Tuesday, April 27, 2010

orang berbudi kita berbahasa

wah wah wah.. sungguh SATU MALAYSIA tajuk entry aku nih hahahha :P anyway ni aku nak kongsi satu lagi trait istimewa family2 melayu kat Birmingham ni (especially komuniti dari Selly Oak dan Aston).

aku baru je perasan early this month tentang aktiviti gotong royong memasak untuk ibu2 yang baru melahirkan baby mereka. korang tau apa yang depa buat? once dapat berita aje ada mommy yang deliver baby, persatuan akan terus draw up list/form memasak untuk tempoh dua minggu dari hari delivery tu. form ini akan diedarkan ke seluruh komuniti melayu yang berdaftar untuk mintak volunteer memasak untuk family mommy tu. masing2 boleh pilih slot hari apa yang sesuai untuk depa. dan takdak paksaan pun. masing2 boleh pilih hari yang sesuai untuk depa masak. contoh aku amik hari selasa. rumah sebelah amik hari rabu. etc. setiap hari akan ada stok makanan dihantar ke rumah mommy tadi untuk dia dan jugak anak2nya.

kool kan?

benda ni dah jadi macam tradisi kat sini. maknanya pasal makan, family tu takyah la nak risau2. hanya kena uruskan anak2 dan baby yang baru lahir je. sesungguhnya amatlah membantu to reduce the stress level in the household. almaklumlah, mak bapak jauh. yang boleh diharap hanya kepada jiran2. so for two weeks sampai mommy tu dah cukup sihat tubuh badan, food will be catered by somebody else.

i seriously love the tradition.

yang ringan sama dijinjing. yang berat sama dipikul.

dan aku berbangga menjadi sebahagian dari mereka. (jadi kalau korang nak rasa masakan aku, sila mai sini dan duduk sebelah rumah aku. pastu hangpa beranak aku masakkan untuk hangpa ek? ailebiu bebeh! :P)

:D

22 comments:

Sayang.Ibu said...

wahhh.. kak non pun blh beranak laa mcm nih.. ahahahaaa...

knv said...

oh ai adalah bangsa2 berkecuali hahahhaha :P

m-i-o said...

sy sokong cadangan CIB ditutup.

*tetiba baldi2 dicampak turun dari langit sebagai tanda protes knv

eh, sy pun ada terbaca pasal ni kat blog sapa entah. the idea is very good!

kot dapat kat sy - sy akan subcon kat laki ai buat kari kambing. kahkahkah! errrr, bolehkah org berpantang makan kambing?

Nur said...

kak...bestnyer!masa bersalinkan hazeem dulu, pepandai seniriklaa nk survive..nasib baik ada hubby yg amik cuti seminggu..

err..kt gambo anak2 kak non tu ada minah vogue kt blkg diorg..sekali pandang ingatkan kak non..heheheh..(ayat ngampu..wakakaka)

Nur said...

kak...bestnyer!masa bersalinkan hazeem dulu, pepandai seniriklaa nk survive..nasib baik ada hubby yg amik cuti seminggu..

err..kt gambo anak2 kak non tu ada minah vogue kt blkg diorg..sekali pandang ingatkan kak non..heheheh..(ayat ngampu..wakakaka)

knv said...

hang semedang suruh cadangan ditutup! tak koser tau! tak taulah buleh ke idak. tapi ganas pulak bunyiknya bagi kari kambing kat orang berpantang. tak sesuaiiii!

err.. berapa baldi hang dapat?

kah kah kah! :P

knv said...

nonie
memang best kan? macam best je ada caterer datang bawak makan everyday hihihihi..

gambau mana la pulak tu? yang voks tu mesti akaklah tu hahahha :P

Min Aina Ila Aina said...

Oh, saya dulu siap bercadang nak tempah dengan mangkuktingkat.com sebab takde sapa boleh masakkan untuk saya. Tapi tak jadi sbb mahal sgt. Jadi masak sendiri la asal boleh makan sudah.huhu.sedihnya ingat kala itu.
Kalaulah masa tu saya di bumi Birm..uhu..berangan.

mama | ayah | sarah | syimir said...

sgt bagus la tradisi itu...sokong! kalo la kat m'sia ni pun gitu, mmg sgt2 membantu...selalunya bila dok merantau/berjauhan dgn family/negara, rasanya ikatan persahabatan/kejiranan semakin kuat!

knv said...

MAIA
kalau kat msia boleh jugak. kumpulkan kengkawan baik semua dan bagi jadual masak kat depa siap2 seminggu sebelum due date hahahaha.. buat rotation la.. masing2 pun nak beranak jugak kan? hahhaha..

:D

knv said...

MSS
buleh je buat gitu. kalau tak jiran pun,kawan-kawan. tapi kalau ada jiran2 yang sanggup gitu, memang bagus bangat. sebab tu rasullullah pun ada kata, antara bahagia kat dunia bila dapat jiran2 yang baik.

:D

isz_3707 said...

bagusnya, nape kat mesia xnak wat camtu ek? apakata ko branak pastu ko bley blog apa org anta umah ko, bagus x idea aku? :P

knv said...

zan
ewah ewahhhhh! apsal aku lak kena branak? aku cukup dah. ngko tu yang kena tambah. hahahah.. baru sesuaiiii! :P

(sorry tumpang lari sat hahahahha!)

aida said...

same hereeee... best kan bergotong royong gituuu

TopsyTurvyMum said...

wahh..bestnyaa..sayang betul kat sini takde...haku terpaksa balik beranak kat m'sia..dah laki pun satu..buat roti jala pun berbintik2 lagi pulak nak masakkan makanan org berpantang..bab jaga anak tu mmg boleh la harap jugak :)

hang masak menu insaf siap dessert ke kak non?

knv said...

aida
memang best! nasib je tak branak sorang kat sini hihihihiih! :P

TTM
ish hang balik msia yea? budak2 hangkut semua tak? susah gak kan kalau takde orang nak tolong?

aku buat la menu dalam pantang. dessert tak pun. takdan eh! lagipun yang penting orang dalam pantang tu. nak dessert2 ke hapo?

Ms Lola said...

eh, kat mesia tak boleh buat ke? i tunggu u balik... :P

knv said...

lola
bolehhhhh... tapi ai buat sup kambing je. nasib la yu makan ke tidak.

jelir balik :P

Fid said...

aku beli umah sebelah umah mak hang naa
kakakakkakakaaaaaaaaaaaaa

Mama Adib said...

eh apa kata kita pakat2 pindah dok rumah dokat2

then leh la kita buat tradisi ni kat malaysia hehe

knv said...

fid
weh mehlah. aku sudi aje nak berjiran ngan ko. bila lagi nak berbesan eh berjiran kah kah kah kah!

madib
aku setujuuu.. nanti ko branak lagi satu silalah bagi notis kat aku. nanti aku hantar lauk rumah ko ek? :D

DNNA said...

*Angkat tangan tinggi-tinggi*

Saya pun nak berjiran denganmu wahai kaknon yang voks ...

Boley???

(Dgn harapan agar dapat belajar masak2 dgnmu di petang2 sabtu ahad yang senggang)

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger