Wednesday, April 27, 2011

meraih pahala cara orang ada-ada!


Orang ada-ada? Orang berduit laaaaa… :D

1. Beli al-quran, telekong, sejadah,etc banyak2 dan sedekah dimasjid-masjid pilihan anda.

2. ‘Bela’ anak2 yatim as in tanggung perbelanjaan sekolah, makan pakai depa, hulur duit bulan2 kat rumah anak2 yatim pilihan anda.

3. Sedekah untuk akaun wakaf. Yang ni banyak badan dah anjurkan. Beli tanah ikut kaki persegi untuk buat masjid, bangunan ilmu dan sebagainya. Beli satu kaki persegi pun cukup kalau tak mampu 100 kaki persegi.

4. Beli baju, kasut, buku, kaset, cd, dvd; dan sedekah kepada mereka2 yang memerlukan seperti perpustakaan, masjid, sekolah, rumah anak2 yatim, hiv etc.

5. Meraikan orang2 susah. Buat besday party, kenduri kendara, buka puasa yang melibatkan golongan2 ini.

6. Sponsor orang pegi umrah, haji; atau buat upah haji untuk sedara mara, makpak yang telah meninggal dunia tak sempat pi makkah. umrah murah, dalam rm5k sekepala je.

Kalau dah buat semua ni pun, masih ada duit lagi yang berbaki, maka sila sedekahkan aje pada Casa Arina. Taulah kaknon ko ni mengerjakannya! :P

Selamat beramal soleh wahai orang ada-ada!

9 comments:

=sz= said...

ai belum begitu ada-ada kak non..
masih ada lagi tanggungan nak nolong ibu bapak adik beradik sedara mara terdekattt.. huhuhuhu (ehhh ni kira kroni ke? bukan kot :p)

knv said...

oh menolong keluarga itu tentunya lebih afdal dik. anyway one big thing is a compilation of thousand little things. :D

Min Aina Ila Aina said...

Kalau yang tak ada tak ada macam saya ni? Sedekah senyum boleh kot? :-)

knv said...

maia, start with what you have aje. singgit pun bulehhsss :D

knv said...

oh senyum pun sedekah. mudahkan kerja orang pun sedekah. bercakap yang baik2 pun sedekah. alihkan halangan dijalanan pun sedekah.

we do want we can! :D

Anonymous said...

Zaman2 jadi org minyak, every yr time pose ada le activity2 sedekah ni. They put up a wall full of anak yatims and their wishes for you to sponsor. letak je ari ni, esok lusa penuh dah sponsors (punya la org mesia kaya). Aku pernah le sekali sponsor, tapi aku tak berkenan sgt caranya, bagi benda2 tak perlu, ada budak mintak kasut REEBOK, Mountainbike etc..and kompeni minyak tu, siap buat majlis meraikan kat hotel lime bintang sebelah...membazirr...!! and tak perluuu... so that was the 1st and last.

Lain2, kalau ada terlebih and yang wajib dibayar, ku salurkan pada org2 yang meminta. (bak kata laki aku, tunaikanlah kalau ada). And kalau tiada wang ringgit, sedekah kederat & doa...:) Investment...

mast@work said...

kalau nak cari rumah anak2 yatim, carilah yang luar dari bandar.. sebab mereka betul2 daif.. yang dalam KL kebanyakannya ok lagi.. sedih kalau tengok rumah anak2 yatim yang diceruk2 hulu

knv said...

mek, aku pun tak setuju sgt tang barangan branded mahal2 tu. sekali sekala ok kot? iyelah mesti depa nak merasa jugak kan. tapi bagi aku yang penting macam buku2, bangunan2, peralatan2 untuk penghuni2. takpe aku tau ko banyak lebih. ko balik sini aku bawak tabung masjid hantar kat ko ek? muahahahahhah! :P satu kelebihan besar dapat infaqkan harta untuk bantu orang. dekat dengan nabi saw di akhirat sok. :D


mast, kalau rajin boleh cari. masalah orang malaysia ni, orang datang depan pintu rumah mintak sedekah pun gigil nak bagi, apatah lagi nak suruh kita cari sendiri yang kat ulu2 tu? hahahaha.. lambat lagi kot. my two cents, malaysians masih jauh dari jiwa rajin bersedekah. belief it or not, we are still very much individualistic. :D

Lovely us said...

Salam.... mohon dicopy di blog saya ye.. :)

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger