Monday, May 24, 2010

berkhidmat untuk negara

waahhh gitu! :D

bersekitaran tentang aku dan jawatan ptd yang eksklusif itu, maka semenjak dua menjak yang lepas ini aku terobliged untuk menghubungi 2-3 penjawat awam untuk membantu aku mencapai misi hidup selaras dengan Rancangan Malaysia ke-10. :D

what's the odd that the only person you totally rely on turn out to be a real prick? nasib baik ada orang lain yang prihatin dan boleh membantu, walaupun tidak secara direct. bercakap tentang si prick itu, teringin jugak aku nak tengok muka dia. perkara yang kecil, tetapi bila tiada tindakan susulan diambil, maka akan jadi besar dan merebak2. actually ini mengingatkan aku semasa zaman aku kerja dulu. ada benda yang boleh diambil ringan, dan ada benda yang wajib diambil berat. especially when somebody's future is at your mercy.

banggakah anda jika dapat melengah2kan tugas orang lain? banggakah anda sekiranya orang merayu2 minta ditolong? lepas tu bila orang ingat2kan pandai pula nak melenting dan 'nasihatkan' orang balik. kau apa kes? please know your facts well before you do your rationalizing.

ok ok. memang aku teringin jadi ptd. i want to be part of the system. because i know i have many things to offer. dan aku sudah berpenat lelah menduduki exam, the assessment, the interview. dan bila aku dapat offer itu, i totally earned it. and i'm going to fight for my right. kau ingat aku suka2 aje ke nak menyusahkan kau? kirim salam.

so please live up to your motto: berkhidmat untuk negara.

p/s: on a totally different note, terima kasih pula kepada penjawat awam sorang lagi itu yang begitu effective and efficient. it's a pleasure knowing you. would love to be working with you in the future! insyaallah. :D

11 comments:

iza said...

fight for your right...

aizuraawang said...

good luck!!! still teringin kerja kat wisma putra ker? my mom kat sana dulu sampai pencen. really had a wonderful experience following her around while i could.

sz | m.a.s.s said...

kak non, saya penah jupe insan jenis gini...suka melengah2kan keputusan yg dia harus buat yg mana kita dok sakan menunggu...risau yg amattt...tp back to basic, hidup tak sentiasa di atas, masa tu dia ada kuasa...skrg dia di bawah (tak berjawatan) terkena plak dia facing same problem ngan kita...baru dia tau langit ni tinggi ke rendah...

mommysarah said...

maka, apa cerita KNV? bleh jadi vadevassss lah lepas ni? wahhhh

Redcomel said...

well said dear. kadang2 diorang ni rasa besar sangat pangkat diorang tu. ish, maaf komen emo..

Anonymous said...

yay kak!! fight for your right okeh?? jangan sekali2 mengalah.

ohh siapakah penjawat awam yg efficient & effective ittew?? masri? yusran? haha :P



-KS-

m-i-o said...

ngeh ngeh ngeh! klo dh rezeki utkmu knv - insyaAllah berjaya :P

ptd - that's definitely a perfect ending for you. kan? :P

itu karenah birokrasi - haihhh memang hangin tau bila kena deal dgn pengurusan yg bodoh ni. mak sy pun kena jugak. lepas 5 tahun keluar dari quarters kerajaan (pencen) tetiba datang surat amaran suh bayar 2K dlm masa 2 minggu. katanya ada bayaran tertunggak dan denda lewat pulang kunci. stupid. manalah orang tua tu nak mencari support document kan - after 5 years! lagipun dh sah2 kakitangan kerajaan takde sewa tertunggak sbb kan dh potong siap2 elaun perumahan dalam slip gaji?

dahla dia bagi lampiran yg nak kena bayar tu pakai tulis tangan aje. apa ke ketinggalan zaman punya kerajaan. end up, sebenarnya takde yuran tertunggak pun. kena bayar denda ajela sebab mmg lewat pulang kunci, sebab masa keluar je dari kuarters mak terus fly pergi haji. itupun sy tak puas hati gak sebab takde pun black and white kata klo lewat pulangkan kunci akan didenda ikut kadar harian!

masa tu, mak sy terus cakap -
"patutlah ramai org menyumpah pegawai kerajaan ni"

sy sengih ajelah, sebab sy la yg selalu menyumpah public servant tu. hahahaha!

Ealyie said...

Ya ampunnnnn kak non, aku lah manusia yg tiada kaitan langsung dalam hidupmu yg paling berbahgia dan hati2 berbunga2 bila membaca ini....hihihih..(over ek aku??)
ahhh.. lantak!!

ye kak, fight for ur own right! Insyaallah ada rezekimu di situ.. oh oh oh..
aku tak sabar membaca entry2 mu tatkala kau udah berada dikerisu pitidi tu nanti..eheksss..:D

knv said...

korang,
thanks a lot. aku cuba je dapatkan hak aku, tapi still segala keputusan tertakluk kepada depa2 tu la. silalah doakan aku reramai gitu. :D semoga allah peruntukkan rezeki ni untuk aku. insyaallah.

susah2 sgt pun, aku mintak keja lain je la. :D

iza
thanks :D

aizura
kalau ada peluang, why not? :D

mss
iye. kita selalu lupa yang dunia ni bulan. what goes around, comes around.

redcomel
amat bahaya kan? bila ingat pangkat boleh bawak mati. :D

ks
hahhahahaha! takleh cakap weh. rahsiaaaaa :P

mio
sadis cerita hang tu. you know what the system is lacking? human factor. yang depa tau, orang atas suruh tulis surat mintak duit. and that is that. langsung takde belas kesian dan understanding yang kes itu kes terpencil dan mungkin perlukan penjelasan kenapa dan mengapa. but nobody bothered to go that far to explain. dan yang jadi mangsa, in this case, your parents yang tak tau apa2. disebabkan flaw in the system, the public suffers. worst still, takde sapa pun personally angkat phone dan tell you face to face. takde langsung personal touch. it is worst than dealing with a machine i must say.

you hang on there. when i'm in the system akak maki kan orang2 macam ni untuk hang, ok?

ely
hang memang penyokong tegar akak hahahha... doakan akak banyak2 tawww :D mekasihhhhh :D

mirah said...

apa cerita ni kak? huhu ketinggalan keretapi ke? dah lama tak jengah sini dek kebusyan spnjg minggu lps.

Akak mmg dpt ptd hari tu kan?

knv said...

mirah
tak tau lagi. insyaallah kalau ada rezeki jadiklah kot hahah :P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger