Wednesday, June 23, 2010

arina

antara anak2 aku, arina intrigued me the most. she is by far, the most challenging one. as much as i don't want to admit it (sebagai ibu yang kiasu :P) dia mempunyai character yang kadang2 amatlah menjengkelkan. yang buatkan aku selalu rasa berapi-api dan menyala-nyala.

ada orang kata, dia berperwatakan begitu kerana dia anak bongsu. honestly, aku rasa tidak. i think she just inherited the 'strong' part of me. bila aku tengok dia buat perangai, aku harus mengaku yang aku sedang melihat diri sendiri 30 tahun yang lepas. lepas tu akan akan tanya diri sendiri, adakah aku sebegini menjengkelkan dimata mak dan ayah aku satu ketika dulu?

she surprises us often. again, as much as i don't want to admit it, she is quite the smartest of the lot. her mind is seriously sharp. even when talking in her sleep, she marveled me with the sharpness of her words and memories. perkara-perkara macam itu yang buatkan aku sentiasa serba salah when i have to deal with her tantrums.

since in her toddler years, she always know what she wants for herself. it never failed to amuse me. and nobody. i tell you. nobody can say otherwise. yang tang ni memang aku kena monitor dia betul2. sebab kadang2 kala apa yang dia nak jugak jugak tu memang tidak baik untuk kesihatan mental dan fizikal. jadi bila keadaan jadi sungguh tidak terkawal, maka haruslah dia dipaksa berhijrah ke dalam stor pilihan selama 2-3 saat. sampai abang dan kakak2nya pulak dok tuduh aku ibu yang kejam sebab hantar adik depa masuk stor pilihan. :P

but arina dear, those seconds in the dark were always meant to educate you. honestly baby, i can't wait to see you grow up. you are undeniably strong and smart. but those traits are only good if you use it positively. sometimes in life, we can't always get what we want, no matter how much we want it. you are going to shed many many tears of frustration in the future if you don't learn to accept the facts of life. like i once did.

yep, she IS me, no doubt about it.


23 comments:

m-i-o said...

hehehe. betul, betul. strong characters should be channeled wisely.

tp bak kata Rasulullah -

"aku lebih suka kalangan kamu yg kuat walaupun kurang dari segi pekerti daripada kamu yang lemah meskipun berakhlak"

errr. kalau salah tolong betulkan. sy ingat-ingat lupa, tp kalau tak salah memang ada baca yg bunyinya lebih kurang begitu.

apa yg sy faham ialah, bila kita ada strong character kita boleh menampung apa jua kelemahan yg ada.

good luck to you, arina! semoga mewarisi segala kekuatan yg dimiliki oleh knv :P errrr. jadi wanita rebutan malaya pun satu kekuatan jugak - kahkahkah!

Fid said...

..

Fid said...

arina memang ROCK la
vogue laaaa

knv
ke dia baca apa hang pernah tulis ttg dia kehkehkeh

sz | m.s.s said...

mr hasben slalu cakap anak sulong saya ni copycat perangai saya...mmg btol! blh dikatakan mmg tersangattttttt sama & ditambah dgn akal yang lebih mencabar minda maknya...adehhhh camne ni kak non?

nelcyndana said...

KNV, ;-) that's the most beautiful things about being parent, right. we get to learn sooo much from our kids... me... my first daughter resembles me a lot! especially the temper. ;-)

Asiah Abd Jalil said...

Dulu saya selalu menangis sebab anak kedua saya. Sifatnya selalu buatkan saya rasa, adakah saya dah failed menjadi ibu yang baik? Saya even pernah terfikir nak hantar dia balik kampung, biar ayah mertua saya lembutkan hati dia, jaga dia kat kampung for few months.

Tapi saya tak nak putus asa, saya berdoa dan berdoa dan berdoa dan berrdoa... Sampaikan saya rasa, dalam banyak-banyak anak saya, dialah yang paling banyak saya doakan. Setiap kali saya rasa marah, saya berdoa, kadang-kadang berdoa sambil menangis...

Dan hari ini, dialah yang paling bersinar antara semua anak saya. Satu demi satu pencapaian dia yang mengagumkan dan menggembirakan saya...

lailasani said...

suatu hari arina akan belajar dr pengalaman 'masuk stor' itu. insyaallah... mak sy dulu masa kami kecik2, selalu letak adik sy kat luar pintu rumah kalau byk cekadak n meraung tak henti...

knv said...

mio,
itulah, sabar ajelah nak hadapi pe'el budak2 yang macam ni. memang lain sungguh dari abang ngan kakaknya. nampak dominant. makpaknya yang panas montot. :P

insyaallah semoga ada kebaikan dihari muka.


fid,
baca tak tau lagi. itulah tak sabar nak tunggu dia besar so that aku boleh explain banyak2 sikit. now ni banyak kena ikut rentak dia. sabau je aku. :D


suzie,
ok aje tapi kena positivekan energy dia tu. budak2 yang banyak akal ni nak kena approach spesel sikit. insyaallah outcomenya baik.


necly,
true. sampai kengkadang termalu sendiri. kita ingat anak perangai teruk, rupa2nya datang dari kita jugak :P


asiah,
honestly sama la macam akak. sometimes rasa helpless tak tau nak buat macamana lagi. abang dan kakak2 dia senang amat nak control. but not her. kadang2 akak rasa dosa akak pulak sebagai ibu, allah nak balas. but then again, i think it is just different characters yang memerlukan kita guna approach yang berbeza bila deal dengan budak2 ni.

arina ni dia always expect me to treat her like an adult. setiap apa yang kita cakap memang dia ingat sungguh2. kadang2 bila akak marah dia, dia boleh cakap, "mommy you can't be rude to me. say it nicely". yang buat kita pulak terkedu lepas tu.

memang, doa akak untuk dia special dari yang lain. semoga lembut hati dia ke jalan yang baik2. insyaallah.

knv said...

laisa,
hopefully. i worried that might drive her further away. itu kira last resort. tak selalu buat. bila terpaksa tahap gaban aje :P kita pun kalau boleh tak nak 'mengajar' dengan ugutan macam tu.

CiKaYu said...

oooo dear, knv, bile saya baca entry ni, terus teringat kan my daughter yg baru berumur 2 yrs. i selalu in denial tuk menerima yg 'saya' lihat diri saya pada diri 'dia'.

Min Aina Ila Aina said...

Oh, kena ambil ingatan semua ni..anakku belum nampak lagi karakter sbnr, baby lagi kan.

Zety Zin said...

dua2 anak saya ada 'saya' dalam diri diorang, cuma berbezalah karakter yang ada tu. kalau anak sulung sifat empathy nya sangat lah tinggi. macam saya. cepat kesian kat orang. yang 2nd tu pulak kuat merajuk. macam saya jugak. kihkihkih.

SM@A said...

Salam sis ...

Ur silent reader.

Love to read your blog. Fun to read especially when it comes to dealing with children.

I have 3 kids and my youngest pun macam tu jugak. Mmg menguji kesabaran.

Anyway, keep on blogging wonderful stories.

Ealyie said...

Kak Non,
kena sangatlah kot dengan tittle blog mu ini... kan sempena namanya kan..kan.. So, segala2nya LEBIH untuk dia.. ur lil'Arina.. ;)

p/s: bab men'sound' tepet mu balik tu yang aku tak boleh blah kak bila baca.. huh!! Camno la kalo aku di masa2 akan datang pun kena hadapi situasi yang sama mcm ko hadapi sekarang? Sudah bersediakah aku utk meladeni karenah2 sebegitu...*sob..sob..sob..*

Ms Lola said...

eh, kenapa aku komen pasal arina kat bawah?? off topic betull!

MN said...

muka dia pun dah macam kak non...
takpe KNV, mudah2an kita sabar mendidik anak2...

Rizza said...

ana.. ko anak dah 4 ..dasat menangani peel mereka.. aku yg sorang ni pun.... aduhhh... dia memang ade 1/2 karekter aku & 1/2 bapak dia.. hehhehe

aku ni risau2 je bila nak yulis kat blog kalau en hassan ni dok menyempit sebelah ke belakang ke.. dia pasti baca sambil lalu je... haru2...

arina ooo arina.... hehhe
balik msia.. meh lepak ngan aku jap..

KS said...

Anak yg sama mcm dari byk segi ialah akmal. Dah nama pon anak, sikit sebanyak mmg akan ada perangai kita.

Dulu2 zaman saya muda remaja dan rebel, saya pernah tulis surat kat mak ayah saya pasal pon perangai saya ketika tu adalah reflection dari mereka as parents. gila ah dulu mmg rebel. tapi surat tu tak pernah sampai sebab saya sekadar tulis untuk lepaskan rasa marah. And im glad they never had to read it. Now saya dah ada anak sendri saya tahu dah mcmana susah nak besarkan anak. :-)

KS said...

Eh, maksud saya anak saya akmal. Bukan anak kak non ye. Hehe. Napa sama daaaa...

Btw, apakah keputusan kuiz. Tak sabar nak menang ni. Haha

ena said...

kak
sebok nak komen walo tatau apa nak tulis.. anak2 sdg membesar ni sgt mencabar..

sbb tu la sy baca blog akak.. selain dari tiru resepi, nak baca kisah kak membesarkan anak2...

saya rasa sshnya nk didik anak huhu.. imajin, im 29 n my doter is 10yo..tp knp la sy selalu rasa tak phm dia dan dia tak paham saya.. uhuk uhuk uhukk...

knv said...

cikayu,
you still have quite a way to go. banyak2 sabaq ok?.. insyaallah anak2 kita jadi orang baik2 nanti. :D


MAIA,
selamat men'discover!' :D


zety,
character macam2. cuma kalau ada yang ter'lebih' tu kita kena pandai2 kawal. tak boleh keras sgt, tak boleh lembut sgt. dulu akak memang nangis la nak ngadap pe'el si arina. sekarang ni memang dah toye je hahah :P


SM@A,
assalammualaikum. thanks for reading ye. hahah.. nak baca cerita macam2 memang sesuai la datang rumah akak. anak2 semua tengah membesar memang macam2 dugaan dan cabarannnn :D


ely,
serious akak terkedu tiap kali arina cakap benda2 camtu. ialah rasa berasap je kepala bila budak 5 tahun tegur kita macam tu kan? tapi kena cepat2 counter dia balik. arina ni panjang akal. dia pandai manipulate keadaan supaya favor dia.

esok2 dah besar akak nak suruh dia buat bisnes. musti suksessss! hahahahah! :P


lola,
entah hang nih. :P

yep i know she knows what she want. hopefully apa yang dia nak itu bagus untuk dia. i still hope time will mellow her heart, though. well, still a long way to go.


MN,
thanks. kiranya sebagai ibu, this kind of thing is the most challenging part la kan? :D


rizza,
baca yang baik2 sahaja tak apa. biar luas pengetahuan dia dengan bacaan yang diversified hahahaha :D

lepak? bullehhhssss.. ko masak nasi ayam nanti aku pi umah ko. suruh hassan kawan ngan arina hahahah! :P


KS
hahahha.. memula conpius mak hang tulis akmal hahahha.. ish akak pun pernah gak meluahkan rasa hati kat makayah. tak puas hati dengan cara didikan depa, buleh? ngahahahah!

sekarang ni hah hamik ko! banyak sgt tak puas hati dulu, sekarang sila deal dengan anak2 yang macam2 ragam! :P

result? oh yea? masih dalam pertimbangan pihak juri bertauliah! :D


ena,
your doter dah 10yo? wahhh! mesti lagi banyak cabaran. kisah2 akak ni sekadar berkongsi pengalaman akak. ambil yang sesuai2 aje ye? budak2 ni kena macam2 approach.

Rizza said...

ana.. ala takat nasik ayam ko lagik terer... aku nak wat apa.... semua ko dah terer masak.. hehe
ye mai kasik budak berdua yg suka2 ikut kapla masing2 tu berkawan....hahhaha...

knv said...

rizza,
aku buat aku penat. lagi baik ko buat hahahahha! :P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger