Monday, May 24, 2010

when i'm not myself

apa yang paling aku takutkan ketika ber-blogging, ialah bila aku, bukan aku. when i'm not being myself. mungkinkah? ia sememangnya satu persoalan yang agak berat yang boleh membuatkan jiwa aku kacau. bila baca kembali posting2 aku yang dulu2 tu, i can't help but feel frightened a bit. i love to delve into heavy topics, hoping that i could create some sort of good sense to my readers. tapi selalu jugak terfikir, mampukah aku untuk amalkan apa yang aku syorkan? can i deliver what i preach? oh oh.. sungguh mendalam disitu.

so for me, the temptation to stop blogging usually arise from the same issue over and over again. i simply don't want to be a hypocrite.

honestly, aku tak ramai kawan didunia nyata. my circle of good friends can't even be considered a circle. tak cukup korum pun nak bentukkan circle :P. so obviously kawan2 di alam maya ini lebih ramai dari kawan2 di alam tak maya. jadi aku terasa ter-over exposed di alam maya ini. tapi bukan sebab tak selesa dengan para pembaca. tapi lebih kepada tak selesa dengan diri sendiri.

maybe now it's about time i need to think about a specific genre for my writings. cehhhh! macamlah professional writer pun :P. it doesn't matter. yang penting, aku mahu selasa dalam menulis. aku mahu jadi aku. i want to write things that is true to myself. tapi, mampukah aku? itulah persoalan yang aku masih malas nak buat keputusan.

a guru once said, lets what you say is only the tip of the iceberg of what you know. atau dalam terjemahan aku: talk less, do more. aku rasa sungguh keji kalau termasuk dalam golongan manusia2 yang hanya banyak bercakap, tapi tiada hasil. macam tin kosonglah tu. yang orang suka tendang kehulu-kehilir. sungguh hina layaknya.

so there. now you know why i can be so bengongs at time. masa aku bengong itu, adalah masa aku sedang buat reflection dengan diri sendiri. masa untuk muhasabah. masa untuk tengok cermin. masa untuk check and balance. sometimes the urge to stop writing is seriously strong; but when knowing that my entries actually helped people in certain ways, i just couldn't stop, could i? not to mentioned how the writings helped me myself in return! many people say that i have this gift. that i can actually reach and touch people's heart with my writings. i know there are some truth in that. so, it IS a good thing, isn't it? well, i seriously hope so. it is the only way to justify the existence of Casa Arina.

so do me a favor will you? if the time comes when i turn sour and bad, please let me know.

20 comments:

TopsyTurvyMum said...

aku pun kadang ada gak perasaan cam tu..over sangat ke apa yg aku tulis tu walaupun lebih banyak mengarut:P

betul..ramai yg suka/selesa ngan cara hang tulis ni termasuk aku...yang penting semua dapat manafaat:)

ramai sujud syukur ni hang tak jadi tutup blog:D

sisdee said...

terkejut bila smlm nk buka this blog tak dpt..huhuhuh...ngeri..ngeri...

tak bole kata hiporkrit gak sbb kdg2 tulisan kita tu mgambarkan jiwa..kdg2 jiwa kita ada masa bersih..ada masa bergelora..ada masa suci...ada masa benci :p

itu le gunanya BLOG :)

i pun tak ramai kawan alam nyata sbb i pemalu huhuhu...

DNNA said...

That's the way, ahak ahak ..
Ai loike it, ahak ahak ...

You go, girl !!!
:)

Ealyie said...

..at least u better than me lah kak bila menulis.. me ni rasa byk sgt nk tulis tapi tatau cara paling baik nk susun ayat dan kata. kang silap tulis org terasa paling bengong pun sepupu sendiri terasa!! kuang3x..hihihihi..:p
tu yg bila aku baca apa yang hang tulis.. ooo.. gini lah aku nk tulis tu.. seolah2 rasa mcm kita serupa.. sehati sejiwa... cuma lom sehati berdansa jegh lagi! akakakaka..:p

apa pun, dgn ikhlas tulus rasa.. aku suka baca hasil karya taipan hang kak.. merapu ka, motivasi ka, masak2 ka.. semua aku sapu bersihhh..;)

Min Aina Ila Aina said...

Kak, saya ada cadangan...jgn reject bulat2 tau.hihi.

Akak ni ada bakat terpendam ni, apa kata menulis novel?

Saya suka membaca tapi saya lemah sikit bab menulis.

isz_3707 said...

aku lagi teruk, TAKDE langsung BFF di alam nyata, toksah kata nak bentuk circle, nak kira ngn jari pun xde jari yg naik, sedih!

KS said...

akak jgn samakan akak dulu n akak sekarang. mungkin masa akak menulis dulu time akak bekerja, perception lain. now akak sahm, jadi perception jadi lain. bukan tin kosong or u dont practice what u preach tapi keadaan dah berbeza sekarang. tak gitu? :)

saya pon bila tgk balik tulisan saya yg dulu2.. hhmmmmm... tapi itu adalah penulisan kita pada masa itu. rasa kita pada masa itu. kita pon berubah bila umur berganjak.

HUda said...

the truth is... dari dulu sampai sekarang aku kenal ko...tak pernah berubah... of coz la your mind, way of thinking, actions..or wht ever la berkait akan berubah ikut tahap kematangan, persekitaran dll yg mempengaruhi...tapi intipatinya tetap sama sbb ko adalah ko...ok darling?

Sayang.Ibu said...

oh akak... ai siap buat n3 spesel lagik utkmu, ingatkan akak kunci blog nih... huahuahuaaaa....

apapun kak non.. saya ttp suka gaya penulisan akk, x kire lah apapun topiknya

Along said...

i understand where you're coming from. My frens di alam nyata pun ada 5 orang je yg bleh consider close. But it's enuff for me. Ada ramai pun kalau x terlayan, payah gak.

I like your writing...so don't worry about your audience. Keep writing for you...and for the memories that you want to keep alive.

Ummu Auni Afif said...

memanglah ada masanya rasa macam nak berhenti je menulis.

tapi, kalau sekali stop, tangan tu asyik menggaru2 nak menulis.

keep on writing ye!

Fid said...

perasaan hang tu NORMAl la kandaku
sbb pa aku pun ada tapi itu la tegar
kakakkakaaa

aku ni kira maya ke realiti???

CY4.0 said...

tulis dot dot dot je bley tak? pasal speechless..

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

huwaaa...smlm ade perasaan sedey sedikit bile bukak ur blog tp "U R NOT ONE OF THE INVITED READER FOR THIS BLOG"
owh knv sedey sgt kot...

tp yeayyyy dah boley read balikkkkkkk!!! yippie!

keep on blogging bebeh!

we totally strangers in virtual world, but i truly treasure this virtualy relationship with u :)

knv said...

ttm
sujud syukur? kahkahkahkah! itu namanya lawak antarabangsa! :P thanks for the nice tots though!

sisdee
hahahahha! takde apa yang ngerinya weh! entah la sis. rasanya macam hiprokrit jugak kadang2. insyaallah, saya akan improve lagi dan lagi. :D

dian
sempat lagi hang mai sini ek? all the best in your study. nanti2 buat phd lak. :D

ealyie
sapu masuk tong sampah ke? hahahha.. thanks. ko nak berguru ngan akak? 8 hengget sejam. murah jerrr :P

maia
oh itu cita2 zaman batu. dulu kecik2 jenuh buat cerpen berbuku2. tak publish je hahahhaa. i just love to write. :D

zan
aku paham. aku paham. aku paham. :D

ks
mekasih. actually bagus jugak tulis benda yang baik2 so that bila kita nak buat tak baik kita akan segan sendiri hahah.. :D

ude
thanks so much. yep, aku rasa ngko antara yang layak bagi statement tu. thanks friend. it means a lot! :D

intan
mekasih. insyaallah akan terus tulis. selagi tak bengong :P

along
i'm more worry about me, though. yep, blog for the memories. i like that. :D

aini
hang baca ke blog akak? :P insyaallah. selagi ada kudrat.

fid
hang kira mutant. maya n nyata. hahahhaha :P

yan
semenjak dua menjak ni hang asik speechless aje. awat nyah? take care. :D

verde
oh you'll be IN the list if the time come. we are strangers all right. but i've learned significantly from you as well. thanks. :D

MN said...

no doubt - sometimes sy pun kadang rasa macam ala2 hanyut gitu while blogging. i think i understand how you feel.

but it is good that you did ur self-reflection, sis! kita ni manusia kannn...

anyway, WELCOME BACK BEBEH!

knv said...

mn
thanks bebeh! :P

kalau ikut islam kena buat self-relection everyday. so that hidup sentiasa terkawal. insyaallah. :D

Zety Zin said...

biasalah kita ni kadang-kadang bila time jiwa kacau tu memang le pelik-pelik sikit entrinya. hehehe. tu le namanya berblog, ye dak.

btw, teruskan berblogging knv. saya suka baca blog akak. best!

lailasani said...

teruskan menulis ye kak.. sy suka!!

nelcyndana said...

kak non, I feel u. That's the main reason bila my blog mula bersawang. Idea nak menulis byk tapi I simply afraid that I'm not up to write about certain issues. To walk the talk is really a challenge. But keep writing...

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger