Thursday, April 15, 2010

peach cake tunggang terbalik


hari ni aku puasa. ganti puasa yang tinggal lagi sehari. sukacita dimaklumkan hari ni maghrib pukul 8.05pm. gigih sungguh aku rasa nak menunggu ke petang ni hah hah hah hah! :P anyway, tak padan ngan puasa sehari, tetiba tekak rasa gatai nak makan something sweet, light and fresh. belek2 la resipe2 kek2 span yang ada letak buah. memang canned peach dalam peti. maka haruslah digunakan dengan sebaik mungkin. :D

asal resipe ni dia guna nenas dalam tin tu. tapi eh ikut suka aku lah nak ubah suai kan? hihihihi.. nanti2 aku nak guna strawberry lak hahahha.. resipe sempoi gile. aku yang rabun ni pun buleh buat. korang yang terang benderang tu haruslah lebih! :D

ok the resipe is this:-


100g butter, 100g caster sugar, 100g self-raising flour, 2 biji telur (telur takdak dalam gambar!)

sliced peach secukupnya

greasekan baking case. susun peach ikut suka.

creamkan butter and sugar sampai putih dan fluffy.

aku putar dalam 5-6 minit gitu. memang sampai putih gebu la. pastu masukkan telur 2 biji. kacau lagi sampai sebati. FOLD in the flour. asal mix je sudah. toksah lama2 kang bantat lak kek tu. pastu tuang atas susunan peach tu dan ratakan. bakar dalam preheated oven 180degC dlam 40-50minit.

ginilah jadiknya bila dah siap bakar.

terbalikkan pelan2. tadaaaaaaaaaaaaaaaa... :P cantikkan kek mak?

apsal nipis? pasal aku guna baking tin yang besar. so depends on your baking tin size yea adik-adik. :D

setelah dimekap dengan icing sugar.

ya allah aku sungguh tergoda. lambat lagik nak masuk waktu nih! saborrr ajelah. ni makan dengan icecream vanilla pun sodapp!

okeh selamat mencuba. semoga R selalu!

:D

11 comments:

Azlina yahya said...

kalau aku makan aje buah peach tue...rasa lama benar nak tunggu kek tue masak...!!!!

selamat berbuka...

Sayang.Ibu said...

senang laa kak non... nmpk yummeh lak tuuu... :)
btw tidak lupa ayat peberet mak khusus utk ahkak....
"menitik2 ayer liur ku kak nonnnn"
kahkahkahhhh

Ealyie said...

utk ku,
haRam!! ahahahaha...
nampak penggunaan R dari mu utk ku?? ahahahaha..;p

Ku tunggu mu balik, ku nak suruh mu buat khas utk ku... ;)

Salwa said...

upside down cake
haha mmg caucasians' fav kan diorg suka amkan cake serve dgn fresh fruit n yoghurt or cream

sy belum pernah buat lagi


tq for sharing the rrecipe

mudah je recipe dia ye

psstt...gambar peralatan memasak kak ana sungguh cun ala-ala jamie oliver gitu..peralatan saya kadang plastik tau foo fa kadang bekas plastik tapau nasi..hahahahaha

knv said...

bent makan pun makan jugak. buat kek pun iye jugak hahaha.. kat sini murah canned peach tu. tak sampai satu pound pun setin. budak2 pun suka ngap2 gitu. :D

intan tak yah susah2 taip ayat tu. sudah terpahat jauh disudut hatiku kahkahkahkah! sabau je aku! tapi memang sedap weh! ni baru je lepas bukak posa. :D

ely mana tau sampai seru hang satu hari nanti. buang tebiat ke hapa ke kan? muahahhaha! :P

salwa memang senang je. tu pasal akak gigihkan buat jugak bila tgk resipe dia tak renyah pun. dua tiga step je.

gambar masak? oh ilusi optik kot. piring pun bersompek sana sini. kata ganas tak reti guna pinggan kaca hahahahha.. :P

cubalah buat. senang dan sedap. makan ngan icecream sedap sungguh!

sisdee said...

my son cuma makan peach i sangat pcaya hahahahhahhhahha...

ya Allah ko mgugat kesabaran aku dlm hal kek...

kena buat satu n3 khas buat suamiku...title : bila nak belikan oven menggantikan oven yg dah rosak tu muahahhhahahahhah...

tp bgus gak tak de oven tak le aku mgarut nk mbakar jek muahahahh

Zety Zin said...

seperti biasa, sungguh menawan qolbu kek itu.

aiyakk saya belum habis ganti puasa lagi nih!!

TopsyTurvy Mum said...

curlastt nama..tunggang terbalik gitteww ahaks!

mmg mengiurkan la kak non...haku smlm ingat nak ganti..maghrib dah awai la ni..tapi tak terbangun lak hahaha

knv said...

sisdee sedap ni. sila buat. kenyit je mata kat your husband tu hahahah!

zety hhaha.. akak dah habis dah. seksa sungguh nak ganti posa!

ttm memang sedap resipe ni nyah. kek tu jadi lembut gebu gitu sebab juice peach tu. terasa2 butter dia bila makan. aku sokaa! woit aku nak resipe tat nenas! awat hang tak bagi2 lagik nyah? dengki la tu ngan haku! :P

TopsyTurvy Mum said...

bukan ke haku dah e-mail dedulu resepi tart nenas tu? hilang kaa?

kalau hilang bagitau aku, nanti aku tulis balik kat hang

knv said...

sumpah tak dapat nok. hang email balik ana_miraa@yahoo.com.

mekacehhhh.. :P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger