Thursday, April 22, 2010

happy

i've made a self-discovery.

being a housewife, it's quite a challenge to stay happy and motivated all the time. biasalah tu kan? kadang2 rasa down, tak semangat etc.. etc. dulu kalau aku at times de-motivated in some ways, maka banyak sungguh cara untuk carik semangat balik. apa lagi? shopping, girlfriends, etc.. . but not now. not now. nak shopping? fulus pun takdak. girlfriends? nun jauh di mata.

and i can't afford to get de-motivated at all. sebab dibahu ini, ada anak2 dan suami yang tak habis2 bergantung. kalau aku jatuh, jatuhlah mereka semua. i hate myself when i'm not happy in front of my kids. i hated it when i lost my focus and composure. when i felt like letting everything go. wishing i were invisible. (tapi depan laki ok je nak emo2 gitu. :P)

banyak sungguh cabaran jadi ibu 24-7 nih. kalau aku fikir penat, hangin, jemu, letih, menyampah, agaknya dah lama kot masuk ward mental. dah lama ada anak2 aku yang kena dera. (err.. check balik, entah2 depa memang terdera pun kot bila datang angin taufan tu). harus tak terbuat lunch pack yang pelbagai tu. harus anak2 aku kelaparan. harus aku lari dari rumah. harus aku tak kisah walau secubitpun.

tapi itu semua... syaitonnnnn belaka. syoh pi main jauh2. setelah berkahwin dan beranak pinak, secara tak langsung aku telahpun menandatangani MOU dengan Dia untuk jadi isteri solehah dan ibu mithali kepada suami dan anak2. aku ada pilihan lain ke? nada. yilek. zilch. kalaupun ada, sungguh tidak berbaloi di hari muka. tu lah, sapa suruh kawin? :P

so i blogged. and i cooked. and i read. much more than usual. because they were just some of those things that kept me on my toes. kept me alive. kept me happy. kept me in check.

ya allah, berilah aku kekuatan untuk melaksanakan tanggungjawab aku dimuka bumi ini. i don't want to complain anymore. i just want to live this life being happy, and to live the after-life happier still. amin.

Firman-Nya : قُلْ إِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ Yang Bermaksud : “Katakanlah: Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam.” (Al-An’am : 162)

24 comments:

CY4.0 said...

betapa kita pun ada rasa nak lari jauh2 bilamana terjerumus dalam situasi di luar kawalan. Kadang2 bgtau diri sendiri, lama2 kau biasalah. Mcm mengong pun ada, cakap sorang2. Haha.

sisdee said...

i slalu berdoa camtu..kuatkan hati n smangat...kuatkan iman hadapi apapun dugaan sbb kdg2 iblis dtg tak kira waktu..time period dia dtg...tak period pun dia datang..huhuhuhu..yg pnting tau diri jek kot...

klu dpt bahagiakan anak2 adalah satu kenikmatan yg org tak leh nk tau hehehe..

adakah aku merepek?

eZa said...

CY4.0, cakap sengsorang tuh dah biasa sesangat. tak tersaiko dah rasenye. kalau xde kewarasan, dah lame kot pi lari jejauh dak?

knv, amin ya rabbal alamin... ;)

let's keep sane! ehhehe ;)

Sayang.Ibu said...

btol kak non.. betapa pun kite rasa stress dalam perkahwinan, tak ada jalan lain selain dari menghadapinya sbb itulah jln yg telah kita pilih. Semoga Allah memberikan kita semua kekuatan dalam hidup berumahtangga nih...
Btw, akak nnt cek email ek, kite dah email kisah semlm... :)

Mama Adib said...

Amin...

Along said...

Thank god for the internet, right? Remember, you have many virtual friends to hear your rintihan. Hang in there.

isz_3707 said...

amin..

aku slalu org ckp "ko baru anak sorang dah macam tu"

anak sorang xleh stress ke? xleh down ke? aku manusia, bukan malaikat.

klau dtg angin kus2 memng aku bior pi lantak suma keje rumah, aku baca buku. tp whatever pun, aku gak yg kene buat pastu.

melayan hati yg lara berpanjangan memang takdak guna tp xsalah gunakan apa carapun yg kita selesa as escapism (for me, books and internet), walaupun sekadar sementara ;)

Lili Sakina said...

same mode...

Be strong...masih banyak lagi reasons untuk bergembira...

~Umi.Sufira~ said...

Nice n3 KakNon..thanks for sharing...:)

Anonymous said...

kuatkan iman.minta Allah beri petnjuk untuk membesarkan anak2 supaya d berkatiNya!

m-i-o said...

errr. seriously, i think you're doing great! :P

oh ya, sy tak perlu tunggu jadi SAHM - sekarang pun sy memang dh jadi spesies "siri bercakap dgn diri sendiri". hmmm. itu termasuklah ketika blogging. kahkahkah!

Nur said...

sis..memasak mmg very therapeutic can?tp kalu da penat keje, balik kena masak lg...nak2 kalu brg still kejung keras dlm peti ais..serius mmg rasa nk nangis taw!

noni pun tgh stress tahap gaban ni..tp u got to do what u got to do girl..moga Allah ikhlaskan hati kita semua..

Ummu Auni Afif said...

ehem, berapa banyak buku dah baca kak non? :P

knv said...

yan
selama mana pun, susah nak biasa kot. pasal kita manusia ni penuh emosi. memang kena sabarrr bebanyak! :D

sisdee
yep kena kuatkan iman. insyaallah segalanya akan berbaloi2 nanti. :D

eza
insyaallah. need to find the right button to push! :D

intan
dah dapat emel hang. sumpah akak tak dapat invitation pun. hampeh tul yahoo. asam garam berumahtangga ek? :D

madib
aminnn :D

along
menarrrr. i love internet. camnolah orang dulu2 tu sabar ngan anak2 dan family is beyond my understanding. at least sekarang banyak benda kita boleh buat to kill the boredom. :D

zan
samolah kita. kalau aku malaikat kan best? hanya diperintahkan untuk patuh. manusia ni spesis spesel. banyak cabaran. i lap blogging! :D

lili sakina
trueeeee...! apa2pun yang susah, banyak lagi perkara yang menyenangkan. :D

mimi (iye kan? heheh :P)
no worries. ini luahan perasaan :D

anon
thanks. mekasih ingatkan saya. :D

mio
great is in the eye of the beholder! hahahahha! insyaallah. insyaallah. segala yang baik datang dari Dia. :D

nonie
oh i love cooking so much! untuk yang bekerja. buat sekadar mampu je. nanti tak pasal2 bertambah lak stress! :D

aini
tak banyak la jugak. buku2 yang sama je.. hihihih :P

drwati said...

knv, lovely insight :)

sungguh hina diriku yang dulu memandang rendah pada housewife

apa housewife dulu2 buat? berkebun agaknya... or jaga ayam itik

mommysarah said...

bila saya baca, sungguh motivated. tapi bila masing2 buat pangai...hilang dah apa yang saya baca tu. sadis...

DNNA said...

Amiin amiin amiin ya Rabbal 'Alamiin ... :)

Mynie said...

like!

knv said...

doc
ai pun sama. sungguh keji rasanya. yep berkebun la kot. menoreh getah sambil hangkut anak kat belakang. ya allah. sungguh suci murni. :(

mommysarah
hiihhi.. itulah antara challenge-nya bila 24-7 ngadap budak2 nih.

dian
amin :)

mynie
aik? FB-like? :P

Ealyie said...

..entry luahan perasaan mu yang sgt touching hatiku..;) I loikeeeee also!
I lap you lah bebeh..;)

Happy ye kak.. Mudah2an segalanya yang kau doakan, didengar olehNya

p/s: tumpang doa bolehhh..:D

knv said...

udah2 la tu. ramai norr yang nak mengelap aku nih! dah berkilat2 dah nih. tak yah lap2 dah. kang tanggal bulu kang! kah kah kah kah!

aku sungguh mereng pepetang nih!

(p/s: sekarang pukul 4.48 petang.)

nelcyndana said...

kak non, last comment : mmg the biggest cabaran of being a SAHM is to stay motivated. Saya beli buku motivasi berkoyan2... bacanya sikit2....

knv said...

nelcy sungguh kan? sekarang ni saya tak baca sangat. tapi dengar on-line je. senang cite. buleh jugak tambah ilmu time masak kat dapur. :D

Anonymous said...

Υouг wгite-up provides ρгoven beneficіal to me ρеrѕonally.
It’s еxtгemelу useful and you reаlly аre certainly quite
educаted of this tуpe. You have got popрed my own face to be
able tо various thοughts abоut this particulaг subϳеct matter usіng іntriguing and solid
contеnt materіal.

Also vіsіt my websitе - buy phentermine
Visit my web blog ; buy phentermine

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger