Friday, June 24, 2011

report card day


hari ni sepagi melayan report card day depa.

overall? alhamdulillah. aku masih tak ketat dada dengan anak2. yang paling aku takut kalau anak2 ada attitude problem. saiko ke hapa ke kan? sebab maknyer dah sah2 la saiko hahahahah :P

kids, the numbers on the papers tu, i don't really care. as long as you did what is required of you. apa2 yang boleh diimprovekan lagi, we'll do it together.

till the next exam then :P (my god! so malaysian. balik2 exam. balik2 exam. i wish my kids don't have to go through all the mumbo jumbo "ko dapat berapa A? nombor berapa? kedudukan dalam darjah?" and imagine the parents joining in the whole shenanigans! and why do we need to publish the numberings and post it on the door? kesian kat anak2 yang dapat corot2 tu. apa kebaikannya untuk mereka? for me it's totally saikologi.

even kat university pun, lecturer bubuh initials aje so that tak obvious sgt sapa dapat tinggi sapa dapat rendah. dan markah2 tu pun berterabur ada yang rendah ada yang tinggi dia tak susun ikut pangkat.

i don't think this is helping the kids at all. yang atas2 tu toksah cerita la kan.

sigghhhhh.

diwaktu ini. i wish we are still in birm.

7 comments:

CY4.0 said...

mari berlapang dada (dari orang yg baru ada sorang anak masuk sekolah)

Azlina_yahya said...

hai kak non

sama la ngan aku kat sini. dah la jiran-jiran sekampung semua anak satu sekolah...

yang paling annoying ialah yg rajin menanya markah anak org nie adalah org yg sama jer...gila aaahhh...mentang2 anak sikepoh tu asik dapat no 1 jer...

agreed with u...it is just a number...anak nak belaja pun is a bless...

sisdee said...

klu jmpa teacher either aku or asben mmg akan tanya attitude dorang dlu baru tgk report card dorang..sekolah for me bukan takat subject dorang blajar tapi attitude dorang gak..

mgkin subject yg dorang score tu semua adalah bonus dorang kan :)

Anonymous said...

this is soo trueee sis... rasa macam nak share je post ni kat fb..so that mak bapak yg suka-suka post markah anak kat fb dapat fikir fikir...

Dilla said...

Kesian kat budak2, kecik2 dah mendapat tekanan. Silap-silap dah besar nanti jadi psiko. Kau bagi sokongan moral je untuk anak2 ko Ana, aku rasa itu yang akan mereka hargai berbanding dengan tekanan tak bertempat.
*aku yang belum ada anak bersekolah ;P*

Along said...

Agree. I would prefer if they didn't rank the grades and put the names also. Pada aku, asalkan anak2 aku above 90, dah ok dah. Sebab aku tau, they can do it...cuma kekadang careless.

:nana: said...

betul lah.. i don't really care about the marks, nombor berapa etc.. since bdk2 skrg mmg sume pandai2.. cuma kalau dok ulang careless and salah yang sama (in my daughter's case: maths), mmg kena lah monitor..

.. and it is really annoyed kalau org dok tayang markah anak2 dia esp kt FB.. rasa nk delete je post tu.. nk eksyen pun biarlah berpada2..

.. and sekolah itu adalah sgt tk patut if post the ranks and names kt pintu kelas! mmg tk belajar saikologi guru2 kt sekolah tu.. patut komplen je kak.. ish..

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger