Thursday, April 29, 2010

kuzi knv

eh eh eh? rhyme la pulak. hihihihi :P aku tau la bukan aku yang cipta kuzi nih. tapinya ini style aku buat la ye? lain orang kan lain cara?

okeh, here goes. again, karangan bergambar adalah lebih efektif dalam mempelajari ilmu2 memasak ni. ecewahhh! :P tengok sudahlah labu.. :D

cengkih, kayu manis, pelaga, bunga lawang, asam keping.

gajus. aku roast sekejap dalam microwave biar garing.

rempah kuzi campur ngan air biar sebati.

blend bawang merah, bawang putih ngan halia.

raisin, kismis, sultana, apa2 ajelah. janji yang sewaktu dengannya :D

mula2 tumis bahan blend ngan pelaga semua. aku masuk sekali asam keping.

dah garing masukkan pulak rempah kuzi. tumis lagi sampai rempah agak garing.

masukkan ayam. kacau-kacau ayam biar sebati ngan paste. pastu aku masukkan kismis.

masukkan santan pekat. ikut korang la nak lebih atau kurang ye.

bila santan dah didih, aku masukkan tomato puree dalam satu sudu besar.

aku masukkan jugak chopped tomato untuk pekatkan kuah dia later.

buh sekali gajus tadi. kalau nak tambah air boleh la ikut suka. perasakan sekali gula dan garam.

bila dah didih, tutupkan dan perlahankan api. biar dia reneh dalam tu pelan2.

sampailah jadik gini. fuhhhh! bila dah sampai stage ni, air liur pun start merembes. sediakan baldi memasing. :P

close-up sikit. kuzi ni makan ngan roti pun sedap. nak2 bila re-heat tu daging tu jadik lembut banget.


so tunggu apalagi? takkan nak masak nasik pun aku nak suruh kot? :P

sekian entry ke 43 saya untuk bulan april ini. hoh hoh hoh! ada sesapa nak bangkang? :D

16 comments:

Ms Lola said...

kuzi ni mcm kurma ke?

Sayang.Ibu said...

hahhh... lola dah bg soalan yg sebijik dgn yg ada dlm kepala mak... :)

kak non.. pinjam baldi kat blkg umah akk tu ekkk...muahahahaaa

knv said...

bukan. rasanya in between kurma dengan kari. tapi memang best. ni cuisine asal kelantan. kat supermarket memang tak jumpa kot rempah dia. kena pegi pasar basah.

cubalah. gerenti tak menyesal!

:D

Ayu Hashim said...

nmpk botol ASDA tu teringat tempat tu.. masa ke rumah kakak ayu di BRADFORD dulu selalu dia bawa kesana.. murah2 ctu.. bilalah dpt pi lagi yaa.. ater my sis pun dah balik M'sia.. :(

TopsyTurvyMum said...

mano den nak cari rempah kuzi kak non weii.. atau ada nama scientific lain?

tak sempat baldi dahh..pakai kolar baju jerr!

m-i-o said...

kahkahkah! sy tiada bangkangan terhadap entry ke 43 ini. tp klo nk lagi cantek, kasi up ke 44 sempena bulan 4 ni. esok dah masuk bulan 5 :P

pasar basah ya? ishh dh lama tak pegi tempat lecak2 tu. kahkahkah! biasa syokkkk aje tolak troli dlm aircond. lupa daratan le tu - padahal masa kecik2 takde hal punye celup2 tangan dlm tong taugeh (yg macam rupa belacan) :P

iza said...

aiyoh ana..memang merembess..balik keje petang ni haruss buatt...takpa buat entry blog byk2 kak non..buleh qada' entry hang yg akan jadik macam biskut (sat ada sat takda) bila dah balik m'sia nanti..hehehe

suret said...

bagus la kak non..resepi akak sempoi2 jer...kena sangat lah ngan saya yg M n amatur ni...kat mana lak nak cari rempah kuzi kat penang ni?..menu nampak best!!!!...ish2 rugi2

Mama Adib said...

aku ada satu je permintaan

bila balik mesia seblum hang start lupa daratan kat dapur dan segala mak nenek menu

pe kata ko main masak2, ajak kami tolong makan..pekena barang 4-5 pinggan

udah lama den telan air liuq ni

ena said...

saya setuju ngan mama adib... jgn lupa jemput saya makan ehh...

knv said...

balik msia sok aku dah amnesia bab makan. aku nak main tunjukkkkk aje hahahhaha!

baik korang buat sendiri. resipe aku memang tak renyah. kalau renyah tu aku M la jugak.

ttm rempah kuzi memang kena import dari msia. aku mintak mak aku poskan dulu. tapi memang ada kat pasar basah je kot. aku tak pernah jumpa hypermarket. hang mintak tulon la sesapa kirim dari msia.

wah wah wah mio kanmain ko eksen tak nak pegi pasar basah ek? pakai aje boot menoreh getah tu kalau takut selipar kotor hahahha..

iza dah buat ke belum? memang sedap resipe ni. anak2 aku makan sat aje licin. laki aku pun suka. mak mentua pun mesti sukalah jugak hahaha.. rasa dia macam rendang tak rendang, kari tak kari, kurma tak kurma.

kalau buat lamb kuzi pun best. aku terlupa nak beli lamb masa shopping hari tu.

apa2pun selamat memasak ek? M-M kanlah diri tu sekali sekala. :D

Marisa said...

ada saje la knv ni.. enjoy sementara blm menjadi working mom balik

liadevega said...

hello kak non!
cak! hang layoq aku yg tgh pantang ni no..pada hang no....

Min Aina Ila Aina said...

Saya dah baca entri ni jumaat lepas, tapi kenapa saya nampak KUIZ KNV? Patutlah saya baca saya tak faham, dan tertunggu2 mana soalan kuiznya. Aiyaa..nampak sgt kepalaku serabut.

knv said...

marisa
betoi la tu hihihih :P

lia
takpa nanti balik msia aku buat makan2 hang myra eja semua. masa tu hangpa buleh request menu. aku buat spesel ok? kahkahkahkah! beriye2 aje aku nih. nanti kang buat2 lupa hahahah :P

MAIA
len kali baca bebaik hahahha.. :P

iza said...

na, merata aku carik rempah kuzi..takdak...:((...balik umah aku buat kuuuuu....suppp...hehehe

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger