Sunday, April 11, 2010

savoury bread pudding

aku dah lama dok carik resipe savoury bread pudding ni. yang nampak kat internet banyak yang manis2 punya. tadi masa dok browsing nampak pulak yang ni. so aku pun pandai2 la tokok tambah ubah suai ikut sendiri punya selera. rumah aku kan banyak roti. so tiap2 kali nampak roti2 lama tu hati aku jadi gundah gulana. harus jugak aku nak kerjakan roti2 tu biar boleh makan.

so untuk recipe ni aku guna french bread yang panjang tu. asalnya buat garlic bread. tapi bila dah biar lama2 tu dia jadik kerasssss yang amat. baling batu pun batu buleh patah la gitu :P. resipe asal dia memang renyah sikit. so aku sesuaikan dengan tahap M aku yang agak nyata disitu muahahahha! :P

Bahan2:-
1. Bawang
2. Italian mixed herbs (atau apa2 aje yang ada kat dapur korang tu. oregano, thyme, rosemary, etc)
3. Butter untuk menumis
4. Roti yang dah di siat2 dalam 2-3 cup (kalau boleh siat. kalau tak boleh korang hempuk aje ngan lesung batu kasik pecah-pecah :D)
5. Susu dua cawan
6. Telur dua biji
7. Salt and pepper to taste
8. Grated cheese.

Cara2:-
1. Blend bawang dengan italian herbs.
2. Cair butter dalam kuali. Tumiskan bawang diatas.
3. Bila dah naik bau, basukkan roti2 yang disiat tu dan gaul sampai rata. Tutup api pastu gaul lagi dengan grated cheese. Banyak cheese ikut suka la. Toksah banyak sangat kang muak.
4. Dalam bekas lain, mix kan susu, telur , salt and pepper.
5. Tuang roti dalam baking case (sila greasekan dulu baking case) dan susun ala kadar.
6. Tuangkan campuran susu dan telur dalam baking case. Tak kisah kalau roti tak tenggelam semua pun. Kalau degil nak tenggelam jugak ko add ajelah susu lebih sikit. Pastu tabur lagi cheese kat atas roti sebelum bakar.
7. Bakar satu jam dalam pre-heated oven (170degC).

Okeh siap. Bila nak melantak tu jangan lupa baca bismillah pulak. Kang tecekik aku tak jamin. Al-maklumlah sedap! :P :P





si akmal makan pakai tangan lagik. sungguh kampung! kah kah kah kah! iye.. iye.. aku dah naik taraf rusa masuk bandar!

10 comments:

Azlina yahya said...

beb...sekali lagi kecur ayaq lior...

TopsyTurvy Mum said...

sodap ni kak non..haku lom try wat style gini..

ayat paling takleh blah hang...

'rumah aku kan banyak roti'

ini bukan lagi taraf rusa masuk kampung weii!! hahaha

lain la hang tulis "rumah aku kan byk roti benggali"

baru mak cayaaa...

Ms Lola said...

pergh.. tunggulah giliran aku menjadi SAHM (di oversea) nanti. verangannnnsss

CY4.0 said...

makan pakai tangan la rawkkk :P

Mummy Harith Hannah said...

Aduhh kak Ana, meleleh air liur... :D

Sejak dok oversea nie, mcm2 makanan sedap yg akak masak ekk.. Syok2! ♥

Sayang.Ibu said...

Kak non... cuba akak teka saya nak cakap ape??? hahahahaaa

KV said...

oh, rajin sungguh kak non masak2. Dah la nampak sedap sangat tu. Terliur weh!!!

flowerella said...

KNV,

Good one. I selalu takde idea nak buat apa ngan roti expired/lebih2.

Thanks for sharing.

:: vErde+hAzizi :: said...

u mmg tahap dewa laaaaa kedomestican goddess nye...tk leh nak keep up ngan all ur recipe babe! hehehe

knv said...

bent sungguh ka? hahahah..!

TTM rumah aku kan banyak roti. kahkahkahkah hamik ko! takde bezanya weh roti benggali ke roti bangla ke roti perancis ke. yang penting roti hahahah! eh tapi sedap resipi ni. lain kali nak cuba mix dengan tuna pulak. harus terangkat!

lola memangpun kena veranganss dulu. kot tak tak jadi hihihi :P

yan bersepah2 nyampah lak tengok hahahha! (dasar melayu tak sadarr diri :P)

arnie bila masa lagik nak asah pisau tu haa.. kang balik msia dah harus tak koser akak hahahha :))

intan ngan ngko akak malas nak layan muahahhhahah! takdak kain dah nak buat lap! :P

KV senang je pun nak buatnya dn. kalau datang R tu sila2lah buat yek? :D

nong yeah i think it's a good recipe as well. definitely a keeper. nanti2 buatlah ek? :D

verde tahap dewa ke tahap dewi? muahahhaha! :P ya allah verde simple2 je sebenarnya all my recipes tu. tu sebab cepat aje nak buat. i allergic resipe yang renyah2. kang half way terus takdak mood. :P u punya carbonara tu tak terbuat lagik. tengah seru semangat hahahha! :D

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger