Thursday, July 9, 2009

speaking

sejak dua menjak ber-boss mat salleh nih, aku dah agak biasa converse in english most of the time kat opis.


the good thing is, it improves my self confidence to speak, in a way. grammar ngan vocab aku MASIH ke laut ye tuan tuan puan puan. and actually, thanks to the everyday practice, kalau orang dengar aku cakap omputih, fuhhhhh haram berabuk aku cakap ko! hahahahahah...! itu adalah antara teknik-teknik camouflage yang amat baik untuk impress orang2 diluar sanun. tak gitu? gitu.. gitu.. :P


sekarang ni aku agak mahir buat lawak bodoh mahupun lawak2 pandai dalam english. dan yang penting boss aku yang mat salleh tu paham. hahahahaha. boss aku tu kira aku punya bench mark. kalau dia kata aku terer. maka aku terer la tu kan? iye sungguh poyo aku nih!


jadi aku dapat buat satu rumusan. dalam language ni, tak penting sangat isi yang nak cakap tu. yang penting kena lancar masa cakap tu. tak kira la yang dalam tu lintang pukang. tak caya cuba amalkan. :P


tapi.


yang not so good thing. sejak dua menjak ini aku punya vocab malay pun harus ke laut jugak. baru2 ni masa assesment ptd ada sesi debat BM. masyaallah. most of the time aku tersasul-sasul. aku tak dapat nak translate otak bi aku ke bm! balik-balik aku kena cakap "dengan izin tuan pengerusi. maaf penggunaan english saya." serius macam siot. tapi tetap terasa macam berdebat dalam parlimen :P last2 depa pakat gelak kat aku ramai2.


so rumusannya, kalau aku dapat join gomen yang ala2 prestige tu, harus aku demand posting ke Wisma Putra aje. yang lebih cakap omputeh dari cakap BM. hahahahahahahah! adakah akan diterima alasan ala2 bagus aku tuh?


tak kisahlah labuuu... yang penting aku tetap vogue! :P


'lip lap lip lap' <---- kelip mata cam kat bawah





23 comments:

CY3.5 said...

fuh! makbul la hendaknya..

k Ana, kot kelip mata ada sound effect, macam bunyi bagi signal keta la plak.. ngeee..

knv said...

yan,
bukan cam bunyi lampu raya ke? hahahahahah :P

auspicious_me said...

KNV

ko beruntung dapat keje kat environment yg cakap omputih. kalau kat tempat aku nie. cakap melayu. even minutes miting dalam BM. nasib baik aku nyer report masih dalam english, kalau boss aku soh tulis dalam BM, mau 4 bulan kot baru siap.

kat sini payah nak dengar org cakap omputih, except ngan vendor from India tue.

auspicious_me said...
This comment has been removed by the author.
knv said...

AM,
yea memang advantage jugak untuk aku.

aku rasa by this time setelah 10 tahun dok ber BI aje kalau aku masuk gomen harus orang kata aku berlagak dok cakap omputeh aje hahahahaha!

sungguh haku tak rela!!

mommysarah said...

kah3x

mencik hokeh, baru assessment ptd dah nak mintak posting Wisma Putra jek. kalo gomen tanya apsal mintak wisma putra? kak non mesti jawab "sebab vogue is my middle name" tau.

hahaha

knv said...

MS,
harus nyah. akak kan berlagak gitu? ni nak pi tulis essay "kenapa saya harus ditempatkan di wisma putra" tidak melebihi 360 patah perkataan.

hahahaha!!

Ealyie said...

vedevass ko kak..
aku dulu dlm debat kelam-kelibut nak susun ayat bagai, sampai satu stage ku terdiam n bijik mata berpinar2 nak nanges sbb lupa nak bubuh words apa paling sesuwey utk meneruskan hujahh2 bernas ku yg tidak kesampaian...
huhuhuhuhu.. sadi sungguh BI ku skrg kak.

Marisa said...

kan non ni saya rasa mmg lawak la orgnya.... saya baca entry ni pun saya gelak2 dan senyum sorang2 depan PC.. tp saya tau KNV juga seorang yg tegas n serius

Nur said...

knv,
skrg noni kalu cakap bi mmg berabuklaa..tp bila interview dlm bahasa melayu mula terkulat2...maklumlaaa buku nk hadapi interview sumer dlm bi..kahkahkah..

camno nk dapek keje gomen camnih.huhuhu..

Mama Adib said...

aku dulu2 time jupe client aka meeting je laaa nak kena speaking.

sekarang since opis ni byk C makanya mak terpaksa bermanglish.

memula dulu terbelit2 jgk kah kah skrg ok laaa.confident la skit. tp aku nya english tetap ke laut laaa kekdahnya.

raggedyanne said...

masalah utama bila cakap english (eh ckp bm pun samalah) - asik gagap & lembab!

suealeen said...

samalah knv.. grammarku boleh campak ke laut especially time tengah meroyan.. tak meroyan boleh campak ke laut, time meroyang campak je ke gaung!

knv said...

ealyie,
itu namanya stage fright! haaa.... kalo nak hilangkan meh berguru ngan akak. seminggu ko menuntut jadi vedebah jugak cam akak! ko nak? tak mahal rm88 sejam x 24 x 7 aje :P

lagi satu petua baca aje buku omputeh kuat-kuat satu jam sehari. haaa... harus melotup nyah!

:PPP


marisa,
so kesimpulannya, akak ni lawak ke tegas ke serius? ko biar bebetul cakap! *sambil jegil mata*


noni,
masa interview ok. memang gomen nak carik orang fluent english pun. meh la join akak kat wisma putra. ahakssss!!! :PPPP


MA,
yang penting konpident maaaa.. client punya english pun kelaut gakkkk :PPPPP


anne,
ish tak percayalah! you ni harus speaking queen english kekdahnya kan?

mamaDhea said...

yeah.. BI sya jugak tetap ke laut.. ahahaha.. takpe, boleh belajar ngan Kak non vogeh.. ;)

knv said...

SA,
heheheh... meroyan ke idak, hamba tetap ke laut hahahahah! :PPP


sya,
vogeh ke bogel? kahkahkahkahkahkah! apa2lah labuuuuuuuuuuuuuuuu :PPP

rizza said...

ana,

yup aku setuju bab ni hehhe

[dalam language ni, tak penting sangat isi yang nak cakap tu. yang penting kena lancar masa cakap tu. tak kira la yang dalam tu lintang pukang.]

heheh aku selalu buat...hentam je labu...

Mynie said...

yup, grammar tak kisah. yang penting, sampai maksud (content). boleh articulate..
tu kalau verbal lah, kalau tulis report kena jugaklah perati grammar hehe :)

MN said...

so you speak london nowadays eih?
when we get together2 later2, we talk2 english until people think we are a bunch of mat saleh trapped in the body of a malay.
hua hua hua!!!


keep it up kak non!!!

knv said...

rizza,
betul! hentam ajelah labu! hahahahahaah! :PPP


mynie,
iye ini applicable untuk spoken english sahaja. report writing kalu, ada yang boss hantar pi english course balik semula hahahahaha!!


MN,
mekasih diknon. oh belum sampei lagi tahap queen english. pasal boss mak hanyalah south afrikaner sahaja. bukan briton! hahahahahaha!
ish idaklah teman nak cakap omputeh sesama melayu. agak geli diketiak gitu. tapi kalu nak tutup mata pastu borak2 buleh la kot. :PPPP

Fid said...

kansa
apa2 pun aku berpendapat hang mmg vogue..sib baik tak segrup kalau idak aku dok diam..hahahaa

MN said...

kah kah kah...kalo nak kasik tak geli ketiak, kita kasik blond sama itu rambut. baru tak nampak cam melayu!
hahaha...

south african punya english canne ghopenye kak non?

knv said...

fid,
tak kot. mesti hang sama naik syeh bercakap hahahahaha!


MN,
south african nye omputeh ada idgham ma'alghunnah sikit hahahahahahaha! entah tak tau nak describe cemana...!

tang wig blonde tu agak haru lah pasal idung mak ni penyet. sungguh tak sesuwei blonde yang penyet. kahkahkahkah!

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger