Thursday, June 3, 2010

calling all donut lover!!!


okeh, mintak mahap bebanyak. aku tak berniat berlaku keji kat sesapa. tapi aku memang wajib kongsi berita gumbira ini dengan pembaca setia mahupun pembaca tak setia aku :P.

bahwasanya saya telah menjumpai dan menerai satu resipe marvelos donut paling best dalam dunia.

credit to

Bisous À Toi

kerana berkongsi resipe mudah dan delish ini. (eerrrr.. mudah la pasal aku pakai BM kan? muahahhahaha! :P sowwwiieeee.. yang takdak BM tu boleh je nak knead ngan tangan. aku yakin hasilnya tidak menghampakan!!)

yang buat aku tertarik nak cuba donut ini, sebab ada satu ingredient yang tak biasa, iaitu kentang. biasanya orang buat potato bread kan? tapi yang ni potato donut. so bila dok browse website Bisous ni aku terpersona dengan gambar donut it. dan bila dia pun komen memang sedap sungguh donut tu, maka haruslah aku buat jugak2.

sungguh tergedik2 ok? rumah aku takdak powdered milk, gigih pegi Aldi semata-mata nak beli powdered milk. lagi gigih sebab pegi jalan kaki je. punyalah tak sabau nak tunggu esok lusa!

ok, ok. kepada orang2 yang teringin nak rasa camno delish-nya donut ni, maka wajiblah korang buat dulu. i tell you, macam gigit kapas hangpa tau dak? takleh nak cerita camana mabelesnya. serious aku terasa macam makan donut J-Co ngan Big Apple. gitu2 la tekstur dia. adakah aku over-rated? memang kot. tapinya korang cuba dulu baru cakap aku tidak berkata benar ek? hihihihiih! :P

this resipe is definitely a keeper. selain rasa, ada lagi satu sebab kenapa aku akan stick to this resipe, pasal bila dah siap dough dia dalam BM tu, it is so easy to handle. senang nak roll dan terap. tak lembik sgt, tak keras sgt. just nice. aku rasa pasal ada potato tu kot. dan anak2 aku makan dengan sungguh lahap sekalik hahahahha :P

ok. 2 thumbs up definitely. untuk KS, memandangkan hanya hang sorang pembaca akak yang ada BM, apa kata hang buat resipe ni barang 5-6 batch dan ajak semua orang datang rumah hang makan donut? muahahahahhah! besarrrrrrr pahalanya disitewww :P.

sekian review berapi-rapi dari saya. ngeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D





eh lupa, ni resipe dia:-

Ingredients
500g bread flour
50g full cream milk powder
11g instant yeast
200g potato - steam and puree
100g sugar
75g butter - melted
1/2 tsp salt
4 egg yolks
100 ml cold water

17 comments:

TopsyTurvyMum said...

woweeee..sungguh gebusss!!

nak try gak la...lama dah tak mendonut...dok teringin jer...

sure lagi best dari resepi malus domestica dlm manual BM aku tuhh..

isz_3707 said...

arghhhhhh tensennya pepagi bukak blog ko dah nampak binatang ni kak, dahle montok semacam, benci!
(ada lg ke? meh pos ke jb)

Zety Zin said...

memang berapi2 review akak nih. telan air liur okeh tengok gambar donut yang gebu gebu nih.

tetiba rasa macam nak beli BM. hehehehe.

CY4.0 said...

oh, mmg potato adalah antara rahsia donut.. (pandai cakap je.. tapi tak pernah buat :P)

Fid said...

hamg memang membuatkan jiwa aku meruntun runtun tau dak
dah la wiken bnyk kenurik
mana dan nak menerai resepi
mencik
hang balik sini aku terjah umah hang nasib laaaaaaaaaaaaaaaa

mommysarah said...

kak non, hang bikin panaslah pasal BM. tak pasal tiap kali pegi memana, ahkak dok gesel ngan BM. laki ahkak pun pelik, pesal bini dia tetiba nak BM. keji hang...

KS said...

oh kak non!!

dah 2 - 3 arini saya dok terbayang donut. nak buat tapi balik kerja dah penat. rupanya2 kak non nak kongsi resepi baru. hehehe.. ok ok memandangkan esok sabtu maka malam ini akan dibuat kerahan tenaga kepada bm ku untuk menguli donut itu!

yes, pasal potato saya tahu sebab dulu2 masa skolah tgk mak saya buat taruk potato. tapi tak terpikir la pulak nak tanya resepi sebab mak guna tangan saya yg rajin ni guna bm :P

kawan2, kalo sapa2 nak datang rumah aku esok bagitau ya. haha :P

(komen diatas telah didelete oleh saya sebab byk typo maklumlah excited nak mengomen :P)

KS said...
This comment has been removed by the author.
KS said...

oh btw, semalam kawan saya dok sms tanya mana beli bm.

kak non, nanti kalo balik mesia, akak part time jual bm, konfem laku punyalah! hehehe

KS said...

oh satu lagi, masuk ikut turutan yg akak tulis tu ka?

eZa said...

adeh... lapo!

Sayang.Ibu said...

perrgghhhh....ku kembali menadah saliva... ngeee... :P

m-i-o said...

sib baik mekap donut ni pakai gula aje. klo celup2 coklat - nescaya ada yg terjah big apple jap lagi. hahaha!

Ummu Auni Afif said...

adui. bile ntah nak pergi bake with yen, nak beli tepung roti

sz | m.a.s.s said...

fuyyyooooo...mengancammmm...imagine kn gebusnya donut itu! huhuhuhuhuuuuu

knv said...

ttm
entah2 sama je kot? hahahahah! eh tapi memang berbaloi jugak resipe ni. sampai esok pagi pun lembut lagi.

zan
dukacita, dah habih dihamput dek anak2 aku. 30 biji lebih habih depa makan! :P

zety
nanti akak buat entry BM for sale pulak hahahahha. rasanya dapat banyak murah kat sini kot compared to msia.

yan
sungguh ye? M akak tak tau before this. yang tau potato bun aje hahahha.. :P

fid
bagus la tu kenduri banyak. takyah masak weh. nak terai resipe tu minggu lain hahahahha :P

mommysarah
tunggukan entry BM for sale later hahahah :P

ks
akak malas punya pasal letak mash potato instant tu je hahahha.. harus haku borong banyak2 mash instant kat sini. senang tak yah rebus2 tu. berdebar gak takut tak jadi cantik. rupa2nya ok aje naik dia hahahha.. suka.. suka...

nanti hang buat celup la ceklat. serius macam JCo punya. :D

oh nantikan entry BM for sale hihihiih.. :P

eza
jemput makan deknon. :P

intan
dah beli ke belum hak amway tu? cecepat ek? nanti takyah berbaldi dah hahahha :P

mio
actually teringin gak nak celup ganache tu. tapinya takdan nak susun dah habih budak2 makan. tak dapek nak tulon :P

aini
kalau ada masa lapang bulehla.. renyah jugak actually dealing dengan yeast ni. kang stress tak pasal hihihi.. :P

mss
gebus jgn tak gebussssssss :P

Min Aina Ila Aina said...

Lama tak jalan-jalan sini. Baca entri terkebelakang la nampaknya. Kebetulan masa baca entri ni, saya baru lepas ngap 2 biji donut, tapi donut beli kat kakak Indon je. hehe.Nanti saya bagi resepi ni kat kakak tu na..hahahahaha.

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger