Sunday, March 28, 2010

home-made cream of mushroom

sebenarnya dah berkurun lama aku nak buat mushroom soup ni. dah kebetulan mai sini, senang pulak nak dapat ingredient2 kan? so haruslah buat. kalau tak, kufur nikmat kang. :P

okeh resipe ni memang sempoiiii yang amat. dan hasilnya.... muahhh! kalau setakat Secret Recipe tu, aku boleh bagi at par la kan. itupun aku guna sejenis mushroom aje. nak cuba dulu. lain kali boleh guna variety combinations. sebab memang marvelous rasanya.


the key ingredients, seperti dibawah ini:-

1) bawang besar oren sebiji (blend atau cincang)
2) bawang putih - aku buh 3-4 cloves yang besar2 tu (blend or cincang)
3) 400-500g fresh mushroom (cincang)
4) 3 cawan stock ayam (kalau rajin boleh buat. aku malas. maka aku boh kiub ayam ngan air je muahahahhahah :P)
5) 300-400ml heavy/double cream (pakai fresh milk pun okey kot. tapi kena tambah tepung sikit)

cara-cara:-
1) tumis blended bawang dengan butter. sampai agak garing dan bau yang best keluar.
2) masukkan mushroom cincang. masak sampai 5 minit gitu.
4) masukkan chicken stok (atau air tiga cawan + kiub ayam)
5) masak sampai mendidih. tutup api.

6) masukkan dalam food processor. blend semua sampai halus. (kalau tak nak blend pun takpe. ada orang suka mushroom chunky2 kan?)


7) masukkan balik dalam kuali. panaskan api perlahan. tuang double krim. kacau2 sikit. siapppp!! (jangan sampai cream boiling yea)
8) sila makan dengan french bread. fuhhhh! melotup wa cakap lu! :))
hehehe.. kejap ke dah habih!

9) sila enjoy gambau2 untuk merembeskan air liur korang ek! :P

lelaki itu suka ya amat. lepas ni takyah lagi beli mushroom soup. aku nak bubuh dalam cup kecik2 pastu freeze kan. nak makan panas aje dalam microwave.


13 comments:

sisdee said...

fuh!!! (lap peluh!) saya tgk roti french tu pun dah meleleh air liuq :p

tq ek kasi resepi hehehhhehe..
ish tak tau le kurusn ke bape nk buat :p tp cam nk buat mmg...harap2 rajin le buat hahahhahah..ko napa sisdee byk no "buat"

knv said...

hahahah.. ish buat ajelah. senang cerita. kalau ada sedara mara datang rumah tu baloi la buat. buat sekuali banyak2. beli french bread tu potong2 seikit. mesti meriah makan ramai2. :P

Fid said...

knv
balik kang buka restoren naaaaa

knv said...

ish tak cukup haul dan nisab nak bukak restoren. :P

TopsyTurvy Mum said...

merembes tgk ibu jari..opsss!...roti cicah soup tu..:)

DNNA said...

Hehehehe ...
Suka betul hati saya tengok ejaan jawi kat kiub ayam tu - ciken kiubz gitu ... kah kah kah kah ...

Fuuuhhh, sungguh dahsyat mushroom soup mu itu wahai kak non ... Ditambah pula dengan mushroom yang memang fresh from farm itu ... yummehhhh ... caffè molto delizioso!!!

KV said...

perghhh..meleleh air liur ni ha!

mirah said...

fuh..saya pun suka mushroom sup!
kena tunggu baliklah nak suh k ana buatkan nampaknya... haha

Ms Lola said...

alamak, ini gua tak sanggup nak try. (dah ada yg dlm tin, lg mau buat from scratch.. ) :P

knv said...

TTM sila jgn over! :P

DNNA itu europe mari kot. imported. jumpa lak kat kedai pakistan masa shopping. :D

KV, sila mampir ke secret recipe muahahahah! :P

mirah, bulehhhh. nanti datang aje umah akak ek? :D

lola, mana tau satu hari semua benda2 ada depan mata. boleh aje buang tebiat muahahahahah! :P

Sayang.Ibu said...

pergghhh kak non...thanx for d recipe.. ahkak x nak try buat pumpkin soup yg mcm kat SR tu ke?? tengok recipe akk mcm mudah je.. mana laa tau kot kak non blh buat pumpkin soup yg mudah2 jugak... hahahhaaa....

knv said...

oh memang teringin nak buat pumpkin soup tu. cuma pumpkin aje tak terbeli2 lagi. hihihi.. actually bila dok tengok resipe soup2 ni, macam2 benda pun buleh buat soup. carrot, potato, cauliflower, keledek, labu, etc.. antara lalu atau tak aje nak makan.

lepas ni nak cuba carrot pulak. itu aje yang melambak dalam fridge hahahha! :P

Sayang.Ibu said...

ahkak kalo buat apa2 pun sila tempek resepi, saya sangat suka salin resepi (buatnye ntah biler)...hahhahaaaa

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger