Wednesday, February 10, 2010

akmal faris

okeh lets talk about the kids.

akmal faris is the best settler i guess. walaupun masa first few weeks tu asyik dok nangis aje taknak pegi sekolah. but now i can see that he is truly happy with the school environment. ramai dah kawan2. cikgu2 pun puji how great he is adjusting and trying hard in school.


akmal ni, honestly agak tidak cepat dalam akademik. masa mula2 dia sekolah dulu back in malaysia, memang aku risau pasal pencapaian dia. of course la kan. kata anak sulung. everybody expect that he would sprint through everything, easily. but we were wrong. in term of academic, he needs to double the work. dulu masa mula2 tu memang sebagai emak yang kiasu, aku amatlah frust. apatah lagi dengan sistem pembelajaran malaysia yang langsung tak membantu. masing2 berebut2 nak anak dapat no 1. straight a. oh sungguh keji aku masa tu. seriously i hated myself back then. aku sendiri tak taulah wether aku torture akmal faris untuk aku (pasal malu anak tak pandai) ataupun betul2 untuk diri dia. well. i'm not proud of myself pendek cerita. dan ni aku nak pesan lagi kat diri sendiri dan kawan2 kat luar tu, please be prepared to accept your children's abilitites. no matter how great. or how not great (even tho there are no such thing!). tak semua anak dilahirkan sama. remember to focus on the strength, instead of the weaknesses. dan sila jangan jadikan akademik sahaja sebagai kayu pengukur untuk development anak2. kacau jiwa raga nanti :P


however, bila dah lama2 tu; i think aku mula ternotice his other side. he has this kind of personality yang rather engaging. hormat orang tua. eager to please. lembut hati. dengar kata. ni semua aku dapat dari cikgu2 dia masa kat msia. dari ustazah dan ustaz sekolah agama. dari cikgu2 omputeh dia kat sini. well, what else could a mother asked for for her own flesh and blood? sekarang ni, aku adalah mommy yang bersyukur punya akmal faris yang sempurna fizikal dan mental, yang mudah dilentur untuk jadi manusia berguna dunia dan akhirat. harap dia dapat doakan aku dan ayahnya satu ketika nanti. harap dia dapat jaga adik2nya satu ketika nanti. insyaallah. insyaallah. betul acuannya, jadiklah bentuknya nanti.


so again he is the best settler among my kids i can say. dapat banyak special mention certificate for his behaviour and attitude in school. he love his swimming class. love singing and acting in class plays. catching up with his maths and english. aku dok ajar dia baca quran every alternate day. alhamdulillah part tu. aku nak terima kasih kat ustaz ustazah sekolah agama dia yang ajar dia dulu sampai dapat naik quran level. so now ni dok monitor bacaan dia. alah baru surah al baqarah aje pun hihihi.. yang sebenonya mak dia yang lebih malas. percayalah :P

right. that's the update about him. apa2pun; mommy love u abang. so much. thanks for compromising me as your mother. yeah i can be a butthead at times muahahahhaahah!


enjoy some photos of him.:D

19 comments:

Liyana said...

Sejuk hati mommy nye :)

knv said...

yes sis, sejuk hati is the word. tapinya part panas hati pun banyak jugee hahaha :P how are u doing? still in lab eh?

sisdee said...

yup kita kdg2 tak nampk anak kita dari sudut beza2 kan..kita asyik nk dia dgr jek ckp kita :(

i le tu :p

sejuk perut u kan...i pun nk rasa le sejuknya hahahaha

syabas akmal faris!!!

eZa said...

knv, tetibe sebak pulak bace entry nih. sbb saye rs anak bujang saye tuh pun ade skit mcm akmal. mine is not into academic. saye yg dok paksa2 dia sbb nk bg pandai. yg sbnrnye sy xnk malu kalau dia x pandai... :(

thanx to this entry of yours. sgt² menyedarkan saya. jgn jadi/besarkan anak macam mana yg kite nak, later on kecundang lah kite. right?

i'll keep this in mind "remember to focus on the strength, instead of the weaknesses" :)

Marisa said...

knv.... saya suka sgt entry ni...sebabnya saya takut saya akan jadi mcm knv masa dulu2... high expextation pd anak.... padahal setiap anak berbeza2.... sungguh saya takut!

Zety Zin said...

mak nanges... buleh? tersentuh gitu.

UmmuAhmads said...

Anamiraa.... saya miss sgt kata-kata encouragement, pujian & reward yang selalu the teachers kat sana amalkan (positive reinforcement). Kadang-kadang bila kat msia, saya sedih bila cikgu2 lebih suka tengok (point out) negative sides of their students (budak2 kecik) drp their positive sides. Sedangkan kalau kat sana, benda yang negative pun disampaikan kpd kita dgn cara yang positive sgt...apatah lagi yang positive! Ia sesuatu yang macam mustahil utk saya dpt di sekolah2 kat msia ni... (walaupun ada lah jugak benda yg dpt kat msia tak dpt kat sana...hehehe...)
Anyway, all the best to you & your kids... manfaatkanlah segala keistimewaan di bumi asing tu...:)

mast@work said...

kak non,

kalau boleh la kan, saya nak anak2 saya tu hebat segala.. itu kalau boleh la.. tapi mana mungkin kan?

anak2 ni kena banyak sabar, ye tak? anyway, it's better to realize his potential now than never..

anyway, kak non nampak makin kuruih laaa.. apa rahsiamu.. ahakss

Ummu Auni Afif said...

betul, every child is different :)

Desert Rose said...

Alhamdulillah, sejuk perut aku mengandung dia eh silap ..bukan eh? Eh ni bukanka anak aku yg hg tolong bela tu?? hi hi.

Anyway, terharu plak aku. Betoi la hg kata, setiap anak tu ada kelebihan depa masing2 kan. We have to see the best out of them rather than paksa anak mcm askar Jepun.Kadang2 kita lupa walaupun depa kecik , depa adalah seorang INDIVIDU dan Insan YG ADA HATI DAN PERASAAN kan.

Insyallah, with u as his mom (angkat, ha ha kan anak aku tu) he will make u proud babe. Tgk muka pun sejuk ja.

p/s : aku teringat anak murid mak cik aku kan, chinese, terjun jembatan Pulau Pinang tu, suicide sb takut tak capai target 8A PMR seperti kemahuan mak pak dia. Masa trial dia dapat B 3 subjek, terus dia down. Pakai baju sekolah, tapi takpi sekolah, instead naik bas pi Penang frm Aloq Setaq. Dalam beg dia ada batu , as pemberat kot nak bg tenggelam. Siap ada suicide note lagi yg dia dah bungkuih dlm plastik saying he ppologized to his parents sb kecewakan depa... sian kan. Mak pak dia kalau gila pun lepaih tu nak buat apa dah.

Mynie said...

love the last picture! he looks like you :) dan korg both looks so happy...

HUda said...

kak non!! missss uuuuu ...hehe....gambar last tu cute sgt.. ko nampak gojes!!!! sudah nampak lara demi ni wahhhh bagus bagus... akmal pun nampak cool! steady boy!

Cik Puan Kamil said...

Hnag memang kejam !! Lebih kurang aku lah jugak... Sian kan anak sulung ni sebab dapat mak pak yang tak pandai lagi ? Anak no 2 relax sket sebab nak pak dah pandai sket...

Sian anak aku jugak...

knv said...

sisdee, been there. done that. sucks! mehlah kita sama2 sejuk perut :D

eza, oh im glad u can make something out of it. it took me sometimes to realize yang anak2 ni istimewa in their own way. so don't push them to the wrong direction.

marisa,
oh dulu akak horror ok? kesian budak tu kena cincang everyday. tak buleh la silap sikit. now i'm better off not doing that :P

zety, how can we not cry? the children are our heart n soul! :D

UA, saya amatlah bimbang nak balik ni. rasa sungguh precious pengalaman yang dapat kat sekolah sini. my kids suka sgt pegi sekolah. ni nak cuti mid term masing2 kata bosan dok umah. macam pelik tgk budak2 tak suka cuti. mak dia pulak yang horay lebih hahaha :P

mast, dari dalam perut kita harap anak kita jadi no. 1. but as i said, please be prepared. again, there will surely be certain areas that our children will be great at. it's up to us to discover it.

UAA,true. very true.

DR, hahaha... aku dulu lagi teruk kot dari askaq jepun. agaknya depa tengok aku drill akmal depa pun pakat lari hahahha. oh ya allah ngerinya pasal budak2 suicide ni weh. and for the lamest reason! aku doa banyak2 aku tak jadi mak pak camtu weh. buat kena kutuk 7 keturunan. sabor ajelah! eh bila plak aku jaga anak hang? :P

mynie, hehehe.. kata satu acuan. mestilah sama rope hihihi! happy dalam ketar tu. sejuk nak mapuh masa tu weh. :P

ude, miss u too soooo much! weh aku takleh kol takleh sms. top up kredit only 20th feb onwards. sabar ajelah tak dapat borak ngan hang. pepagi busy takleh skype la jugak la ni. take care eh. hantaq la gambar terbaru hang buat pengubat rindu aku hahahah!

myra, betoi la hang. yang tak pandai bukan anaknya. tapi makpaknya hahahhaha! serius kalau aku ingat2 balik macam malu ngan diri sendiri. hish!

Ms Lola said...

KN,
cuba tgk barnyard the movie. dgr dialog between otis & ben. huhuhu... yes, it's not about 'us'

knv said...

lola, where have u been? why i'm not invited? *jegil mata* :P

oh it's definitely not about us anymore. it's about time i accept that :P

Ms Lola said...

eh, nmpk ada je dlm list or readers tu. ke dah tukar email address?

knv said...

lola, memang ada dalam list. tapi masaelahnya, list tu macam tak updated. hampeh tul!

Anonymous said...

Amiable fill someone in on and this post helped me alot in my college assignement. Say thank you you seeking your information.

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger