Friday, October 2, 2009

re-cap : The WORST..

….. is over kot!

Hahahahahah! Sungguh!

Pengalaman mendarat di Heathrow A airport, London; merupakan satu pengalaman miracle untuk aku dan anak2. Bukan aku sorang je kata, tapi ramai gak resident2 kat sini yang kata benda yang sama.

Touch down aje, sah2 aku ngan anak2 adalah antara manusia2 terakhir yang turun la kan. Aku cemas gile masa tu. Pastu pakat serbu toilet la pulak. Rasa berejam dalam toilet nak uruskan setiap sorang. Keluar2 toilet je dah lengang pun walkway kat luar tu. Masing2 harus dah beratur panjang depan immigration check point untuk cop passport.

Maka terkedek2la aku anak beranak pi tempat beratur tu. Dari jauh lagi dah nampak berlengkok2 line manusia2 beratur dengan gigihnya cam nak beli tiket wayangla pulak. Haruslah sejam kot nak habis masa kat airport ni sebelum keluar. Ni baru cop passport, collect luggage lagi, check luggage lagi. Aku siap2 pesan kat budak2. Jangan nak buat hal. Nanti uncle kat kaunter tu marah. Nanti orang ramai marah. Sesungguhnya harus depa tak dengar la kan apa yang aku cakap tu hahahha.

Baru je aku nak join ikut line berlengkok2 tu, ada sorang officer ni gestured aku suruh pi satu lane kosong ni. Oh rupa2nya memang special lane for people with special need! And my special need was that I traveled with 3 children! Oh mak happy! Terasa nak peluk cium anak2 aku dan2 tu jugak hahahahhahhahah! Dan memang kosong lane tu ok. Aku yang first. Or last. Entah. Yang pasti memang takdak orang dan within less than 10 minutes aku ngan anak2 semua settle! Oh aku rasa nak melompat happy masa tu. Actually dari cerita2 yang aku dengar memang orang dread gile kat passport checkpoint ni. Especially kalo yang datang nak duduk lama. Memang depa interview habis2an walaupun dah ada visa kat passport. Laki aku siap pesan bawak semua supporting document yang mengatakan aku datang nak teman spouse sambung belajar dan bawak anak2 sekali. Aku cuak aje tunggu pakcik tu nak start shoot aku ngan soklan2 cepu emas dia. Tapiiiii… percaya tak sepatah haram dia langsung tak tanya apa pun kat aku. Cuma panggil anak2 aku sebab nak identify muka kat passport sorang2 aje. Itu aje!!! Aku memang sungguh terkesima! Memang miracle. In fact bila aku inform resident kat sini depa pun musykil. Pasal ada sorang tu kena tahan sampai sejam kat passport check point je. Oh I seriously can’t stop counting my blessing thence on. My children faces were in fact the most beautiful sight on earth during that moment! I love you kiddos!

Tapi tak habis lagi! Aku straight bawak anak2 pi collect luggage. Memang sah satu trolley tak muat untuk tiga2 luggage aku. Aku amik dua trolley. Satu buh dua beg. Satu lagi buh satu beg. Iye. Aku terpaksa. Aku suruh aimie dan aisyah tolak satu trolley ringan tu. Aku hangkut arina duduk atas bag2 atas the other trolley dan aku suruh aimie aisyah jalan depan aku. Serius kura2 ok? What can you expect from 6-year-olds? Maka kura2 lah kami. Aku carik2 luggage check point. Tapi takde! Tak jumpa? Maybe! Sedar2 aku dah sampai ke arrival lobby. Dah selamat keluar pun dari immigration checkpoint. So maknanya TAK ADA LUGGAGE CHECK!!! Woooohooooooooooooooooo!!!!!! Sesungguhnya hidup ini mudah! Segalanya settle untuk aku in less than setengah jam. Alhamdulillah!



In fact aku yang kena tunggu laki aku. Masa aku dah kat lobby tu dia baru nak cari parking.

Aku memang macam tak percaya dengan ‘kemudahan’ yang berlaku. Semuanya Allah yang aturkan. I seriously worried over nothing! Iye, aku nak pesan, amalkanlah ayat seribu dinar tu weh. Sesungguhkan rezeki dah rahmat datang tanpa disangka-sangka.

Dan sesapa yang nak travel ngan anak2 lepas ni, have fun ok. Janganlah jadi singa ngan anak2 (macam aku at times). Keep your cool. Be calm. Istighfar banyak2. Maybe things would be a lot easier than what you anticipate in the beginning.

Sekian cerita aku.






Posted by Picasa

17 comments:

Sayang.Ibu said...

Ya Allah kak non..menganga saya dpn lappy nih menghabihkan entri2 kak non yg saya terlepas.. Alhamdulillah ek kak, dah settle semua.. semoga ahkak gigih memberi update terkini utk akak yg jauh di mata..ecewahhh

zailamohamad said...

Alhamdulillah semuanya dipermudahkan ya..tak sia2 akak dok berdoa tu ya;)

Anonymous said...

kak ana,
saya nak balik mesia 2 hari lagi,wpun anak sorang,tapi kuat tantrum,umur 2 tahun lebih(time tamntrum kan)asik duk pikir camnelah yek naik flight 15 jam nanti,then turun singapore 2 jam,klia plak 5 jam sblum naik domestic..baju spare mesti nak kena ade kan?pampers lagi..dahle saya nak cepat migrain,sesilap,saya yg muntah..uwa..

shake

knv said...

si,
gigih jgn tak gigih! :P mekasih la sudi ngatamkan semua ek hahahahha

zaila,
doa memang tak sia2 :P

shake,
baju salinan budak harus kena bawak 2-3 pasang. baju kita pun harus bawak gak. at least t-shirt selai. takut muntah atas kita la pulak cam aisyah hari tu. kalau larat bawak banyak pasang baju budak pun takpe. all the best! insyaallah dipermudahkan.

liadevega said...

lega aku weihh....
mmg la anak2 ni bw rezeki yg segala segi yg kita tak sangka...and doa yg tak putus2 jugak...insyaallah Allah mendengar doa2 ibu2 yg desperate cam hang ni...

Puan Hanis said...

fuh..mmg lega baca n3 yg nih.Keep cool akak yek. :)

Nanak said...

thanx God ye..:)

Arin said...

tabik spring kat akak dapat handle ngan jaya nya anak-anak..saya dulu yang si kakak baru 2++ years old and adik baru 3 bulan , first time bawka depa naik flight pon..dah mengigil kepala lutut nak melayan kerenah depa..salute kat akak..

Topsy-Turvy Mum said...

Legaa Kak Non...

problem dlm flight..tapi dipermudahankanNya masa kat airport..

Mmg kena kasi award nehh!!

Fid said...

Alhamdulillah....

Nur said...

yeap..seribu dinar works!hehehe..
congrates kak non!!

masa dpt jumpa hubby tu & sume da setel dlm kete mmg heaven ok?

Zety Zin said...

syukur semuanya dah selamat. thanks sebab ingatkan pasal ayat seribu dinar tu :)

Liyana said...

Salam,
Alhamdulillah, dipermudahkan Allah urusan airport etc. About Ayat Seribu Dinar, you're so true! Kekadang rezeki datang bukan dalam bentuk RM (errr, pound sterling :), but dalam bentuk lain yg memudahkan kita InsyaAllah. Ada aje 'laluan mudah' kita....

Marisa said...

ye.. berkat ayat seribu dinar...
kalau saya pun suspense bawak anak ramai2 gitu.... dah la jauh... dgn barang lg

Myra Abdul Mutalib said...

He he... kat UK memang bila ada bawak budak2 je everything is easy peasy... ada line for families pun... Kita org mmmg bersyukur sejak Umar lahir, everything was efficient for us.. Alhamdullilah..

But please remember, some people especially the young ones tak suka baby menangis so kalau naik train ke apa-apa... make sure anak2 ko tak nangis nanti kena tegur !! Tapi yang dok melayan pun ada... Usually yang dah ada anaklah

NeroEcha said...

PErghh panjang tu cite..alhamdulilah selamat dah ko sampai sana..ko ade online kat ym tak?

mamaaina said...

wah..sis...selamat semua akhirnya...alhamdulilah..

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger