Tuesday, April 20, 2010

packed lunches - updated

ah hahahahha... camno leh lupo kat laki den. haa.. ni standard laki aku nyer lunch. sandwich atau wrap. grilled chicken with salad, mayo and barbeQ sauce. ni pun simple aje!

tiap2 hari, at least aku nak kena prepare packed lunches for the kids. fyi, kat sini it's either kita bayar kantin sekolah at the start of the term (setiap sekolah ada pilihan halal meal) or kita opt for prepared packed lunch. tak ada style macam kantin sekolah malaysia yang jual beli everyday at location. so kat bawah ni kira routine la yang anak2 aku mintak nak bawak gi sekolah, kecuali arina. si fussy kecik tu memang agak menguji kesabaran mak dia yang voks ni. ikut2 suka dia aje nak request apa2 yang tiba2 dia terasa nak makan. sabar je aku tau. kalau apa yang aku pack tu dia tak suka, alamat termenung aje benda2 tu dalam tupperware. si arina punya fussy ni memang cikgu2 dia pun dah tau. seksa nor nak bagik makan.


ni akmal faris punya standard pack. hotdogs with kitkat. senang aku suka sebab cepat aje nak preparenye. si akmal karnivore kot. macam aku. tak suka buah tak suka sayur. tsk tsk tsk sungguh tak balance. ye ye aku tau i'm a lousy mom tak bagi anak2 balanced food. nanti masuk neraka ke? :P lunch bag harus power rangers! :P


yang ni standard si aimie pulak. harus ada roti roll sosej ngan limau mandarin tu sebiji ngan yoghurt stoberry ngan chocolate mint tu. banyak gak ni actually. habis aje dia bedal semua. :D tengoklah tu stylo tak lunch bag hannah montana lagik? masa mula2 nak beli semua bag2 ni memang pokai makpak dia ni. :P


yang ni pulak standard aisyah. harus sandwich tuna ngan apple with kitkat. minah sorang ni aku tak tau apsal health conscious yang amat. kena makan yang healthy food sahaja. sosej hotdog tu memang musuh dia la. chocolate pun tak suka sgt kecuali kitkat ni. lunch bag haruslah pink jugak!


haa.. yang ni untuk arina untuk hari ini sahaja. sosej with yoghurt drink and yoghurt stobery. tengok mood dia, kengkadang roti je, nugget je, buah je.. ikut suka dia la dapat mimpi apa nak makan malam tu hahahha :P agak mencabar nak layan kerenah sikecik nih. sabor je aku tau. tapi dalam banyak2 lunch bag, si arina punya yang paling vadevass. elok pulak ada gambar tiga girl kat bag dia tu. jadi anak2 aku perasan la depa voks macam katun tu. kah kah kah! lupakan je lah labuu... :P

sekian saya bernukilan tentang packed lunches anak2 saya secara langsung dari birmingham. ni antara benda2 yang aku akan rindu nak prepare untuk anak2 aku bila dah balik msia nanti. tak dapatlah aku tgk depa bawak gi sekolah lunch bag gini lagi. hmmph!

24 comments:

sisdee said...

huhuhu...aku pun akan rindu nk amik tau apa dorg bawa nnt :(

eh tp bole jek klu bawakan bekal nnt..syahmi pun bawa bekal gak ehehhehe...cuma tak le buah bagai confirm kena cilok kwn2 lak hahahahha....

cute le bag bekal dorg :)

TopsyTurvyMum said...

agak2 berapa lama la hang nak siapkan semua lunch box diorg tu? aku 2 org jer adalah makan masa 10-15minit(ye ngaku..mmg lembab)...padahal buat sandwich ngan potong buah jer..lenlain mamee snack, MILO energy bar dah ready.

wahh..citarasa lenlain...hannah montana, bratz, fifi and the flower tots. vadevass gituu!!
yang akmal tu sah2 le superheros theme ye dak.

Ms Lola said...

Bahagianya anak2...

Zety Zin said...

wah memasing punya lain2 menu ye. bagusnya knv prepare semua nih.

yup comel2 lunch bag diorang ni hihi.

m-i-o said...

perghh. dahsyat ok! klo sy, harus ada tangan sotong la nk buat semua ni serentak. kahkahkah! errr, bapaknya takde bekal? kahkahkah!

si arina ni very impulsive. but i think she'll be the most creative of all. lahir bulan disember kah?

bila balik malaysia, diorang mesti rindu nk ada bekal-bekal gi sekolah, kan?

Sayang.Ibu said...

wowwww... tetiba rasa nak jadi 'anak' kak non lakkk... hahahahaa... respek abes okeh kak... akk mandrem sket bg tahap kerajinan akk tu menjangkit kat saya pulak... ;)
*kak non.. baldi2 tu susun elok2 tawww...muakakakkaaaaaa

Min Aina Ila Aina said...

Salam, selalu baca je, harini rasa nak tulis pulak..

Bagusnya anak2 akak lunch roti2 je..kalau saya, mesti nak nasik, nasik, nasik jugak.haru! mujurlah akak tak beranakkan saya kan.huhu.

KV said...

oh sungguh daku berkenan dengan semua beg bekal itu. Gojes weh!

Cik Puan Kamil said...

Baiknya hang bagi smeua lain2... Kalao aku tu aku prepare the same one for everybody.... Ohh... teruknya aku

flowerella said...

I love the bratz bag!! tapi secara keseluruhannya, I love all the lunch bag and isinya skali :)

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

OMG! dalam byk2 recipe u kasi, i rase nak prepare lunch box anak2 u nie lagie remeh ok! siap ade request tue sorang2 ;p

mama | ayah | sarah | syimir said...

ooooo sgt best blh personalize order! maahu mahuuuuuu mahuuuuu

Ms Lola said...

err. lunch bag laki gmbr apa?? muahahahahahahahahah

aida said...

nak nangis tgk gambar lunch packed anak-anak. anak-anak i makan ala kadar je kak! aduh maknya malas nie.. uwaaaa

p/s: takpe takpe, kat sekolah daat buah free

knv said...

sisdee
tak tau la kat msia kang larat ke idak nak prepare bekal depa ni. takut mak dia yang lebih M! :P

ttm
lama jugak nyah. apa ko ingat aku sotong ka tangan banyak? kalau bangun pukul 6pagi tu kira cantik la. boleh la aku bersiput2 kat dapur tu siap ngan breakfast sekali hahaha :P

kv
memang cantik2 beg2 depa nih. geram sungguh tengok. kiut je pegang bawak gi sekolah.

CPK
actually tak susah mana pun. cuma leceh je la nak kena prepare banyak benda. tapi kata aku kan banyak masa terluang? hahaha.. kalau dah masuk kerja sok idaklah kot hheeeeeeeeeee :P

nong
mekacihhhh.. beg brazt tu memang sungguh stylo. suka la si arina tu hahahah :P

verde
memang leceh pun. tapi i banyak masa hahahhaha.. kang tak buat kang rasa bersalah lak ahhahaha :D

lola
surprisingly, mak dia pun agak bahagia la sekarang :P

zety
lain2 menu dik oi. takpelah bagi chance. kata mak dia yang lebih2 hahahha!

mio
bapak nyer bekal tak tempek dah kat atas tu hahahha.. kesiannn laki den. camno leh lupo tu? hihii!

arina? oh memang amat impulsive. rasanya dia ada falsafah i'm here to please nobody. but everybody do please me. aha hahahahhaa! walaupun hangin gak nak melayan dia tu,i can't wait for her to grow up. nak tengok camana pe'el dia bila besar sok. jangan mak sakit jantung sudah! :P

cikgu intan baldi
kah kah kah.. apa ko nak respek2? tak sesuai taw! akak hanya menjalankan tanggungjawab sahaja (part masak la kan. part lain ko tak tengok pulak! :P)

Min Aina Ila Aina
dulu2 tu depa rajin gak bawak nasik mee goreng bagai. tapi sekarang ni tak mo dah. jaga standard. kah kah kah. malu kat kawan2 mat salleh sibuk dok tanya depa makan apa hahahah :p

mss
oh ini khas untuk anak2 mak je hihihiihi :P

lola
i malu nak tunjuk sini ihikkksss! :P

aida
biasa2 aje sebenarnya dik oi. cuma varietylah pasal lain2 hahahha :D

TopsyTurvyMum said...

tumpang gelak Puan Rumah *tetiba malam ni bersopan santun*

hihihihi*gelak tutup mulut*

macam mana boleh lupa suami dia punya ye? *saje buat2 tanya*

knv said...

aphal ko ttm? kanmain sopan lagik tak nampak pun gigi tuh?

kahkahkah.. itulah aku ni asik lupa kat somi kalau dah blogging tu. balik2 anak2 aku je enterprem hahahha!

mamaDhea said...

kak, kirim beg2 tuh.. :D

knv said...

sya biau betoi? kat parkson melambak rasanya hahahah!

Ms Lola said...

kat parkson melambak?? harus mak eli skrg! :P

knv said...

pernah nampak kat parkson. hak barbie punya koleksi. tak taw ada lagi ke dak.

isetan ada kot? cuba check?

Ealyie said...

kak,
aku nk form buleh?
application form nak jadik anak ko! ahahahaha..:p

p/s: mummy, ai nak tuna sandwitch hari2 pon takpe... ai loike!! :p

lailasani said...

salam kenal... singgah from... hmm.. lupa dah.. singgah sane sini-klik2 aje.. hihi... opss.. dh ingat, from CY4.0 sbb dia bitau knv citer pasal masakan... i suke... terus klik2.. :)
(pjg punye intro daaa)

syoklaaa tgk prepare bekal anak2 ni... teringin nk wat gerk.. konon dh siap sedia lunch box utk anak sekolah nti.. anak br 2 tahun.. berangan weih.. heheheh..

comey2 lunch box mereka ni.... isi2 nye pun siap ikot kehendak masing2 tu.. rajinnye u... tabik.. tabik..

knv said...

ely
sorry yang. dah lama tarikh tutup. ekau dah terlambat hahahhaha! tuna? hah nanti akak belikan kat giant. ko nak berapa tin? :P

lailasani
thanks dropping by. ish takdelah pakar masak pun. cuma menggunakan masa terluang dengan jayanya hahahha! :P

saya tak kerja. so kalau tak buat gini rasa bersalah lak kat anak2. benda2 biasa aje yang depa mintak pun. takde yang susah. :P

err.. kat blog saya ni amik yang baik2 je. sebab banyak gak entry2 yang ala2 tak boleh nak pakai :P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger