Thursday, May 14, 2009

melayu

aku sebenarnya tak suka sangat nak memburuk-burukkan bangsa sendiri.

iyelah, dah sah2 la macam meludah ke langit kan? last2 kena muka sendiri jugak.


tapi aku still rasa yang memang ada tak kena dengan kita orang melayu nih.

aku heran betul kenapa masih ada lagi manusia2 sekaum yang busuk hati dengan kejayaan orang lain.

allah. bukannya kejayaan besar mana pun. tak masyuk pun 2-3 juta.

yang ko nak dengki sangat kat orang tu apasal??


actually about sorang kakak ni yang jual aiskerim kat depan sekolah. kak, kalo ko terbaca nih, ketahuilah, aku rasa nak lempang aje orang yang buat report tuh.

jual aiskerim malaysia tu la. jual depan sekolah masa budak2 balik sekolah.

takde benda pun kan?

itu pun ada ajeeeeeeeeeeeeeee yang tak puas hati. sampai nak report2 ke PBT.


come on la orang melayu.

takkan kemana la kita kalu dok pijak memijak antara satu sama lain.

apakah agenda kita dalam kehidupan nih?

baru orang jual eskrem ko dah jeles, apa ke hey??

sudah2 la tu jadik loser.

grow up!

12 comments:

Fid said...

knv
ohhh
tapikan menurut pengetahuan aku
chehwah heh
meniaga depan sekolah time sekolah ka lps sekolah ka..sebenaqnya takleh...terutama yang jual jajan...

aku terbaca tang mana tak ingat
takleh jual jajan..eskrem bagai
tapi yg pelik kat kantin sekolah ada jual! patutnya takleh!

nih cousin aku kat BJ habaq eskerim malaysia kat depan sekolah dia..sebatang rm0.60
adik ipaq aku jual eskrim kat bukit subang(dia letak kat kedai) rm0.20 ja sebatang....

memang peniaga kat BJ ambik kesempatan sungguh!

knv said...

fid,
ini contoh terdekat.

banyak lagi yang lain yang takde kena mengena ngan regulation pun.

point aku iyelah,

takyah la nak dengki mendengki dengan benda2 remeh temeh ni.

tak de sesapa pun yang untung.

rizza said...

apa kata jika anak2 kita sekolah nanti.. pakat2 cakap kat PIBG ...kalau nak jual apa ke benda makanan kat kantin tu..jual yg berkhasiat je..jgn jajan....
cari supplier org melayu yg masak sedap2.. bukan main cincai je bagi jual.. macam nak bagi ayam makan je..
boleh kan kuasa pibg sekolah tu bersuara...
cewah..
hehheh

Fid said...

tak da sapa untung DEPA takut depa rugi hahahaaaaa

bangs akita tang bab tu memang obvious...
PHD takyah pi Univ!

Marisa said...

ntahnya.... kalau nak saman yg tak ikut regulation.... tak yah pi yg jual aiskrim 20sen.. byk lg yg untung ribu2... juta2... ada juga yg tak ikut rules.

aku benci gak benda2 gini.

dulu my PIL tolong anak2 jiran pi hantar n ambik sekolah. sbb ada van. Mula2 tolong sket2 je.... lama2 ramai poula mintak tolong.... last2 ada lak yg report kata ambik budak sekolah tp tak dak permit. Padahal tolong jiran2 je.

Fid said...

marisa
tang bab van sekolah tak da permit tu kan
aku agak tak setuju bcoz melibatkan keselamatan
mmg ramai yang buat
dan ramai yg dengki

hehehe

tang bab permit ni perlu untuk kebaikan pemandu dan anak2 juga
kalau jd apa2...siapa akan bertanggungjwp....

tang bab jual juta2 tak da permit tu bkn seludup ka?

kawan aku pesan kalau ada info ttg perniagaan juta2 tak da permit sila bagi bukti dan buat report......

Fid said...

puan rizza
mmg jatuh hukum WAJIB jual mknn berkhasiat saja itu yg boleh jual tapi tiada kesedaran sivik perniaga dan tiada kekuatan akan peraturan...tak da sapa yang buat isu!

Che Lin said...

den terpanggil pulak nak mengomen since dah lama dok simpan dalam perut sensorang pasal mende ni.

ya, betol cam meludah ke langit bila dok merungut cenggini tetapi kengkadang geram jugak.
bukan takat kes jual eskrem cenggini je, bab-bab lain pon banyak.
apahal la yang nak dengki kat orang.
kalo ko takmo buat, tak payah la nak sekat or halang orang lain buat.
kalo nak jugak, bersaing la cara sehat... ada gak pekdahnya...

chilun @ cik pau @ bibimie said...

alahai siannyer makcik ekrim tu. 20sen jerk bukan bleh kaya mana. nak modal nyer pun dah seposen sebatang. nak g kedai, beli plastik, bahan perasa, karan nak bekukan eskim. aci laa 20sen tu. kalau 60sen tu kira untung sangat.

chilun @ cik pau @ bibimie said...

alahai siannyer makcik ekrim tu. 20sen jerk bukan bleh kaya mana. nak modal nyer pun dah seposen sebatang. nak g kedai, beli plastik, bahan perasa, karan nak bekukan eskim. aci laa 20sen tu. kalau 60sen tu kira untung sangat.

ar.nie said...

Kalau cya-ya-nun-alif, bukak kedai kek sebelah-menyebelah OK ajer. Elok jer tak bangkrap.

Kalau mim-lam-alif-ya-wau nie, cuba bukak kedai makan sebelah-menyebelah, mulalah salah satu kedai tue, customer tak masuk langsung.

Saper setuju? :p

nelcyndana said...

hmm.... mmg sedih... LAGI sedih bila terjadi amongst siblings @ families... LAGI sedih ooo.... isk!

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger