Monday, May 31, 2010

sosej bun

Aku amik resipe TTM, tapi tak jadik cantik macam dia punya ni haa... :P Takpe-takpe usaha tangga kejayaan. Yang penting anak2 buleh ngap ngap ngap. Tapi nak bawak bagi kat orang macam segan la pulak ahkak hiihihih.. :P

Resipe dari TTM:-
310ml air
2 tbsp minyak masak (aku pakai corn oil)
1 tsp garam
2 tbsp gula
600g tepung roti
1(60g) telur
2 tsp yis
2 tbsp susu utk sapu atas roti

BM setting: Dough

gulung sosej dengan dough yang telah di-roll. aku bubuh sos cili siap2 dalam tu. pastu kelar2 bahagian atas tu. jangan sampai putus. pastukan biarkan dough kembang.


ni bila dah kembang. sedia untuk masuk oven. sebelum tu sapu atas ngan susu sikit.


ni bila dah masak. tak brown pulak kat atas tu. aku bakar dalam 15 minit gitu. lepas ni nak try 20minit pulak.


yang ni sedia untuk di-ngap! :P


6 comments:

Sayang.Ibu said...

ptt laa dari td idung ai terbau2 sosej bun... :P

TopsyTurvyMum said...

Ehh..org atas ni dengar2 tgh survey BM..hehehe.

Tak boleh tahan tgk kita asyik meroti je kan Kak Non...

kalau ada yg belen2, kalau esok paginya keras sikit, hang defrost(microwave) dalm 30 saat gitu, nanti dia lembut balik cam baru lepas bakar.

KS said...

Byk btol nak dibuat nih... Tamak plak nak buat semua haha

Anonymous said...

hi ana,
ini yus..aku sangat respect kerajinan ko memasak..mem'baking'..menetry resepi baru..aku rasa ko mmg passionate about it..mana tau it can turn to be your next move? org kata food business ni meletihkan..tp aku rasa keje kat opis lagi teruk dari tu..
btw, when r u coming back here?

knv said...

intan
tu bau dari kedai kot hihihihi :P

ttm
thanks for the tip. pagi ni still lembut lagi pasal aku simpan dalam tupperware. aku bakar pun tak garing sangat rasanya. still dok adjust2 timing oven.

ks
oh yang ni harus masuk list. favorite anak2. buat sepuluh bun tu kejap je habis. takdan tunggu esok.

yus!
hiii! camana ko boleh sampai sini nih? kabare? :P

memang la best baking2 ni, tapinya aku punya skill tak cukup haul dan nisab lagi. kalau nak buat bebetul memang kena pegi masuk sekolah baking. :D

keje opis? oh itu memang semulajadi sucks! :P

aku bali raya nanti insyaallah. nanti kita jumpa2 yea? hezzie, ko, hiza semua. miss u guys! :D

CiKaYu said...

sila hantar segulung ke sini....lapo lak perut ni tgk sosjek bun ni...nyumm...nyum.

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger