Saturday, April 2, 2011

me, time and money


Time and money.

Have you got both? Aku sehingga kini cuba mencari equation yang meng’seimbang’kan kedua-dua factor ini. Supaya (money.x)²+ time.x + C = 0. (ok, lama gila dah tak selesaikan quadratic equation hahahha).

Aku selalu rasa yang mereka yang punya masa tentu takde duit dan orang yang punya duit tentu takda masa. Alangkah bertuahnya manusia2 yang ber’duit’ DAN ber’masa’ sekaligus di luar sana. Yes, commendable. I know.

Dulu masa di Birm, income aku menjurus kepada zero. Tapi aku punya banyak masa untuk aktiviti2 yang tak kurang pentingnya. Yang best, anak2 makan air tangan aku fully setiap hari. aku punya masa untuk berdoa kepada makanan2 tersebut agar keluarga aku makan benda2 yang berkat sahaja. (oh I seriously think this is A governing factor in developing the kids, agar jadi soleh dan solehah. Air tangan seorang ibu itu amat priceless). Aku punya masa untuk pergi majlis ilmu, mendalami hal2 dunia dari pandangan akhirat. Aku jadi lebih aman tanpa perlu bertanggungjawab dengan perkara2 yang tidak berkenaan dengan hidup aku. Oh and my bakings and cookings as well! At times aku amat rindu dengan masa2 itu. When I got to do simple things but meant so much at the end. Eventhough I love my financial freedom now, tapi kalaulah Allah takdirkan laki aku pi sambung buat phd for another 4 years kat oversea dan aku kena tinggalkan kemewahan kat msia ni, I think I would still go for it.

Dulu masa aku busy cari duit 24-7, masa aku banyak terfokus kepada dunia dan material. Time is really really scarce. Lepas punched out at 5.30pm, I’ll proceed to functions/prospective clients/biz meetings/etc. Walaupun aku selalu pujuk diri sendiri mengatakan yang this is only temporary; I’ll spend time with the kids later, when I’m richer. I’ll go to kuliah ilmu later, when I’m richer. I can give more to ummah later, when I’m richer. But honestly, how do you define ‘temporary’?. Sampai dapat income 6 figures? Unless kalau aku decide to join mana2 skim cepat kaya a’la pakmantelo, where I can jadi jutawan dalam masa 15 hari sajork, mungkin lama lagi nak tercapai niat aku tu. Truth be told, it’s seriously no ‘bed and roses’ the journey to being rich. The 'temporary' can be a very long time indeed. In betweens you need to sacrifice time and money. Meaning at times you need to sacrifice your role being a mom, a wife, a daughter. And most importantly, your role being a hamba to Allah.

Memang orang selalu akan counter aku, ‘tapi kerja dan cari duit ni kan ibadah jugak? Jadi kaya itu kan fardu kifayah untuk umat islam? Lagi kita kaya lagi kita boleh tolong ramai umat islam’. ya sungguh. Aku tak pernah sangkal semua itu. Malah orang2 kaya memang begitu senang untuk buy their way to syurga. Dengan gunakan harta2 kekayaan, wakaf, zakat dan sedekah menjadi begitu mudah untuk mereka. Adalah lagi bagus untuk umat2 islam kaya daripada miskin. Tapi ini aku bercakap untuk aku. Daripada pengalaman2 yang lepas, I know that I can’t afford to carry it all. I missed being with the kids. Monitoring their development. I missed solat Jemaah dengan keluarga. I missed attending majlis2 ilmu for my sake. I missed touching the ground and feel the flower and breathe the fresh air. Aku tak reti mana nak sumbat benda2 penting ini dalam jadual seharian yang cukup demanding, meletihkan, memenatkan. Adakah aku diciptakan untuk jadi sepenat ini? I don’t think so. Aku rasa memang aku sendiri yang cari pasal mengkomplikatedkan tujuan hidup yang mudah sebenarnya. Nak2 kita orang islam, complete guidelines sudahpun tertera dalam handbook kehidupan kita. Lagi terang dan nyata.

The thing is, dengan apa yang ada sekarang, aku masih selesa membayar zakat, bersedekah dan memperuntukkan sejumlah wang untuk aktiviti ummah. For me this is the essence of being rich in the first place, so you can give back what is due from you. So selagi aku terus berkemampuan untuk menginfakkan sebahagian rezeki aku kepada ummah in a constant basis, so I think I’m rich enough. And it’s enough.

But then again, I know my opinion is very commendable. Remember that I’m speaking for myself. People have different reasons doing different things. People have their own justifications why they do what they do. I never claimed what I’m doing is right for other people. But I’m just sharing my thoughts on things. Kalau ada kebaikannya, maka baiklah ia.

Salam hari Sabtu. (yes I’m working today :P)

7 comments:

Mamaboyz said...

Sebuah hadith qudsi:
Wahai anak Adam! Lapangkanlah masa untuk beribadat kepadaKu, nanti Aku akan penuhkan dadamu kekayaan, dan aku akan menutup kemiskinanmu.
Jika engkau tidak melakukan yang demikian, nanti Aku penuhkan tanganmu dengan urusan dan kerja, dan aku tidak menutup kemiskinanmu!
[Riwayat Ahmad]

roh meronta2, akal dan fizikal kata ok, which one should we listen to? memang begitulah keadaannya selalu...salam hari sabtu kaknon (mode busy packing)

=sz= said...

teringat kata2 seseorang kak non..
"you win one, you lose one"

uhuksss...
sungguh sukar nak jumpa "win-win situation" tu ...

madamoiselleczar said...

Kak non,
Aku pon komen... Tp aku rasa bole jadi satu entry post la plaks...
Hmmmm.... Aku buat posting je la kat blog buleh? Ngeee :p

knv said...

drwati,
thanks for sharing. rontaan itu makin lama makin padam. :D packing bercuti2 lagikah?

suzi,
yes, it's up to us what we want to win. we choose. :D

madam,
sila.. sila.. i'm all ears! :D

kinna said...

working on saturday? saya mmg takleh terima.. itu sebabnya lompat kerja dari satu tempat ke tempat lain..

yang lain2 tu, no komen..'berduit' dan 'bermasa' adalah subjektif..stp org defined lain2.. mungkin 4 figures salary dah kira berduit bagi 'A' tapi tidak bagi 'B'

mungkin juga masa 'sejam' sehari untuk anak-anak ckup bagi 'C' tapi tak cukup bagi 'D'

pendapat saya sajee..

knv said...

kinna,
betul.. betul. subjektif is the word. semoga apa sahaja yang kita decide akan mendekatkan kita dengan Allah. amin.

:D

Mamaboyz said...

kaknon, packing nak balik

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger