Monday, May 31, 2010

Nursery INSPIRE - Raddlebarn School

Arina is in Nursery Class. Every year, tiap2 kelas akan ada sesi bersama ibu bapa yang dipanggil 'INSPIRE'. mak bapak akan dijemput datang ke sekolah untuk melihat anak2 menggunakan kemahiran yang telah dipelajari dikelas masing2.

untuk nursery ni, mostly based on hands-on skills macam melukis, mengaler, mengecat, bercerita, berlakon, menggunting shapes, playing with dough, etc. dalam sesi ni cikgu akan terangkan kat makpak why certain things are done in certain ways. walaupun kadangkala setiap aktivity itu nampak remeh, tetapi sebenarnya ianya penting untuk development budak2 4-5 tahun ni.

actually aku suka sangat curriculum depa ni. nampak memang berkesan cara pembelajaran depa untuk budak2 ni. mungkin kerana ratio teacher:student rendah. Raddelbarn Primary is a government school. setiap darjah tu ada dua kelas aje. setiap satu kelas pulak tak lebih 30 orang. jadi senang untuk cikgu2 beri perhatian kepada tiap-tiap student, regardless.

dan aku nampak disini, pendidikan peringkat rendah amat diutamakan. that's why it is called P.R.I.M.A.R.Y. make sense kan? dan mungkin sebab itu pendidikan formal disini bermula dari seusia 4 tahun. tapi formal disini bukan bermaksud cikgu2 expect budak2 kecik ni pandai membaca dan mengira dan-dan tu jugak. aku tengok curriculum seimbang antara hard dengan soft skills. communications, language and literary; problem solving, reasoning and numeracy; personal, social and emotional development; knowledge and understanding of the world: ni untuk Summer Term 2010.

dan aku tengok teaching tools yang depa guna memang mantap. last term, Arina cerita kat aku yang depa belajar buat cookies. memang kat nursery tu ada oven yang depa guna untuk bakar cookies. so secara tak langsung belajar tentang sukatan2 untuk buat dough cookies tu. obviously benda2 practical macam ni memang melekat kat kepala budak2 ni. dan ada sesi tanam tanaman. aku tengok depa dok tanam carrot, parsnip etc. memang comot abis la dok main kotor tanah tu. but that's how they learn well, i guess.

dan aku berharap sebenarnya tadika2 kemas kerajaan juga dapat dimartabatkan seperti ini. it's gonna cost so much, i know. but it's gonna be tax-payer money worth spending. supaya anak2 orang miskin juga dapat peluang yang sama dengan anak2 orang berada. aku bukan nak komplen, but it's bloody expensive to get your kids into good pre-school institutions nowadays. makan ribu2 setahun. ramai yang tak mampu daripada mampu.

So there. Enjoy the photos (yang beribu2 itu.. :P)





l






























15 comments:

KV said...

seronok dia. Banyak betul xtvt.

rizza said...

ana.. memang best...
macam tu le yg En Hassan ni buat kat rumah.... semua yg Arina buat kat sekolah sana (kecuali berkebun le.. hehe sebab aku tak suka.. tak de nye nak kebun2... ko korek je la tanah2 kat kampung.. hahha).. dia buat kat rumah.. tu pasal tak syiok nak antor dia tadika... elok2 kretif ..kang stress lak dok kena belajar phonic ..hahhaha

Fid said...

kak non
salam
balik buka la kat malaysia
aku bley apply kerja ngan hang
kakakaaa

Sayang.Ibu said...

best kan... tulah, saya rasa org2 'beso' kat malaysia nih dah slalu buat lawatan utk tengok kaedah pembelajaran kat obersea, tp kurikulum kat Malaysia masih x berubah jugak... huhuhuhuuu

Fid said...

depa pi melawat bukan pi belajar!
ngan kepala otak sibuk pk nak shopping apa...

ena said...

mula2 saya scroll down tgk gambo dulu..
keadaannya mcm umah saya bila sesi mengajar anak.. hoh??
tapi anak kecitku 2 ajer okeh..

kak..
bestnya! arina mesti hepi...

alahai.. sy ni keje di KEM yg incharge tadika kemas okeh.. da banyak kali buat proposal supaya update silibus kepada up to date.. tapi tak lepas2 di peringkat tertinggi... phm2 je la.. nak wajibkan cekgu2 kemas amik diploma pon makan tahun..

knv said...

kv
yep memang banyak aktiviti depa. kita yang parents ni yang seronok lebih nak buat hahahha.. almaklumlah, dulu masa kecik tak dapat hahahha :P

rizza
tu lah curriculum berbeza kan? ada aku dengar kat msia budak2 4-5 tahun pun kena extra kelas sebab 'slow' compared to other peers. masyaallah kalau anak2 aku harus lah extra class sokmo! takut aku dengar :(

fid
aku takdak patience nak ngajar budak2 nih. hihihhihi.. alasan yang paling munasabah yang buleh aku bagi ngeeeee... :P

intan
nak ubah curriculum kena guna duit banyak. renyah process nak dapat approval gomen kot. sudahnya tak ubah2 sampai ke sudah. senang jimat masa takyah nak berdebat. :P kesian anak2 kita, kan?

fid
patutnya yang pergi tu cikgu2 dan officer2 yang incharge gubal dasar2 pendidikan negara. tapi kalau banyak red tape pun susah jugak...

ena
kalau gitu hantar aje proposal dua kali setahun. depa senyap, hantar lagi. depa senyap, hantar lagi. jangan jemu mintak. buat muka seposen. kalau dah beribu kali mintak tak dapat2 memang saje la nak kena tu kan? bagus kalau boleh martabatkan tadika kemas. sekarang ni orang pandang leceh, pasal outcome budak2 tak begitu menjadi. errr.. iye ke tu? what do you think?

Rizza said...

ena,... antor banayak proposal tu.. aku setuju..kalau tiap2 bulan pun boleh.. nak idea lagik.. aku leh kasik .. hehhe cewak.. byk lak cakap aku ni.. hehhe
sekrg ni kat msia ni.. semua sikbuk anak kena antor tadika.. letih oo kalau tadika hari2 budak stress.. kesian.. baik dia dok rumah wat aktiviti macam arina kat Uk tu hehe...
ye tak ana???

KS said...

Kat mesia ni, budak2 masuk preschool je dah diexpect untuk tahu at least abc dan tulis those alphabets.

Dulu time saya darjah satu baru nak
kenal huruf. Masa tadika kemas mmg makan minum tido
main aja. Mungkin sistem
pendidikan kita ni yg
ampes. Dengan cikgu2 pon ada (tak semua ya) yg mengajar sebab itu kerja yg ada. Bukan sebab passion. Kejap2 jerit kat budak2. Mmg saya tgk budak2 tadika skang mcm dah darjah satu aja. Siap ada homework.

knv said...

rizza
kalau tadika hari2 boleh stimulate good development overall maybe ok. cuma rasanya banyak tadika sekarang samada banyak main2 sangat atau education-oriented sgt. kesian kat budak2.

ks
kesian budak2 4-5 tahun ada homework kan? i totally cannot imagine. macam my twins dengan abang dulu memang i perposely masukkan montessori yang tak bagi homework bawak balik. i just want them to learn basic things sebelum masuk darjah satu. have fun in learing. tapi tu lah. mahal NM la pulak. 4-5k setahun sorang. apa kes? ni arina tak taulah macamana. rasa nak ajar kat rumah aje. tapi kang nak keja lain?

sucks!

HUda said...

alaaa ciannya arina kalau tahun depan kena balik sini...

HUda said...
This comment has been removed by the author.
CiKaYu said...

saya tgk pun seronok....

knv said...

ude
apa nak kata?

cikayu
hihihih.. memang makpak yang lebih seronok! :P

ena said...

bila proposal lawa.. ada plak yg rebut2 kak..
skang kan kem lain da take over part tu.. tu yg jadi projek PERMATA tu.. ada sesaper perasan tak??

sudanya KEMAS tak jugak kemas2 silibusnya... huhu

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger