Monday, March 22, 2010

perihal roti dan breakfast

oh kami kat sini memang beli macam2 jenis roti untuk menjamu selera macam2 jenis perut :P

this is some of them. each serve a different purpose! ecewahhhhh technical la pulokkk! :))

yang ni butter roll; depa panggil brioche. i think it originates from the french. anak2 aku suka makan dengan tuna, sardin, sausage pun buleh :) very soft and buttery.



yang ni pulak dinner bun biasa je. depa panggil white bap. arina suka haq ni.



ni roti sandwich biasa. aku biasa beli yang ni pasai kulit tepi dah siap2 buang. muahahaha! dasar pemalassss! :P


yang ni pulak cross-bun. aku suka banget buat breakfast. disoak dalam orange juice. toastkan sikit pastu makan ngan butter and jam. heaven!



yang ni pulak sama macam kat atas, tapi square cam roti sandwich. ni pun heaven bila toast and eat with butter and jam. ngap gitu pun sodapp!



and this is the famous baguette. definately french lor. khas untuk buat garlic bread. kalau dapat yang baru keluar oven tu memang syok!



pancakes with maple syrup :)



waffle with peanut butter and jam :)



orait. itu aje kisah kami dan roti :))

17 comments:

Marisa said...

kak non... saya mmg suka roti! nyum.. nyum...
ada kwn saya masa kat U dulu lg suka roti dr saya... hari2 mkn roti... breakfast roti... kudapan roti.... tgh mlam study mkn roti... sampai kwn2 ngusik dia sok ada anak letak nama norbreadawati...

m-i-o said...

perghh. ini betul2 heaven ni. kaya dengan spesies roti sungguh!

biar betul knv, buat breakfast & lunch pack utk budak2 tu ikut citarasa memasing. klo sy - tak koser la labu! kahkahkah. sorang bihun, SEMUA bihun - dasar diktator pecah dan perintah gitu :P

errr. berapa kali seminggu beli groceries ni? nampak macam kena ada stok makanan yg mewah ni. huhuhu!

Sayang.Ibu said...

saya sama laa ngan MIO... kak non mmg ibu mithali lahhhhh... hahahaaa... ahkak, sekali lagik.. kenapa roti pun nmpk sedap beno dlm blog ahkak nihh?? :P

CY4.0 said...

adakah anda rasa2 akan rindu dengan roti2 ni bila balik malaysia nanti?


mak dok jerman tak sampai seminggu pun boikot roti dekat berbulan :P

knv said...

marisa roti kat sini macam memikat selera la. kat msia tu sampai berkulat tak tau nak buat apa hahahah!

mio,
untuk perhatian hang, gambar2 diatas tu semuanya untuk hari ini buat breakfast ngan lunch pack. sungguh la.. mak kesian kat depa kalau tak buat febret memasing. kang kalu depa tak makan kang sampei kesudah mak rasa bersalah dengan anak2 mak. muahahahha!

cerita pasal stok. memang takleh disangkal. itu pasallah kami miskin kat sini. pasal asyik beli makanannnnnn je hahahhaha :P

SI, bukan mithali, cuma tak sampai hati. takpelah bukan lama pun buleh buat cenggini. bila lagi kan? hihihih :D

yan, surprisingly, memang sedap lah roti dia. bukan style jerman tu. memang nak lagi dan lagi dan lagi hihii :D

Mynie said...

bestnya roti2! jeles!

knv said...

mynie, u must remember kan? hiiihii :P

MommyCT said...

macam masuk kelas roti lah hihik ;P

knv said...

MCT, ni sikit je nih. kalo ikut section roti kat supermarket tu lagi haru. satu row panjang tu roti aje kiri kanan. macam2 jenis. itu yang semangat nak cuba hahahha :P

mama | sarah | syimir said...

fuhhh dah blh bukak kedai roti bila blk mesia nnt kak!

synn said...

suka la tgk gambaq2 makanan kat blog akak ni:)

sisdee said...

ish tak leh tahan le ngan pancake n maple syrup tu..cam nk order kat mcD time ni le gak :p

sah memang tak de mlm2 buta ni kan :p

TopsyTurvy Mum said...

Haku tak puas hati Kak Non...

apsal tpt aku takdak roti yg siap buang kulit tepi tu!!

kalau idak senang keje aku...

Malam tadi aku try wat roti Benggali(Nama dlm resepi) yg jadinya roti Bangla...frust aku Kak Non..

DNNA said...

kah kah kah kah kah kah
*gelak baca komen TopsyTurvyMum*

Kak, dulu saya belajar kat Ireland. Sy ngan geng2 serumah saya memang hari2 berchenta dengan roti ngan butter. Maklumlah, poket sentiasa rabak ... hahahaha

Kak, dah rasa scones sana?? Perghhh, dulu kalau ada seminar kat uni, kami sanggup *dtg pagi2 buta sebab depa serve scones (+butter) ngan tea ... yummehhhhhhh ...

*datang awal pagi dengan harapan agar kami bole mengulang makan 3,4 kali sebelum orang lain datang, kira cover line laaa ... kah kah kah kah

KV said...

oh daku suka roti yg tabur hirisan cheese tu. Nyum nyum

Zety Zin said...

macam-macam roti ada ek? saya suka makan roti. pantang lalu bakery mesti singgah. haha. patutlah bagai dipam-pam badanku ini.

knv said...

MSS, eh apsal lak nak bukak kedai? akak pun beli kat kedai hahahha :P

synn, allah gambar roti je pun hihii :P

sis, senang je nak buat nyah. takyah gi mcd pun. hang beli maple syrup je. kalo nak resipe kang i bagi la :P

TTM, kah kah kah ko memang lawak antarabangsa! tak kisahlah bangla ke hapa weh. yang penting ngap aje. tak pun buat bread pudding. nyumm! oh roti yang buang tepi tu aku suka banget. sesuai untuk sipemalas hahaha!

DNNA, kahkahkah yang datang awal buffet tu memang selalu akak amalkan tak kira dimana hahahaha.. pastu mesti sauk jem ngan butter kecik2 tu masuk lam poket kahkakakah! keji gila hokey? scones tak leh masuk lak tekak akak nih tak tau apsal hahah.. takpe kalo queen jemput datang hi-tea akan kugagahi jugak masukkan scone ke tekak hahahaha! TTM tu memang camtu. baca entry masak dia memang terburai perut gelak. eh ttm akak ngumpat ko nih muahahahah!

KV, haa... yang tu pun best jugak tu!

zety, makan roti ok apa? jangan makan roti pastu makan nasik. memang carik nahas hahahah!

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger