Sunday, May 30, 2010

pizza by BM

Aku ikut resipe bulat-bulat dari sini:-

* 350g strong white plain flour
* 7g easy blend yeast sachet
* 2 tablespoons olive oil
* 225ml (8 fl oz) milk (or water)

* optional – teaspoon of sugar or honey
* optional – 1/2 teaspoon of salt
* optional – 1/2 teaspoon of black pepper



so kepada semua pengguna2 BM, sila mampirrrrr..! :D

err.. untuk tomato base tu, aku mixkan tomato paste dengan tomato sos aje. simple and can-do the job. yang topping atas tu korang boleh letak apa aje yang berkenan dijiwa. aku bubuh mince chicken, tuna, oregano, sosej, mushroom and cheese. puas hati makan ko! untuk adunan kat atas ni, boleh dapat 3 biji pizza medium size.

7 comments:

Mynie said...

wah, saya yg takde BM rasa tersisih you haha gurau je..
kalau saya buat roti2 ni (jarang), saya guna mixer (murah je, dlm rm80), dia ada 'pengacau' utk uli doh (for kneading).. so taklah lenguh pakai tangan. tapi yelah, selain tu manual lah, nak bakar apa semua... last wknd buat dinut, tapi tak cantik takde rupa donut so tak upload gambar dlm blog haha ;p

Fid said...

baranya rasa di hati
BM murahan berapa erk kat malaya??
kakakaa

Sayang.Ibu said...

fid.. aku tgh riki2 BM gak nih. cap lelain aku x jumpe lagik, tp yg amway punye... BM + oven + toaster harga seribu lebih nyahhh... huhuhuuuu...mahai (blh wat beli emas).. wakakkakaaaaa....

eh...tompang lalu tuan umah, kak non tau x harga BM sahaja kat m'sia ni?

Fid said...

cikgu intan
aku survey semua 4 angka tu aku tanya ada tak murahan yg muraah kaka
ke akau nak kena design senirik?

knv said...

mynie
ngada la tu sisih2 nih hahahahha.. eh oklah tu ada kneading function. cukup la tu. memang kalau BM pun setting dough. dia knead ngan rest a bit. tapi rest tu boleh je buat kat luar. bakar tu hanya untuk white bread aje. in fact boleh aje bakar guna oven biasa. akak rasa yang penting kena dapat resipe best sikit.

fid
bara jgn tak bara. ada member aku beli nak dekat 600. kenwood kot. tapi aku tak sure lah kat mana ada jual BM ni. kau nak aku checkkan kat sini tak? bagi bajet hang berapa.

intan
seribu lebih? mak aiiiiiii... terduduk den! sorry akak tak tau harga kat msia. rasanya very selective kalau ada pun. kalau nak suruh akak usha kat sini boleh aje. bagi bajet berapa. kat sini ranging price dari £60-£300 gitu. tengok brand ngan function.

KS said...

Wohoooo akan ku coba!!

Btw, kenwood saya 499 tak silap. Ada satu lagi model yg canggih vadevas 999. Itu mmg cantikla hehe

cari kat harvey norman, onking. Sengheng tadak ya.

Fid said...

ood adalah bapak syarikat saya tapi bilalah depa nak gather2 buat staff sale nih

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger