Tuesday, July 21, 2009

to kahwin or not to kahwin

Kalau cakap pasal preparation nak kahwin, orang akan selalunya tanya begini:-

“Kau dah cukup duit ke nak kawin?”

ataupun

“Kau bila lagi? Umur dah lanjut. Harta dah banyak. Apa nak tunggu lagi?”

Dah amatlah menyedihkan bila jarang yang akan bertanya begini:-
“Kau nak kahwin ni, dah cukup ke ilmu2 nak jadi laki/bini? Bukan senang nak jadi suami/isteri. Nak didik anak-anak lagi.”

Memang agak malang bila kita di’qualified’kan sebagai ‘sudah boleh berkahwin’ hanya dengan menyertai ‘kursus kahwin’ selama dua hari. Ada yang express tu, satu hari pun dah boleh dapat sijil. Aku nak tanya jabatan agama disini. Bukan untuk tujuan provokasi, tapi lebih kepada concern aku sebagai ahli masyarakat. Apakah tujuan diadakan kursus kahwin ini? Dalam masa dua hari, adakah tercapai objektifnya? Errr.. sebelum tu aku sendiri tak sure apakah objektifnya? Nak tengok boleh ke tidak muda-mudi ni baca al-fatihah? Tau rukun sembahyang? Tau baca tahyat akhir? Paham bagaimana nak jadi pasangan suami isteri unggul? Tau bagaimana nak jadi ibu bapa cemerlang?

Semua ini dalam 2 hari?

Oh amat menakutkan. Aku tak pernah dengar ada couple yang tak lulus kursus nikah. Bagaimana jika ada peserta yang jahil perkara asas agama dan kekeluargaan? Adakah mereka akan dinasihatkan untuk menangguh tarikh perkahwinan mereka dan pergi belajar lagi? Aku tak pernah dengar ini berlaku.

Tanggungjawab siapa untuk memastikan yang mereka2 yang ingin berkahwin ini sudah bersedia fizikal dan mental? Marriage is definitely NOT a bed of roses. Janganlah kerana orang lain kahwin kita jugak tergedik nak kahwin, dan dalam masa yang siapa masih tiada persiapan rapi untuk menjadi suami atau isteri orang.

Persiapan rapi pada aku lebih kepada mental dan situasi ‘dalaman’ seseorang. Emosi yang tidak terbimbing dengan baik akan membuatkan manusia melakukan perkara2 gila dan bodoh dan bahlul.

Contohnya seperti artikel dibawah ni.

Siapa yang perlu dipersalahkan jika ini berlaku? Suami? Isteri? Datuk nenek? Yang penting budak2 yang tidak berdosa yang menjadi mangsa. Ya Allah kesian sungguh budak malang yang melecur2 kena iron tu. Justifiedkah hanya dengan berkata “Saya amat tertekan ketika itu. Sebab itu saya dera anak saya”. WTF????? Lepas ni kalau tertekan aku nasihatkan ko pegi amik batu besar pastu hempas aje kat kepala kau, ok?

Aku tengok kita ni memang susah nak berfikiran “mencegah adalah lebih baik dari merawat”. Aku kira banyak situasi yang mana kita tengok budak2 yang masih tak sesuwai untuk berkahwin. Tapi memandangkan kita ni jenis, “Daripada buat maksiat baik kawinkan aje dia. Nanti dah kawin pandai-pandailah nak hidup”. Hahahahaha! Iye. Pandai sangatlah tu. Sampai seterika anak sendiri. Sampai naik gile meroyan bila dapat suami haprak.

Masa tu, air mata darah pun tak berguna lagi.

Ketahuilah,
Marriage is a sacred thing. We should be a better person being married then we were single. Be wiser, be stronger, be happier inside out. I personally think that’s the whole purpose of getting married.




22 comments:

Ummu Auni Afif said...

betul tu. hak suami, hak isteri. ini balik2 org pompuan kena masak, kena jaga rumahtangga itu dan ini. habis yg laki tu cuci tangan je ke?? tak kena contribute apa2 ke? kalaulah semua suami faham tanggungjawab, mcm saya tembak sedas pada si dia, "biar en Y tahu, beban menjadi seorang suami ni berat sebenarnya..."

Ummu Auni Afif said...

erk, bukan laki je, pompuan pun sama :))

knv said...

betul tu aini. actually kena ada exam jugak tu masa kursus kawin. kalau tak pas tak leh kawen. macam test nak dapat lesen keta la kan? hahahahah! harus ramai bangkang!!

:P

CY3.5 said...

mmg tak proportion langsung.. kalau kawen ni untuk seumur idup, nak banding dengan kursus yg sehari tu.. confirm bab2 lain tak dengar.. yg paling dengar, hal2 dalam kelambu :P

Topsy-Turvy Mum said...

ada kursus ngan xder kursus cam sama jer..isu rumahtangga makin bertambah dari tahun ke tahun...

mmg ye patut masing2 tahu dan jalankan tanggungjawap masing.

ar.nie said...

Muda sgt lah dier kawen kak, umur 16 tahun (kalau btol laa umur yg dinyatakan). Ntah2 tak pi kursus kawen pon diorang nie...

mamanoa said...

benda kusus ni sumer..org just atend tuk cukupkan syarat jer..diorg just nk KAWIN..tp org yg bebetul atend sbb nk NIKAH..sbb tu yg NIKAH marriage diorg lbih berkat..DARI YG kawin..marriage ancur lebur..

mamanoa said...

benda kusus ni sumer..org just atend tuk cukupkan syarat jer..diorg just nk KAWIN..tp org yg bebetul atend sbb nk NIKAH..sbb tu yg NIKAH marriage diorg lbih berkat..DARI YG kawin..marriage ancur lebur..

mamaDhea said...

:D

knv said...

cy,
bab2 dalam kelambu tu memang betoi. segar bugar mata semua orang hahahaha... tang rukun semayang semua tu terus jadik lemau! :PP


TTM,
betoi tu. masalahnya kita tak go for the root cause. treat salah tempat. tu la pasal tak baik2 kot hahaha!


mnoa,
nak kena debate la pulak kawen vs nikah :PP

knv said...

sya,
:D

knv said...

arnie,
kesiannya budak2 belasan tahun dah kena kawin!

Mama Adib said...

aku kalu kes dera gini amat tak faham,tension camne laa gamaknya leh g amik iron panas letak kat badan anak.

adakah anak dia g kacau time dia tengah mengiron. huhuhu

sungguh tak dapat d terima dek akal.

Sayang.Ibu said...

btol KNV.. org2 tua kebanyakannya pk gitu kan, dari asik ke hulu ke hilir berkepit, baik kawenkan ajer. Mmg lah salah ke hulu ke hilir berkepit tu, tp mengahwinkan pasangan tu pun bukanlah penyelesai masalah kalo keduanya masih belum bersedia. Nak kawen mmg macam best,tp kebanyakannya lupa yg best tu awal2 je..bila dah ada anak, yg best2 tu berganti dgn tanggungjawab yang sepanjang hayat perlu dipikul.. and the truth is.. mmg bukan mudah

mamadanish said...

Huh...serious sungguh entry ni.n saya setuju 100%

knv said...

maadib,
dari ironkan anak, baik ironkan aje laki haprak tu. baru puas hati! :P


SI,
kalu nak diikutkan, adalah lagi banyak tak best dari best kot. tapi orang dok pandang best yang 'satu' tu je.


MD,
iye, hari ni hari serius saya! hahahahah :PPP

HUda said...

Sulakan saja...sula sula sula!!!!

Nur said...

sy rasa laki dia salah..sbb gagal didik isteri jd solehah, buleh?

bdw,kursus kawin sepatutnya bkn hanya setkt 2 hari jer, sbnrnya t/jwb mak bapak didik anak jd suami/isteri yg baik buat penyambung zuriat dr kecik lg..

MN said...

tak kawin, dah beriya sangat nak berkawin.
bila dah kawin, gatal pulak nak enjoy2 macam tak kawin.

kadang2 susah nak kata la kak non...

knv said...

ude!! ko ni nak main sula aje! tak koser tau! :PP


nonie,
maybe. tapi yang pasti, we don't want to be in that kind of situation, ever. jadi kena halang dari awal.


MN,
sebab ingat kawin hanya untuk bersuka ria. tapi hakikatnya jauh panggang dari api. bila soal tanggungjawab semua nak tolak ketepi. :)

fid said...

sapa suruh buat maksiat erk???

aha kursus 2 hari mana cukup maaaaa
dah tu yg jahil mmg pi sbb nak sijil ja
bkn nak belajar

siap tgh kelas bleh dok urut2 jantan betina...apa kes????

HUda said...

betoi ka ada adegan urut2 ? fuyooo.. ni kira syubahattt hehe

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger