Tuesday, March 23, 2010

basic tips for blogging

eh eh eh? siapakah hang kaknon memandai2 aje nak bagi tips kat orang nih? hahahha.. again peeps; "jangan kisah sangat sapa yang cakap, tapi kisahlah apa yang dicakapkan itu."

hahaha.. aku bukanlah sesiapa pun dalam dunia blogging ni. my first entry dated back in November 10, 2006. sememeh je rasa hahaha. seperti yang aku tulis dalam first entry tu, orang kata (orang kata ye.. bukan aku hahah) aku ni memang natural penglipur lara. i guess one of my strength pun memang dalam communication ni. eh! kata dulu kerja marketing kan? haruslah pandai bullshit! kahkahkahkah! anyway, aku wujudkan blog ni pasal aku memang suka sangat menulis. dan aku juga suka kalau2 apa yang aku tulis boleh terbitkan critical thinking kepada pembaca2 tulisan aku. sapa yang nak fikirlah kan. aku tak paksaaaaaa! :P

in a way, setiap apa yang kita tulis, setiap apa yang kita cakap, jika ada kebaikkan yang sampai ke pihak lain; pahalanya boleh dibuat saham untuk akhirat esok. itu juga antara niat aku. apa yang aku tulis, semoga ada kebaikan yang boleh pembaca aku ambil iktibar. so that ada jugak faedahnya aku dok melanguk depan pc ni weh hahahaha! :)) untuk entry2 yang takde faedah tu, sila abaikan dan masuk aje dalam tong sampah!

ok, ini tips dari kaca mata aku la yea.

1) be original
oh ini amatlah penting untuk jadi blogger yang distinguishable. maksudnya people will be able to single u out dari beribu berjuta blog2 lain. susah? ish takde susahnya. just be yourself peeps. you as an individual; have your own stand, your own oppinion, your own way of looking at things. those will make you, YOU! tak payah nak fikir nak tiru orang lain. you are yourself. and let yourself shine. yang paling teruk bila ada blogger yang kena 'tangkap' pasal copy paste 'kehidupan' orang lain dan mengaku entry2 tu mereka yang cipta sendiri. oh sungguh sadis. tak perlu lah sampai macam tu. afterall kita blogging ni hanyalah kerana hobi dan suka2 sahaja. berbanggalah dengan diri sendiri. have your own stand and ground.

2) choose a good topic every alternate day
hendak tak hendak, ini adalah amat penting juga. choose a topic yang orang lain boleh relate to it. janganlah tiap2 hari cerita pasal perkara2 kecil sekecil-kecilnya sahaja. contoh macam: hari ni breakfast ni. lunch ni. dinner ni. esok breakfast tu. lunch tu. dinner tu. lusa breakfast. lusa lunch. lusa dinner. (kahkahkahkah! ni macam aku aje nih hahahaha :)) ) sampaikan orang lain yang baca tak tau nak komen apa dah hahahha. balik2 pasal makan. balik2 pasal makan. kahkahkahkah! ni aku ngate diri sendiri yea. sesapa pun jangan terasa. ok but u get the point kan? bottom line is, every now and then choose to write a topic with substance. yang ada 'wow' factor. yang bila orang baca, they can relate to it and will definitely want to comment more on it. it's good if you can create a topic which is open to intellectual discussion.

3) don't be offensive
haaa... yang ini agak penting juga. manusia ni memang hampeh. kita ni suka sangat meng-kondem. tapi bila orang lain kondem kita, tau pulak kita nak melenting tak gitu? same goes in blogging. berhati2 ketika menulis takut2 apa yang kita tulis itu antara sedar atau tidak, boleh menghina, mengaib atau menjatuhkan oran lain. ish tak best la pulak kan? tak kiralah kita cakap secara general atau spesifik. remember that there are always two ways to say things. the good way or the bad way. tepuk dada tanya selera. percaya atau tidak; populariti satu2 blog itu boleh menurun jika kerjanya hanya nak memaki hamun dan meng-kondem tak henti-henti. lagi satu yang aku dok fikir, bila kita dah tinggalkan alam blogging ni (mahupun alam maya) kan tak best kalau orang ingat kat kita sebagai seorang yang bitter dan penuh kata nista. i certainly don't what people to remember me like that. walaubagaimanapun, aku tak nafikan memang ada perkara yang harus jugak dinyatakan walaupun pahit. jadi terserahlah pada bijak pandai masing2.

4) presentation of writing/blog layout
ini juga agak mempengaruhi sesuatu blog. macam2 style ada. personally, aku suka yang kemas dan mudah dibaca. yang bukak2 aje boleh terus tengok entry. tak payah dah nak toleh kiri kanan depan belakang atas bawah. muahahahah! :D tapi tak dapat nak elak la especially yang blog ada Nuffnang semua tu kan. Honestly aku memang mangkuk bab2 iklan kat blog ni. Tak reti nak cara. Bila dengar orang buat duit macam tu aku telan air liur ajelah. Malas sebenornya hihihihi. Apa2pun, pastikan penulisan yang kemas dan tersusun. Kalau entry tu panjang boleh la divide with paragraphs. cukupkan segala koma dan noktah. For me definitely a plus point. Especially bila aku pi blog hopping. Kalau bukak2 blog aje rasa macam serabut semacam, maka aku tutup la balik dengan segala hormatnya hihihi :D


honestly, aku hanya boleh terfikir yang ni je. sesapa nak tambah sila2lah buat macam rumah sendiri. kalau ada sesapa yang tak puas hati, tempah tiket kapalterbang cepat2 pastu meh datang birm. kita kowtim kat rumah aku ajelah muahahahha! :)) boleh gak aku jamu korang breakfast, lunch ngan dinner. kita amik gambau banyak2 pastu tempak kat blog kita hari2 ek? kahkahkahkah!

selamat berblogging! :D

22 comments:

~ As ~ said...

saya dulu memula blog sebab nak update cerita ngan kwn2 sekolah yg jauh...tetiba blh jadi banyak kawan bkn skolah pl...hahaha...tp seronok..

jua said...

kak, balik malaysia bawa balik 4 bungkus roti kismis tu. hahaha

knv said...

as, blogging memang seronok. buleh jadik addiction.

jua, bulehh. nanti hang datang amik kat umah akak. :D

Fid said...

no.3 tu macam tala kat aku ja
hang tala kat aku ka?kalau ya jwp ya kalau tak jawap tak
kakakakaa

knv said...

kahkahkahkah sumpah tidak!! hang memang laser weh tapi banyak yang hang tulih bagi banyak manfaat kat orang lain.

kalo tak puas hati mai datang sini naa kahkahkahkahkah!

Fid said...

perghhh
bodek aku ka?kahkahkahkah

hang dok wat pe?
aku dok layan nak lena kakakakaka

knv said...

aku segan carik gaduh ngan hang. pasai hang mesti menang punyalah kahkahkahkah!

ni tgh melayan budak2 baru balik sekolah. makan la apalagi. hah? tak tidor lagi ka si kecik?

Fid said...

ceh tak ikhlas

x tido lg baru on pc dia hahahahaa

knv said...

gila awat tidoq lambat? esok tak ngantuk?

sisdee said...

betul3x..ceh apa yg betul aku pun tak tau hhehehehe

nway..sejak kenal ur blog asyik nk baca jek :)

TopsyTurvy Mum said...

Kak Non...

kawan2 sekolah/Uni kata...bila baca blog aku, depa rasa cam aku ada depan depa tgh pot pet pot pet...

hang ada rasa tak yg aku ni cam kalut sket?

bila aku baca balik nampak cam kalut jerr..sebenarnya aku ni takde la kalut sgt pun..aku tak reti la tulis ayat bunga2 cam buku teks hehehe..

eZa said...

kak non, kalah tips2 blogging lain. hehehe ;)

Fid said...

knv yang rupawan...ada makna ni....
hang pi garage sale tu ingat2 la aku sama
hahaha

aku dan anak aku tidoq lambat sebab..anak aku dia tukar pesen..sebab siang dok taska degan org maka dia lena
ada ngan aku dia jaga

hari2 anak aku bgn jam 11am huwa huwa

Mynie said...

kalau compose blogpost dgn 'berhati-hati' dan tak spontan, adakah itu dikira 'not being myself'? or mungkin still myself, tp outcome jd boring and no fun hehe.. or adakah mungkin myself mmg boring (oh no!)

Zety Zin said...

semua point knv betul. kes copy paste entri orang lain tu memang takleh terima betullah. gambar anak orang pun boleh ngaku gambar anak dia. memang sadis.

tujuan asal saya blog ialah untuk cerita pasal anak-anak. tu yang namanya 'permata hati mama'. sudahnya banyak jugak haku membebel pasal benda lain. haha.

UmmuAhmads said...

Anamiraa... kadang2 saya wonder, adakah penulis blog, lama kelamaan akan cuba 'menjaga' readers atau followers dgn cara menulis apa yg followers/readers mahu/suka baca sehingga ia akhirnya sedikit tersasar drp matlamat asal blog tersebut ditulis. Ini mungkin lebih signifikan kpd penulis yg blog dia agak ramai atau memang ramai pengunjung, dan matlamat asal ialah untuk mengajak pembaca sama-sama beroleh manfaat dan berkongsi pendapat. How would you balance between your own interest (topics) dgn the demand/trend pengunjung. Of course I'm not talking about org yg suka2 menulis utk diri sendiri or hobi semata, sebab kalau suka2 memang tak kisahlah kan.

KV said...

saya suka tulis apa yg saya rasa. Tatau lah orang suka ke tidak tp yg penting, sama2 jaga hak peribadi masing2. Ye dok? hehe

mama | sarah | syimir said...

sgt bagus la tips knv tu...

yg penting jujur/ikhlas menulis, kalo boleh takmo citer2 keburukan/aibkan org...tp susah juga mungkin ada yg terguris hati membacanya...missinterpret pun bahaya ada...

sy ni slalu bila takde depan notebook mcm2 idea keluar nak citer kat blog, tp bila dah siap sedia lupa plak apa ntah nak citer...huhuhu

knv said...

sebelum aku comment satu2, harus dijelaskan disini bahawa tips2 blogging aku ni, adalah lebih menjerumus kepada serious bloggers yang inginkan banyak traffic ke blog masing2. when they have targeted audiences in mind. works for commercial bloggers as well.

DNNA said...

Hahahahaha kak ...

Orang Irish cakap - gift of the gab!!

Kompom saya tadak !!!

Kikiki

knv said...

fid, sungguh pandai anak hang nak carik masa berquality ngan mommy. tu boleh jadik perdana menteri tu weh hahahah!

sisdee, apa yang betoi? hahahah! so kiranya u minat kat ai la sekarang yea? :P

TTM hahahaha.. hang tak kalut. cuma lawak hahahah! itu aje aku nak komen! :P

eza, menang dapat hadiah tak? hahahha! :P

mynie, i think you yourself is naturally like that. berhati-hati. no it's not boring. (at least to me). why we blog one of the reasons is to view the world from other's perspective. apa yang tak penting untuk kita, sometimes penting untuk orang. vice versa. tak boleh nak puaskan hati semua orang sis!

zety, sadis kat tang ngaku anak sendiri tu? saiko gile! yep blog in away macam diary jugak. it depends on you to decide the theme :P asal tak mengancam nyawa orang sudah! hahahah!

ummuahmads, yes i think it all depends on the reason why you blog in the first place. dan personally saya rasa you can still be yourself walaupun u blog about other's interest. because it is so easy to find people who have the same interest as you. percaya atau tidak, once u dah established your own theme, memang akan ada follower yang 'interested'. dan lagi walaupun kita semua bercakap tentang isu yang sama, setiap orang ada pandangan peribadi masing2. i think this is what makes blogging interesting. for serious blogger of course.

KV, yes blog ni macam personal diary la jugak. so that in years to come we can look back and see the things that made us laugh n cry. u are correct. sama2 jaga hak peribadi masing2.

MSS, oh misinterpret tu memang takleh nak elak la. pasal bahasa menulis ni lain langsung dari bahasa bercakap. i've got many entries in the past yang i tot people just don't get my point. itulah yang menariknya blogging ni. you can actually see betapa lainnya pemikiran masing2 walaupun secara dasarnya kita bercakap pasal benda yang sama.

DNNA, i think you are OK! :P

Fid said...

knv
hang ada bajet tak nak jd mertua perdana menteri??
kahkahkahkah

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger