Friday, July 10, 2009

geared up!

semenjak dua menjak aku berjinak2 dengan dunia ptd ni, aku pun rajin jugak la pi satu portal ni untuk meninjau2 perkembangan kaum2 senasib ngan aku. bila dok baca forum depa, aku selalu terserempak bebudak tu menggunakan ayat2 seperti dibawah ni:-

Ko wat pe? (ko buat apa?)

X suke r cni. (tak suka la sini)

Ko n hp pe? (Ko guna hp apa?)

D ke x? (Ada ke tak?)

dan lain-lain.


Hmm... mungkin aku yang conservative kot. tapinya serious aku rasa sungguh 'off' bila baca bagaimana bakal2 penjawat ptd (jawatan yang kononnya amat ekslukif dalam sektor awam) ini berinteraksi sesama mereka. Nauseating at some point.


Yang paling horrornya, bila depa terbawak2 penggunaan ayat macam ni dalam menerangkan perkara2 fakta yang penting for people to read and digest.


Honestly kalau aku antara tukang interview tu, harus aku take note sapa2 yang berkenaan tu dan haruslah aku minuskan point depa siap2. Ha ha ha ha ha. Kejam? Iye, dunia ni memang kejam. Some of the things, just can't be compromised.


What you write, and how you write it, in some way, defines who you are. And what you are thinking inside of you. First impression mostly last.


And the last thing that you want the interviewer to think of you, is how simplistic your mind is. And above all, i think we already have enough simple-minded people minding the government we love so much.


Don't you think so?




13 comments:

DrWati said...

tu mcm ayat2 yg adik saya umur 18thn suka guna..mmg tak sesuai utk ptd

i do think ptd is a prestigious post in govn, (because of the tight screening process and the fact that they can head any dept and even become a hosp director)

we need more vogue PTDs!

welcome to the public sector (prepare for the shock)

Mynie said...

knv,
la.. forum ptd ke? i thought you were talking abt some other teen forum...

Fid said...

kanda
ketua peyelaras PAC aku kata apa yg wujud bab PTD kat internet tidak benar so kalau hang nak jd ptd katanya sila abaikan itu ptd2 online...
kahkahkahkahkahkah

aku tanya
Encik buku about PTD yang jual di MPH pun tidak benarkah?

jawapannya
"module PTD akan berubah-ubah"
huhuhuhuhuhu

CY3.5 said...

salute lah k Ana..

Mak tak dapat tangkap yg "Ko n hp pe?" ni maksudnya sedemikian ropa.. ngeee..

m-i-o said...

hmm...sy pun muda remaja jugak - tp agak old-fashion bab penggunaan bahasa bertulis. bahasa percakapan tu lainlah.

sy dengan ini berterima kasih kepada guru-guru bahasa yg telah mendidik sy selama ini. eceh!

knv said...

doc,
i'm not yet in the system. not sure even if that can be materialized or not. insyaallah ada rezeki jadiklah hamba 'yang menurut perintah' hahahahahah... fuuhhhh cemas!!
:P


mynie,
yes forum depa lah. kalau forum budak2 mentah akak tak heran :P


fid,
yang dah jadi tu aku tak sure la sangat. tapi yang ni kebanyakkannya yang 'ptdwannabe' la konon. pastu heran apsal tak dapat jadik ptd hahahahaha! ish aku ni kira celupar dah nih. harus ada lak yang datang maki aku kang hahahahah! :PP


cikyan,
itu tak seberapa. banyak lagi yang masih ku tak dapat menghurai misterinya.... hahahahahah.. kekdahnya optimus prime pun tak paham kot pasal singkat sangat hahahahaha! :PPPP

knv said...

mio,
samalah kita muda remaja. i baru nak masuk 17 gitu :PPPP

oh saya tak salahkan guru budak2 nih. memang budak2 yang nak kena pelangkung! :PP

suealeen said...

PTD ke tak PTD.. short form ni makcik tak sukalah... dalam forum/web mana sekali pun..

n.i. said...

sampai camtu sekali ek diorang punya nak pendekkan perkataan... i pun x faham kalau u tak boh makna dalam bracket...

knv said...

sue,
sungguh laa..!


n.i.
mula2 tu memang garu kepala jugak!

mamaDhea said...

kat SI pon dah mcm tu jugak kekdahnye kak non.. tu yg maleh dah singgah sane.. tp tak semua laa..

mirah said...

oh gud luck k ana.
Ya mengakui pernah baca forum tu dulu, mmg kekadang tak melambangkan ciri sebenar watak yg perlu jadi ptd tu.
Btw dah tau result pac ke?

knv said...

sha,
yea memang tak semua. :)


mirah,
tak tau lagi. ni nak pi birm pulak ni setahun. harus kena pi exam lagi kalau betul nak jadik ptd next year. oh masih jauh perjalanannya adikku!

:P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger