Sunday, June 13, 2010

white bread

BASIC WHITE ROLLS

Ingredients:
Water 1 ¼ cups
Butter (melted) 2tbs
Sugar 2tbs
Salt 1½ tsp
Bread flour 3¼ cups
Skimmed milk powder 1 tbs
Fast action yeast 1½ tsp

Cara:
Humban semua bahan dalam BM ikut turutan diatas. Setting: Dough :D

Bila dah settle dalam BM, keluarkan dough dan bentuk ikut citarasa masing-masing. Yang aku buat ni sardin bun ngan dinner roll kosong tu. Biarkan atas baking tray sampai jadik kembang semangkuk, dalam 1 jam gitu. Bakar dalam oven 200deg at 20-30mins. Masa roti panas2 tu glazekan dengan butter.

Lepas tu jangan lupa ngap. :P





WHITE LOAF

Ingredients:
Water 1 ½ cups
Butter (melted) 4 tbs
Sugar 3 tbs
Salt 2 tsp
Bread flour 4 cups
Skimmed milk powder 4tbs
Fast action yeast 1¼ tsp

Cara:
Humban semua bahan dalam BM ikut turutan diatas. Setting: Basic :D

Yang ni siap dia bakar sekali dalam BM tu. tunggu je lah sampai 3 jam.




Sekian terima kasih.

:D

6 comments:

lailasani said...

kak,
bila tgk entry roti2 dan roti dr akak ni tak sabar pulak nk tunggu BM tu.. hahaha... harap2 laa i rajin mcm akak... kalo dok buat tukun jaa BM tu sure kena sedas 2 das ngan encik suami...erks

TopsyTurvyMum said...

mak aiiiiiiiii!!!

gebusss..mulusss! haku pun meroti 2 hari ni... dok terguda ngan roti hangg la..hihihi!

sz | m.a.s.s said...

aaaaaa...ada 18 hari lg naak pikir beli BM ni ke tidak kan kn kan kak non...muehehehehe...
sungguh menggiurkan itu roti!

KS said...

Kak non saya cadangkan akak beli extra bm utk diri sendri. Maklum le dah jadi pengguna tegar bm kan... Kat mesia ni mahal NM jadi baiklah kak non buat stock siap2. Hahaa..

Tak tahan tgk bun sardinnn... Sampai la ni tak buat2 lagik

Fid said...

agak2 balik seksyen 7 nnt hang rajin gini dak??pls la tolong la rajin aku nak pi melantak

sekian

knv said...

laila
hahahha.. jgn dah dapat kang termenung je BM tu kat dapur hahahha :P

ttm
aku dah naik pangkat kaknonroti hahahahha :P

mss
hahahaha.. peluang itu sentiasa adaa..... :P

ks
actually akak dah ada dua BM pun. suka2 aje aku nak beli 2-3 bijik. yang satu lagi Morphy Richards, UK leading brand for BM. tihihihihi... tamak kan? :P

fid
dukacita, tidak..! hahahahha! entah2 tengok dapur pun aku nyampah nanti hahahha :P takpe hang nak roti aku belikan kat giant ek? hahahha :P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger