Monday, December 27, 2010

savings for the kids


apa bentuk2 savings yang korang set up for your kids?

amanah saham?
insurance?
education fund?
tabung haji?
ptpn?

please share the pro and cons. so kita boleh get a bigger picture before making future decision.

from my personal experiences, up until now, i still vote for insurance package. meaning protection + investment. each of the kids will get a medical card of their own, complete with saving + investment features.

maksudnya disamping di cover dari segi medical, the plan includes tabungan untuk masa depan. by the age of 18, 20 or 25 they'll be having lump sums untuk persediaan masuk ke universiti, atau nak pegi naik haji atau untuk kenduri kawin jugak :P (jadi aku takyah la pening kepala kalau tiba2 anak2 aku dipinang secara serentak oleh 3 bakal menantu tampan dan beriman. kahkahkahkah adoiiii :D)

yang paling menarik dari segi insurance plan ini, adanya 'waiver' yang menyelamatkan kita dari beberapa keadaan genting. salah satunya ialah jika terjadi apa2 kepada payer (iaitu aku atau ayah depa) seperti kematian atau hilang upaya kekal, maka anak2 aku akan dapat plan itu secara percuma sehinggalah umur mereka 25 tahun. maksudnya tak payah dah bayar bulan2, but they will still be covered in term of investment and also the medical privilege. i think this is where it differs from the rest of the saving plans like ASB, tabung haji, ptpn semua tu.

so where do you start?

ok the first thing of courselah kena budget berapa banyak yang perlu diallocatekan per head. macam aku kena timbang2 kiri kanan atas bawah, since i need to multiply by four. same goes to you. whatever pun, tabung untuk anak2 ini wajib ada (supaya kalau kita mati sok idaklah budak2 ni merempat menyusahkan orang lain pulak). ikut la kemampuan. seratus sebulan ke, dua ratus ke. at least one child kena ada tabung la. yang lain tu later buleh adjust. kalau memang tak boleh nak diadjust jugak, maka aku cadangkan pegi buat kerja sambilan untuk dapat duit lebih. hahahhaha... disinilah perlu dipraktikkan kata2 setiap anak itu datang dengan rezeki masing2. so get your butt off and work on something productive ok?

second, contact the right person to get the right info. pastikan agent anda itu competent orangnya. suruh dia buat simulation untuk anak kita age sekian sekian. study the simulation table. make note to ask things you are not so sure about. what's the catch here and there. dan soklan pertama yang paling penting; IS THE PLAN SYARIAH COMPLIANCE? ask for the certs and all. antara tugas ibu bapa ialah cukupkan anak2 dengan benda2 yang halal2 sahaja. biarpun sedikit asalkan berkat. islam didahulukan. pencapaian diutamakan. hahahhaha :P.

3rd, bismillah, signing ceremony. i suggest kita start as early as possible. masuk bulan2 senyap2 kat situ. tau2 dah beranak pun duit. pulangan investment boleh capai 12-15%. dan yang paling aman, kita tau kalau jadi apa2 kat kita pun, the plan will still goes on. that's the best part.

ok, please share your method of savings for your kids. bring it on. semoga ada manfaat untuk semua yang baca.

:D

21 comments:

MarDiah said...

I start with TH. Nie baru nak split the current saving to insurance. So, I have both. Insurance cum savings utk long term saving. TH untuk emergency case yg perlu fast cash.

reena said...

Bagus kak entry ni. Boleh buat panduan walaupun saya blom kahwin apatah ada anak lagi.

TopsyTurvyMum said...

Oleh sebab kat sini memang takde sistem kewangan dan insurance yg berlandaskan islam..semua saving depa, kita tukarkan pada emas..
kot2 la kann..nanti lagi 20 tahun nak pi pinang anak dara 3 org serentak tu boleh la kot cover

Sah????
hahahaha..

Sally said...

setakat ni la..saya ada 2 skali utk anak..TH dan Insurance.. TH ni kira tabung yang biasa2 jer..ni dari tabung duit raya dan juga syiling yang terkumpul sepanjang tahun..walaupun skit2 tapi setakat nak pinjam duit anak buat downpayment keta tu tak ada hal dah..(eh ksitu lak)..hheheh
lagi satu insurance la..tak ada byk pun just 150 sebulan tuk tabung pnddkan, medical card..setakat ni oklah tak ada rasa terbeban sangat sebab sorang jer kan...tahun depan tak tahulah lagi...:p

mamaDhea said...

vote for insurance.. eh, kena vote ke? hihi..

very informative dan senang nak paham.. tq kak..

Lyna said...

Taknak share!!! :p


Agree with kaknon. insurance is the best plan when we have not so many eggs to be put in different baskets. Kira saving+protection & by default every month kna byr. Its very2 good utk orang2 yg xboleh kalo xkikis apa2 yg ada dlm simpanan. Good venue utk mendisiplinkan diri. Force saving gitu.

knv said...

mardiah, same goes with me. akak cuma ada th dengan insurance aje. yang lain tak cukup haul dan nisab hahahah!


reena, ye sila jadikan panduan ye dik? nanti dah ada anak boleh terus plan apa nak buat. the earlier you start the better. at least one less thing to worry about. selamat berkawin dan beranak pinak :P


ttm, betul la tu nyah. aku ni berminat ngan GI tu, tapinya takdak lump sum nak laborkan. apa2pun aku nak cakap,

SAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!! (sambil tepuk lantai sampai berlubang kahkahakhakah!)



sally, ok la tu. bukan takat rm150, rm500 pun ok kalo sorang hahahahhahaha! insyaallah beranak pinak duit tu hahahha!



sya, entah yang ko vote pasai apa? hahahhaha. takde hadiah untuk pemenang yerr hahahah :D



lyna, hang pi naik lori! :P
actually akak yang paling puas hati tang waiver tu. kalau yang lain2 tu kalau kita padam account pun padam terus. yang ni at least terjamin la pendapatan tu walaupun makpak dah tak dapat nak teruskan pembayaran. mana tau jadi apa2 kat kita masa budak2 still kecik lagi kan?

Sayang.Ibu said...

ok kak non... ini apa yg saya dan suami buat utk anak2 kami (yg baru 2 nih).
1. Insurance - yg ni mmg wajib ada. setuju mcm akak ckp, insurance plg slmt laa.. ada protection + investment. dan yg penting mmg WAJIB kena bayo tanpa kite blh simply kuorkan bile terdesak. Yg ni mmg guna duit kami suami-isteri. hubby bayo yg kakak, saya bayo yg adik. yg akan dtg blom pikir lagik sape nak bayo... hahahahaaaaa

2. Amanah saham didik (ASD) - yg ni kami masukkan duit anak2. maksudnya duit yg diorang ada sejak baby lg. yelah masa baby baru lahir kan biasanya byk dpt duit kan? then bila tiap kali raya, kompem mmg lebat jugak masyuk duhet anak2 kann.. so kami invest duit diorang kat situ. Plus monthly, kalo x dpt byk pun, sikitttt mesti saya/suami tmbhkan.

3. PTPTN - yg ni kami baru bukak utk anak2, baru thn ni. guna rezeki lebih yg ada. untuk tmbhn bulanan, depends kalo x masuk kat ASD, kami masuk kat sini lah.

tu sbb baru ada dua anak, Alhamdulillah.. blh laa byk cwgn tabungannya. Tp kami percaya, insyaAllah kalo Allah dah kurniakan anak, pasti utk setiap mereka akan ada rezeki masing2 kan. Apapun, saya rs antara byk2 tu.. saving yg terbaik adalah insurance plan. kalo x dpt yg lain2, dpt invest sedikit utk insurance package yg ada investment pun dah cukup bagus...
sekian, terima kasih

Sayang.Ibu said...

opss.. pesan sket utk TTM.. ai kalo nmpk org datang bawak jongkong emas nak minang anak dara ai, dari jauhhhh lagik ai dah ckp SAHHHHHHHH... kahkahkahhhhh

knv said...

intan,
yang sorang lagi meh akak tolong bayorkan hahahahahhaha!

wahhh meriah sungguh akaun2 hang tu. takpe bior je situ sampai depa besar sok. satu akaun masuk U, satu akaun pegi haji, satu akaun kenduri kawin. setel! hahahahhah

wah wah wah ngko, nampak jongkong emas je exsited lelebih lakkkk! apa2pun kita bagi sama rata la ek? 90% kat akak, 10% kat ngko hahahahhahahaha!




eh lupa nak cakap, selain kat atas ni, aku ada gak invest kat unit trust. yang ni tak tentu la. bila bonus lebih2 sikit tu aku terus dump kat dalam. but this mostly for me lah. yang ni pun aku suka gak pasai takleh keluar sesuka hati. so kesimpulannya aku sokmo la pokaiii :D

Sayang.Ibu said...

Alhamdulillah, kan saya ckp rezeki anak sentiasa ada.. nmpknya kite sudah ada seorg volunteer utk invest.. nnt when the time comes, ai bg potostat buku akaun ye kak... tengkiu very much.. ailebiu so strong... kahkahkahhhhhh...

kak sebut psl saving unit trust, saya lom join lagik, tp suami dah buat..dan dah berbuih2 suruh saya join jugakkkk.... tengok laa thn dpn bajet nak gak pejam mata humban sikit dlm tu... insyaAllah. saving utk diri sendirik cuma ASB, TH dgn GI... tu pun sikit2 je... jadik laaaa kan dari xde... huhuhuuu

nong said...

A good entry KNV. as usual. :))

Weols pun opted for insurance for kids future education and health. Senang tak yah nak pikir2 dah.

For backup, we do have TH and ASD. Tapi ade org kata PTPTN is better sebab dpt tax exemption kan. i dunno.. banyak nau. tp kalau seme investment pun akak nak bubuh duit, ai plak yg tak makan kang. hohoo..

Fid said...

anak aku ada PRuBSN ngan akaun simpan duit raya dia hahahaha

Anonymous said...

same goes to me.... saya ambik insurance + simpan sket2 dlm TH... imagine utk 3 org... dgn gaji yg tidak seberapa. 2011 budget lg saya pening. tadika + nursery utk 3 org mencecah 1K.. nampak gaya mmg 3 org je la kot....

-marisa-

knv said...

intan, udah2 la tu saving hang tu. dah banyak bebenor. apa kata 20% ko bagi kat akak biar akak laburkan hahahhahahahah! insyaallah bertambah saham ko hahahha!



nong, insurance+edu pun boleh claim tax jugak up to 8k kalau tak silap. so still good. ptpn only useful sebaik nak masuk uni tu. ke ada more benefits? please sare.



fid, alhamdulillah duit2 raya ni banyak membantu jugak ek? aku laki bini memang dari keluarga tak kaya. so hari raya tu anak2 aku memanglah tak dapat banyak pun. seratus sorang je kot. sedara mara ramai susah2. :D apa2pun aku dump dalam tabung haji je.


marisa, gitulah kalau dah ramai2 ni. eh boleh je nak tambah2 tu. setiap anak tu yang bagi kita rezeki kadang2, not vice versa. :D (p/s: akak ni pun tengah bersedia untuk dapat gaji 'tidak seberapa' itu hahahahha :P)

Zety Zin said...

buat masa ni baru ada akaun TH je sorang satu. buat potongan gaji bulan-bulan dapat le masuk ke sana.

insyaallah murah rezeki nak invest untuk takaful & emas jugak.

cikgu intan, syoknyaaa tengok hang ada banyak tabungan nyah. i loike!

Anonymous said...

saya akan lihat kepada yg halal ke haram. kalau yg was was pun ditolak ke tepi. Sbb nak jadi darah daging keturunan kita. PTPTN setakat ni tidak ada lagi shariah advisors. So, tidak ada pengesahan duitnya dilaburkan kepada perniagaan yg halal. Mungkin kn boleh suarakan utk kerajaan memastikan ianya halal.
Dan saya ambil takaful pendidikan dan perlindungan (saya sbg ibu bayar) target sampai age 18 je, harap boleh guna bila nak masuk uni nanti. Dan husband masukkan duit ke TH mereka. (setiap bulan kami buat potongan).
TH ni duit dah di zakat, so senang hati... tak payah nak sibuk2 fikir bila cukup tahun.

knv said...

zety, ok tu. nanti2 tambah yang insurance medical+edu tu. akak suka yang ni pasal ada waiver tu je. so kiranya insurance atas insurance. in case anything happen to us the parents.


cikanon, mekasihhh :D. sebetulnya itulah yang paling utama. soalan pertama yang patut ditanya sebelum sign up apa2 plan pun; is it syariah compliance and bebas dari syubhah? dari situ pun dah boleh eliminate plan2 yang ada keraguan. halal haram ni memang tak nampak kesannya sekarang. but later. sama2lah kita jaga. :D

Anonymous said...

betul kak non setiap anak membawa rezeki.... sebabnya setiap kali saya bersalin husband naik gred. exactly thn yg sama dgn anak tu lahir.... tp saya? hampes... kengkonon berkorban la tu...

lepas bersalin no. 3 saya imagine akan sesak.... tak cukup makan.... kena diet.. tp ternyata saya silap....ok je biar pun tak mewah....

tp utk no. 4 blm lg la... atas sebab2 utk perhatian pd anak2...

-marisa-

mamaDhea said...

akak boleh tak explain pasal takaful? takaful dgn insurance tak sama ke? pastu skrg ni byk insurance yg ada takaful.. sya kurang faham disitu.. hee..

KS said...

ni saya punya utk anak2

1) insurance + edu fund - like u said i mmg cari yg depa tak perlu bayar in case anything happen to me. lump sum amount bila umur diorang 18. and yes syariah compliance.

2) ASD - semua duit yg orang beri (dari lahir) dimasukkan ke acc ni + monthly contribution from me.

ada kata ptptn pon bagus tapi i belum study lagi hehe. kalau ada rejeki lebih nak bukak TH juga. insyaAllah.

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger