Thursday, April 22, 2010

roti bakar

resipe untuk perabihkan roti2 keras. hah hah hah hah! ada orang tak larat dengar yang rumah aku banyak roti! :P lagi satu resipe senang NM. sila tengok gambar untuk ingredients dan cara-cara.

3 biji telur + 300ml susu segar dicampur sekali dengan mized herb, lada sulah ngan garam
mixed herb (kalau ada. kalau takdak tak payah pun takpa. apa yang ada je. serbuk kari, serbuk kurma pun ok. buat perasa je.)
aku guna white pepper nih

potong roti jadi kiub2. pastu rendam roti dengan campuran susu+telur diatas. rendam la dalam 5 -10 minit gitu.

bubuh dalam bekas kaca oven-proof.

second layer tabur ngan cooked chicken pieces. yang ni sila varietykan ikut suka masing2. aku pernah buat letak tuna, minced meat. tak kisahlah. tengok apa yang ada dalam fridge korang.

third layer tabur cheese.

ulang lagi sekali sampai penuh ke atas mangkuk. bakar dalam pre-heated oven 175degC selama lebih kurang satu jam. kalau cucuk dengan lidi tu roti dah tak berair lagi, maka dah siap la tu.


ni dia ropenya bila dah masak. makan ngan cili sos. kalau takdak sapa nak makan kat rumah. bawak aje pegi opis. confirm lecennn! :P


ok udah la tu. nanti2 resipe lain lak.

:D

16 comments:

mama | ayah | sarah | syimir said...

fuhhhh..igtkan roti bakar biasa kat toaster tu..ini btol2 hooo leaww! :)

knv said...

oit? tak tido lagik? hah boleh la try roti bakar kaknon nih ahahahha! :P

heat blast said...

lom try lagi style gini...

nama dia roti bakar kak non ye?

kalau haku buat, roti bakar TTM la kan? hehehe

TopsyTurvyMum said...

alamak..lupa tukar username..tu anak aku punyaa

knv said...

eh? rumah ko pun banyak roti kerr? kahkahkah! sabau ajelah! iyolah tu. roti bakar TTM pun bulehhh!

TopsyTurvyMum said...

aku baru pecah rekod beli roti la kak non...3 bulan aku buat roti sendiri...hari tu, tepung habis lupa beli, terpaksa la beli jugakk...tapi roti yg beli ni x berapa laku hahaha!

knv said...

hang memang canggih la weh. aku masih belum dapat seru nak start buat roti heeeeee.. :P tapi bun inti sardin hang tu memang menggugat iman!

Min Aina Ila Aina said...

Memang kena bekas kaca ke?

Sayang.Ibu said...

pehhhh...mmg terbaekkkkkkkkkkkkkkkkkkkk laaa kakkkkk... blh try nihh, senang gilorr.. hehehehee

m-i-o said...

isyyy. sy ni kan, blog sendiri tak jenguk. pagi2 pegi blog knv dulu, pekena breakfast. kahkahkah!

kak, kat sana cheese murah sgt ke? sakit jiwa menengok mangkuk tu dilimpahi cheese sesedap rasa. kahkahkah!

kat tesco kan, grated cheese tu sepeket kecik dah RM20. tengok gaya knv curah cheese ni, tak taulah berapa peket kene borong. kahkahkah! tunggu dapat gaji la kalo camni. kahkahkah!

lepas ni, roti yg hampir expired takkan menjadi mangsa ikan di tasik lagi. kahkahkah! nasib ko la ikan :P

Zety Zin said...

huiyo. ku sangkakan roti bakar mamak yg satu set RM1.20 tu. rupa-rupanya... pergh!!!

knv said...

Min Aina Ila Aina
taklah gitu :P. baking tin tu pun ok. bekas kaca ni dramatik la sikit kan? hahahahah :P

intan
haa.. dah buat sila review. nak gak akak tengok! :D

mio
amik bau ajelah gitu ek? hahahaha! murah la jugak cheese. sepeket tu dalam £1.50 gitu. memang meriah la weh. tabur ikut sukaa je hahaha. kat msia rm20? mak aii! patut la aku tak pernah masak kat msia. mahal sgt barang2! kahkahkahkah!

buat aje lah weh. senang yang amat. kalau rajin sikit hang guna minced meat tu, masak macam inti karipap, buh kentang sekali. pastu tabur atas roti. perghhhh! menjilat jarik bila dah siap.

zety
apa barang roti bakar mamak. ini roti bakar knv hahahah! suka suka je aku buat trademark! :P

DNNA said...

*Gelak kejap sambil hulur seploh pound secara virtual kepada kaknon* - TTM, anakandamu ittew sungguh IT savvy .. Very the panasssss username nya ... keh keh keh keh keh ...


Wokeh, Kaknon, untuk resipi kali ini, hanya ada satu perkataan saja yang terlintas di fikiran - MENGGIURKAN!!!!!!!

Sekian, terima kasih ;p

knv said...

eh tak dapat pun? :P

Ealyie said...

inilah nama bila jemari2 sudah terer berkata2.. ahahahah.. campak apa je jadik bualan org! tgk kak tgk.. kevouge'an mu terserlah..:)

knv said...

ely, tak voks dah sekarang ni. macam sememeh je aku tengok kat cermin ni hah ahahahhaha! :D

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger