work 21st Aug 2009. kalu korang sudi dan mampu, sila confirm awal2. almaklumlah, aku tau aku ni keji banyak. so memang nak kena mintak maaf mintak ampun dari korang hihihihihih! worst come to worst, aku mintak maap kat blog ajelah yea.

apa2pun, i lap you all!

:P




49 comments:

Mama Adib said...

wah ku orang pertama baca nih

150K...... gulp telan air liur aku

btw mak ok jer sesi beramas mesra berjurai air mata

eZa said...

uish! dekat sgt dah date tuh... beraye di birm la eh? ;)

knv said...

MA,
aku dah tak larat nak telan air lioq weh!

eza,
yaaaa... memang dah dekat sangat. satu hapah pun tak packing lagi!

::Umi Sufira:: said...

kompemla saya tak dapat join sesi beramas mesra bersama Kak Non...saya doakan dari kejauhan aje...so anak2 Kak Non sekolah kat sanalah yer?

Nur said...

wallah..150k???lg mahal dr umah noni wehhh...

kalu sempat kita jumpa ok?kalu x jumpa bley mintak mahap dlm blog..keep on blogging taww..nak jugak tau life kt sana. manalaa tau rezeki noni lak g belaja..hehehe..

knv said...

US,
no worries! kita beramas2 kat blog ajelah ek? hahahahah!
yea nampak gayanya sekolah sanalah depa2 tu. :)


nonie,
oh blogging tu harus la kan! benda wajib masuk rumah ialah connection internet yang tiada tandingannya! ahaks!
rezeki itu harus ada kalo carik sungguh2 dik! :)

Ummu Auni Afif said...

kak non, akak ke laki akak sambung belajar?

CY3.5 said...

i lap you la siap² pasal tak pasti bley jumpa ke idak on the 21st..

kalau bley takmo jumpa.. pasal nanti mak nangis jurai².. mak kan over..

DrWati said...

knv, hari tu kitorg dtg sini 3 minggu baru broadband dpt settle, mati kutu kitorg terputus hbgn alam maya ni

happy packing!

knv said...

aini,
lakiku deknon. kan dah teruja nak jadik desperate housewife nih?? hahahah!


yan,
sila jgn over. akak aje yang buleh over2 ni tau! takpun kita babai kat alam maya ajelah ek! sonang cite! selamattt emosiku! hahahah! :P


ya allah ye ke doc? 3 minggu tanpa internet?? tidaaaakkkkkkkkkkk!!!

m-i-o said...

wah gitu. hisy, walaupun lobang hidongmu tidak kukenal tp terasa macam kehilangan jualah adanya. apakah?!

tp sebenarnya hati tgh terkinja2 nk tengok catatan baru "Life Of A Domestic Goddess". hui vadevasss...:P

MN said...

kak non, 21hb tu jumaat. jadi dimanakah?

knv said...

yang dekat2 buleh gitu? hahahaha! midvalley ok? korang nak BELANJA akak apa kat situ? hahahahahahah!

:PPP

mio,
very true. weird sungguh sebenarnya nak ku mengertikan perasaan ini (kahkahkah hah amik ko aku nak berjiwang nih!).

most of you, i've never seen before. kenapa boleh nak rindu benda yang kita tak pernah nampak? padahal kat internet ni hari2 pun jumpa kan?

ish ish ish memang peliklah!

jom la join lunch kat MV. buleh hang tengok lubang idung akak hahahaah!

Erna said...

alahai..sedih pulak den.. i know i should be happy for you&family. Tapi aku sedih lak nnt hang dah jauh..
jangan lupa daku knv!!!

knv said...

erna, sila jgn sedih. kang den pun sodih la jugak! mana bisa ku luperrr akan dirimuk! :P

mast@work said...

kak non, saya nak jumpa akak boleh? kasi tempat la.. bukan selalu nak dpt beramas mesra dgn rakan2 maya ni..

saya balik kl time tu..

weh, tak kemas2 lagi.. uuuu.. saya yg nak pi bulan 2 ni pun dah pening memikir.. ahakss

knv said...

mast,
meh la jumpa 21st tu. takde kat kl eh masa tu? oh pi bulan 2 ke.. takpelah pelan-pelan.

Marisa said...

mm.... dah kuar tarikh... insyaAlalh sempat hantar 'barang'... tak merasa la jumpa knv in person.... tapi tak pe... lepas ni blog knv sure lg meriah dgn cerita ceriti dr seberang....
kak non dok sana mmg jadi SAHM ke? wah.. mesti byk resepi kak non cuba nanti.... sekolah anak2 macamana? bz bodi tanya... macam nak ke sana.

Zety Zin said...

alamak teringin nak join jugak tapi MV tu terasa amatlah jauhnya. tak tercapai akalku yag tidak berkereta ini.

21hb tu kompem belum posa ek? sebab bila tengok kalendar 21hb tu 30 syaaban.

Sayang.Ibu said...

alaaaa KNV.. jangan lupakan daku yer.. huhuhuuuuu.. kita lunch-virtual jer laa dgn kak non ye.. ;P

rizza said...

ko pi le 12 sept tu....

hehhe

selamat berkemas...
aku nak kemas balik.. ko nak kemas pergi sana...

Fid said...

kita makan2 kat ani sup utara sect 7 la weiii hakhakhakhak
tapi bila ya??
sblm hang berlepas la...25 ke 26 august ka

mommyluvadmh said...

Walaupun tak pernah bersua muka, i tetap rasa sedih

pinkytoe said...

oit sessi ramas meramas ni pukui brp kat mana? kang kok jauh naa tak dapek la aku nak menjoin. kasik calling calling aku babe

knv said...

marisa,
memang banyak soklan hang. jangan risau, semuanya akan terjawab satu persatu tidak lama lagi. bagilah akak can nak bernapas sikit wehh!

:P


zety,
ikutkan nak aje akak hamik hang kat uitm tuhh! :) rasa belum lagi posa kot. kalo sudah kita makan dalam blog ajelah hahahaha!


SI,
selagi ada blog link, selagi itulah tak lupa! :P virtual pun okay. nanti akak tempek gambau eh!


rizza,
rasa2 macam 31st august je. hish aku pun pening! takpelah kalu tak sempat nak jumpa hang, kita jumpa tahun depan lak hahahahah!


fid,
wehh tu kan dah masuk bulan posa tu? tapi actually aku tak berani janji la pasal memang harus sibuk yang amat after 21st tu. aku cuma ada 10 hari nak packing segala menatang untuk 6 orang. horror betul aku nak imagine nih!


mommyluv,
tak logik nak sedih actually. saya tetap akan disini dialam maya. kalau tiba2 blog kena delete tu, barulah sedih hokay? :P


pinky,
kat midvalley at 12.30 21st aug 2009. ko datang yea. dengan tudung bling2 ko. errr.. kalu ada lebih buleh la sedekah kat aku barang 8 helai kahkahkahkahkah!!!!

Desert Rose said...

Dear,
Ala, baru mau berkenalan sudah mau pergi jauh plak dah....

Selamat Jalan la kat u, dont forget to update constantly, kot ada rezeki terlebih nak pergi menggatal kat sana, silalah terima daku menjadi tetamu mu ya, akan ku bawa rempah ratus dan stock belacan utk menggembirakan dirimu itew...

Kalau jumpa I, u yg azab sb mak drama queen u, kang aku yg lebey2 nangesss u yg nak pergi pun boleh confused, aku ke ko yg nak pergi ni ...ha ha. salam dari kejauhan, kalau ada jodoh kita jumpa di mana2 jua....k.Take care, u gonna be alright la.

Fid said...

knv
bln posa.kita berbuka posa laa.ani sup utara bln posa kena tempah meja tapi ok punya kita minta tuan kedai reservekan haahahaa
btw tuan kedai sedang preggy bln 11 ni due..sama le bilangan kanak2 dia ngan hang nanti!

MN said...

MIDVELI????cantek!!! hait...

mommysarah said...

wahhh...macam nak jumpa. tapi saya adalah sangat pemalu. suka cakap huhu. nanti kena balun ngan knv.

nanti terus berblogging tau~! nak dengar kak non buat cerita kepung anak, masak2, kemas umah. hahaha... totally diff lah kak...

knv said...

DR,
stock belacan? kahkahkahkah! kecik tapak kaki tapak tangan kutadahkan! (lawak kurang ajau!) no problemo ler.. sentiasa buleh baca lawak hang kat internet! mekasih. tak orait kalu, ada yang patah balik malaysia hahahaah!


fid,
oh roza peknen now? insyaallah aku konpem la nanti yea. takpun hang datang je la umah aku weh. macam tak kenal! ahaks!


MN,
cantek la tu. ajaklah si lola sekalik. dulu dia kata nak belanja mak mee soto. hahahahah! (iye itu hanya pitnah semata!)


MS,
takde la sampai balun. akak gelakkan aje kahkahkah! takpe hang ber huhu akak lak ber haha. buleh gitu? :P

kalu ada internet haruslah blogging!

:D

Fid said...

ok nnt aku pi kahkahkahkah

HUda said...

aku musti meleleh la uwaaaaaa.... wei .. aku nak ikut la..pls pls plsssss... kalau la blh je ikut camtu ..pergh... bahagia.. dahlah tgh kusut ni... semua benda atas batu jemala patik ... waaaaa tensen tensen...

Ummu Auni Afif said...

macam nak pergi, tapi seganlah..org lain semua dah beramas mesra

mast@work said...

mid veli saya setuju.. hehe.. first time jumpa ni.. nanti tempat akak update balik ye.. saya tunggu

eZa said...

segan la nak pi beramas-mesra ngn kaknon² vogue sume ;)

knv said...

fid,
lai lai lai! bawak satu family. buleh akif sembang ngan anak2 aku hahahaah!


ude,
tu la pasai sila jgn hantar aku ke airport. baik hang pi semayang tarawih hihihihihi. doa dapat emas berbongkah-bongkah! :P


aini,
please join! eh mana ada semua dah beramas2 nih. akak cuma pernah jumpa maadib, cikyan, mrsnoba, erna, lola, fid ngan madamza aje. tu pun sekali aje (kecuali cikfid). yang lain tu memang hanya diangin lalu hihihihihi!


mast,
hang memang kelasss!! alaaa.. turun aje 12.30 tu. nanti kat sana baru decide. akak buto sikit MV tu. lima tahun sekali baru jejak hahahaha!

knv said...

eza,
apa nak segan? hoh tak sesuwei tau! meh la.. kang takdak sapa datang kang bera pulak muka kang. aku sorang lak dok terhegeh2 kat MV tu kang kahkahkahkahkah! sadis siot!

raggedyanne said...

mak aih, byk nya komen. selalu lah tertinggal keretapi ni..

hmm anne yg jauh ni tak dpt le nak beramas mesra sekali.

KS said...

errr errr.. boleh i nyibuk sama?? haha.. :P

lagikpon rasanya knv hutang saya lunch kan kan?? **wink wink** hahahha

no lah, cuma terasa nak jumpa knv before knv fly ke birm. :)

knv said...

anne, hang memang kat penang yea? mati2 akak ingat kat kl. hehehe!


ks,
oh silakan. :P akak hutang hang lunch. hang harus belanja akak farewell. so, kira kosong-kosong la kan? kahkahkahkahkah! eh tapi afdol kalau yang muda bagi yang tua makan. dan yang muda bayarkan. kahkahkah! :P
meh la join!

rizza said...

bye bye!!!!

Myra Abdul Mutalib said...

Sedih jugak aku ko nak pegi ni... Ingatkan boleh bergurau senda, mengukur jalan... yelah dah terjumpa balik rumah pun dekat....

Takpelah aku simpan semua plan2 ni bila ko balik nanti yek... Err.... bila tuh ?

chilun @ cik pau @ bibimie said...

oohh sis... mid valley leh join tu. kat ner nak jumpa? nak kena booked tempat ker? baper orang dah nih? huhuhu... 1st time nak jumpa kak non vogue.

NeroEcha said...

KO dah nak pi yer..rindu ler nanti kat ko..kita ni jumpa pun tak penah kan..nak jumpa on 21 mcm menarik jer...

knv said...

bye-bye za! ada jodoh kita ketemuk yea?


myra,
a ah aku pun dah boleh cam rumah hang dari jalan besar tu hahahaha! takpe aku sekejap je weh! nanti2 kita sambung naa.. :PP


pau,
detail tak compem lagi. nanti2 dah dekat kang announce balik. kalau free sila join :P



nero,kalo pree datang la yea.. bila lagi nak belanja aku kan? kahkahkah!

Ms Lola said...

Kak Non,
Satu je pesan mak... MAK NAK KIRIM LV NANTI!!!!

knv said...

LV murah ke sana? hang bagi model semua bagai nanti mak check masa boxing day after christmas nanti. kalu murah sungguh boleh aje!

:)

Ms Lola said...

KNV,
I lap u forever n ever.

Zety Zin said...

ohhh ketinggalan ketapi sungguh la mak nih.

huaa nak ikut pi MV gak!

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger