Thursday, August 19, 2010

plain pancakes




verdict:
sedap dengan kari sardin atau sambal sardin. the kids makan ni untuk bukak posa sampailah ke sahur. sedap bebenor gamaknya hahahahah! ingredient susu, tepung ngan telur je.

8 comments:

SM@A said...

Salam Sis ...

Teringat lempeng kelapa cicah sardin, lebihan kuah kari atau masak lemak cili api !!!

KS said...

ooo kak non la ni ek punchanya????

tadi saya tanya sk untuk berbuka nak ayam kicap ke ayam kurma or kari ayam. dia kata nak kari ayam. pastu dia cakap kalo buat lempeng pon sedap gak boleh cicah.

terpinga2 daku.. ghope2nya dia sudah tengok entry ini... kan dah laki i mintak lempeng nak cecah kari ayam.. ni bahana dia tgk blog akak la niiii (yup, he reads ur blog kak! hehhe)

reena said...

Susu, tepung dan telur je? Kalau saya tak reti buat ni memang sahih la...Heh.

mommysarah said...

kak, kari sardin tu cemana ghupanya?

knv said...

sisSM@A,
aaa.. itu memang makanan kat kampung tu. saya suka kalau lempeng kelapa ngan pisang! bakar atas api. sedapppp! :D


ks,
sabau ajelah hahahahah! buat jgn tak buat. jemu2 makan nasi tu memang best banget makan lempeng ni. senang pun senang. akak buat awal2 sikit sebelum bukak posa. pastu masuk aje dalam microwave perangatkan hahahah. cicah sambal tumis pun memang sedap. buat sambal sardin. :D


reena,
akak punya adunan 2 cup flour + 2cup susu + 2 eggs + 3 tbs melted butter + garam + kunyit sikit. pastu anak2 suka nipis. akak tambah 1 cawan air lagi. akak bagi nipis je adunan. tebal2 kang masing2 muak lak. selamat mencoba! :D


MS,
rupa kari campur sardin hahahahhaha! buat kari macam kari ikan. tapi tak letak santan. bagi masam2 sikit. fuhhhh sodapppp! :D

KS said...

Nak kena buang ke sos tomato dia tu? Ikan kena basuh ke? Hishh susah2 akak buat la step by step entry utk kai sardin hehhee...

knv said...

ks,
hahahahha.. akak biasa masuk sekali dengan sos tomato dia. bagi naik kick sikit. tak yah basuh2 sardin tu tuang je semua. pastu masuk air asam lagi. kalau nak letak santan dalam 2-3 sudu aje. nak tumis tu bawang merah putih, halia, jintan, halba. baru naik sikit bau ngan rasa dia.

nanti2 buat lagi baru leh bubuh tutorial hahaha..! tak koser den! :P

mommysarah said...

haha...pelik2 tp boleh cuba. ha...sila buat entry kak. kami ni budak baru belajar. baru dengar kari sardin...

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger