Monday, December 21, 2009

a tale of a desperate housewife

this is my tale. bukan mewakili mana2 surirumah yang lain. sekali lagi. this is my tale.

ingat lagi tak entry aku yang ini?

well, i feel like going back on the day that i wrote that piece and give myself a good kick in the ass!

haa! i totally SUCK in being a housewife!!!

korang tau tak betapa penatnya kehidupan aku sekarang? it's a never ending process u olls! simply exhausting! serious penatnya langsung takleh compare dengan kerja office 9-5. sekarang ni baru aku tau betapa harunya nak solely bertanggungjawab diatas kemeslahatan 4 manusia kecik dan satu manusia besar 24-7!

L.E.T.I.H!!!

dan sekarang ni jugak dengan officialnya aku men'salute' para suri rumah tangga yang gigih dan ikhlas menguruskan suami dan anak2 single-handedly. nak2 yang anak ramai2 tu. ya allah hangpa memang laaaaaa.... bakal warga2 syurga. memang harus dapat payung emas kat akhirat sok. errr.. payung emas tu bukan ke yang izinkan suami poligami? hahahah.. tak kisahlah labu. yang penting aku memang respect dan salute gila2 dengan keikhlasan korang semua.

because i totally couldn't. gigih tu boleh lagi. tapi part ikhlas tu aku rasa memang kelaut la untuk kes aku yang desperate ni. aku tak boleehhhhhhhhh!! aku rasa laki aku naik letih dengar aku merungut every other day. anak2 toksah cerita la. bila datang angin kus2 aku tu memang kenalah sorang2. ada aje yang tak kena.

antara rungutan aku.

"kemas. kemas. kemas"
"masak. masak. masak"
"basuh kain. basuh kain. basuh kain"
"lipat kain. lipat kain. lipat kain"

kahkahkahkahkah! ya allahhhhhh! sabau ajelah!

banyak lagi yang aku harus belajar ni untuk jadi suri rumah yang ikhlas. laki aku selalu cakap "takpe awak buat semua ni banyakkk pahala awak...!" dan aku akan sentiasa jawab "err.. buleh tak kalo taknak pahala banyak?" kahkahkahkah! sadissss betul!

bukan nak kata aku tak enjoy duduk rumah. kalau aku sorang2 ok la kot. tapi ni nak uruskan manusia2 lain yang aku tak larat hahahaha.. patutlah syurga di bawah tapak kaki ibu. memang tepat sekali. memang takde sapa yang layak kecuali para2 ibu mithali. which i am NOT!

yang paling sadis. bila aku sampai rasa nak vanish into thin air. tapi aku kang rindu lak kat anak2 aku. tsk! serba tak kena kan? well, perjalanan masih belum selesai. untuk mengubat tensen, kerja aku habiskan duit aku ngan duit laki aku dengan shopping. oh amatlah pengubat lara shopping2 nih.

kesian kisah aku si desperate housewife. life sucks! :P


cilok balik gambo google nih! ginilah gamaknya aku dok umah! sadis ko!

28 comments:

Ms Lola said...

gamaknya itu sbb la housewife bila berbelanja, lebih dr org yg bekerja!

isz_3707 said...

lola, ko perli aku ke?

kaknon, mengertilah, walaupun ini kisahmu, aku menghadapi benda yang sama

nak kejeeeeeeeeeeeeee!!!!

Mummy Harith Hannah said...

Kahkahkahkah, lawak laa kak Ana nie... errr, siyes kerr akan "feel" sebegitu kak?

Saya tak bley imagine in your situation, tapi, yg slalu dok terfikir dlm kepala ialah, "Camner lah life without maid nnt? Even ader maid pon dah rasa restless balek umah.". Huhuhuhu.

KV said...

mek yg cuti 2 hari seminggu pun rasa sakit jiwa uruskan rumah tangga. Tu pun dengan bantuan encik suami. Mmg tabik spring ah kat ibu2 suri rumah. Mmg takdak cita2 la nak jadi suri rumah tangga sepenuh masa. Tak sanggup. Letih.
Sadis tapi benar. Huhu

Marisa said...

huh? tak pe... setahun je kak non.... i bet u gonna miss this experience!

CY4.0 said...

ngee.. is it REALLY that bad?

pinkytoe said...

oohh seriyes....aku yg kerja full time ni pun time2 cuti boleh stress maut.tu pasal if cuti lama2, the next working day mesti aku boleh gi minum teh dulu destress before balik

m-i-o said...

aku tak perchaya!
aku tak perchaya!
aku tak perchaya!

~in a state of denial :P

rizza said...

hehhehe.. aku gelak je...

heaven.....

Fid said...

apa2 pun aku TETAP nak jadi housewife ka apaka janji tak mau kerja tak kisah aku tak kisaaahhh

Erna said...

Errmm.. i feel you sis!
Being working mom for abt 1yr..then SAHM for about 5yrs..and now i'm back as working mom.
So basically pernah rasa both situation. And i think i truly understand how you feel sbb eventho masa jadi sahm tu kita bukanlah kat oversea but just kat utara&timur but still rasa kesunyian since takde kawan, jauh dr family. Balik2 ngadap benda yg sama cooking, washing, vacum, baking, kemas rumah yg tak kemas2 :P Kalau weekend tak keluar mmg rasa nak meletup la kepala hahaha sbb 5hari5malam dok terperap kat rumah. lol
But now, bila dah keja balik terasa rindu plak nak bersantai2 di rumah, main2 gaduh2 and jerit2 ngan anak2 hahaha
terasa pula masa ngan anak2 sangatlah singkat berbanding dulu :( Kalau time sakit pening anak2 mula la rasa tak tentu arah kat ofis mengenang camne la derang kat rumah.
But i guess ni la lumrah kita sbg manusia kan.
Why not try cari something yg bleh nak release tension tu. Baking ke, reading ke, jalan2 ke.. apa je la janji tak terasa sangat ngadap benda yg sama setiap hari. Mcm kita dulu tu yg timbul buat party packs la, brownies la, jual batik la.. it's just something different to divert my usual day to day job.
Try out as many recipe as you can kak! Tengok anak2 makan sure puas hati ;)
Yes, sampai satu tahap mmg mudah naik angin! Silap sikit mmg siap la huhu
And yes Lola, kadang2 shopping is a way utk lepaskan perasaan tu yg berbelanja like nobody business :P kalau dah keja ni pandai pulak nak budget2.
It's ok knv! Lama2 ok la tu..enjoy ya! This is what you've been looking for. Enjoy and cherish every moment of it!

mast@work said...

sabau kak non, sabau..

agaknya yang jadi fed-up bebenar ni sebab benda rutin kut.. kalau buat benda lain2 hari2 mesti tak jadi kes camni.. hehehe

Sayang.Ibu said...

akak non ku yang vogue.. mmg btollah... ku kalo cuti skolah panjang pun terasa benda yg sama, macam x abih2 buat keje. cuti skolah kali nih je ada sikit relaks,psl encik suami tak ada.. so tak laa terikat sangat dgn house-chores..cuma nak urus anak2 jer.. mmg saspek plus respek ngan para housewives

Cik Puan Kamil said...

Sabar jelah ko..... so sekarang ko dah boleh mencintai kerja mu semula... dan bukan seperti para ibu2 yang lain yang teringin nak duduk rumah tapi belum tahu what is waiting...Seperti aku.. You are so lucky !

knv said...

korang..camana ye nak cakap.

first of all, aku bukan superhuman.

second, angin aku ni berubah-ubah. some days i would be highly elated caring for the house and the family.

some days, aku rasa nak pi lari dok hotel mana2. :P

yang satu i don't mind, is the cooking part. yang ni memang aku suka. memang boleh de-stress, especially when the kids dig your cooking so much. it's all worth while.

cuma yang aku letih bab kena kemas balik dan sepah balik dek anak2 aku dan kena kemas balik dan sepah balik. the routine is driving me crazy. i mean, what do you expect from 4 little kids? a mess of course. dulu tu ada nanny yang tulon kemas. tapi now semuanya diatas batu jemala patik. :P

sekarang, seriously one of my therapy is shopping on-line. even my husband knows that this can calm me down and makes me happy. so now aku tengah dok balancekan these things.

and now i know betapa mulianya ibu2 yang korbankan everything to care for their family singlehandedly. i am nothing compared to them.

tapi yang bagusnya, i totally surprised myself. i mean. aku seriously tak sangka yang aku capable nak buat semua ni before i even came here.

bangun pepagi buta nak uruskan anak2 pi sekolah. breakfast. lunchpack yang wajib. (kat malaysia at least buleh pi kantin masa recess. but now here! yang ni memang aku agak tensen la!). walk them to school (dont mind the walk kalo cuaca ok. kalau tak memang serabut aku nak kepung 4 orang budak tepi jalan!). balik kemas rumah. laundry bagai. masak for them. amik depa balik sekolah. tengok homework depa. solat. iqraq... oh the list is endless!

mana laki aku? oh yea dia punya master program amat haru. full class dari pagi sampai 7 petang. so again everything is atas batu jemala patik.

the worst thing is, i can't afford to slack a bit. tak buleh nak lembab-lembab. kena on my toes all the time. itulah yang paling exhausting.

dulu ada nanny aku memang relax banyak. itu la pasal. semua orang buatkan kerja untuk aku. aku tukang arah dan tukang tengok. aku hanya spend masa ngan anak2. but now. baru padan muka aku tak gitu?

well, i think i will adjust to this eventually. cuma now ni tengah dalam process. aku kena belajar untuk dulukan apa yang dulu, dan kemudiankan apa yang kemudian. hell i can't do it all simultaneously!

ok peeps. thanks for reading.

whatever it is, this experience is PRICELESS!

kalau aku tak datang sini, aku takkan tahu yang aku boleh buat semua ni.

whatever can't kill you can only make you stronger!

i'm glad i can share this with all of you!

:D

mamaDhea said...

sabau ye kak.. sikit jek lagi.. sat gi ok laa tue.. hang on there! ;)

mamaDhea said...
This comment has been removed by the author.
mamaDhea said...
This comment has been removed by the author.
drwati said...

knv, saya plg tak tahan bab basuh pinggan

utk kestabilan minda saya, saya biar je sepah sampai diorg tido baru kemas, pastu laundry pun tak buat tetiap hari

lain org lain home management dia,yg penting kita survive hehehe

tapi knv, tak boleh sakit ok, sehari jatuh sakit rumah sure tunggang langgang punya, yelah kita kan engine rumah ni, so kalau rasa lain macam sikit cepat2 telan panadol

rizza said...

semoga tabah di perantauan....

UmmuAhmads said...

Anamiraa...

Entry ni sgt nostalgik pd saya yang pernah mengalaminya. Sgt-sgt paham how you feel.... saya pun dulu, ketika unpaid leave kat sana, sgt2 kagum & respect pada semua housewife yg sanggup duduk rumah menjaga anak-anak dgn tgn sendiri. With all the boys, memang ada kalanya saya rasa nak lari duduk hotel sorang-sorang, exacly like what you feel! But honestly, you'll miss all that bila kat msia. Dan sekarang, saya bertekad utk tiada maid, just to have the feelings sama macam mana saya uruskan mereka 24/7 masa saya kat UK. The feelings menguruskan anak-anak dgn tgn sendiri sukar untuk dijelaskan, walau penat separuh nyawa. Sebenarnya, walaupun kita kadang tension, stress, mula naik angin, etc... anak-anak tetap jauh lebih bahagia banding dgn org lain uruskan dia... Sekarang ni bila cuti sekolah, anak-anak kena hantar juga ke nursery. Once my son asked me, "ummi, kenapa masa kat uk dulu kalau cuti boleh duduk rumah aje dgn ummi, tapi kat msia ni cuti panjang panjang pun kena pegi 'sekolah' jugak...." Ya Allah sedihnya saya tuhan aje yg tahu...

liadevega said...

i feel u my pren..sbb aku pernah jadi sahm eventho for 6 months je...

bab2 naik angin tu mmg biasa, anak2aku pun dah biasa dan lakiku juga dah biasa...tp aku yg tak biasa-biasa sbb aku akan nangis lepas aku lose control....that's how crazy i can be...but u need to let it out, just don't feel bad of having to do it.

aku tak pernah ada maid sbb i know we are capable of doing it ourselves. ni nak masuk lagi sorang ni...aku tahu aku akan jadi gila lg sekali-sekala...tapi takpelah...i'll brace myself..

i bet u feel better after letting it out!

knv said...

sya/rizza,
thanks beb!

erna/doc/UA/lia,
omg! thanks for sharing that. i tot i'm the only one yang being insane and unprepared and a total failure.

it is a great relief knowing that i'm not going insane alone :D

doc, betoi tu. now ni i can't afford to have the slightest cold or flu. harus berpapan panadol ku telan. taklah imagine kalo sakit tak leh nak buat kerja satu hari. oh oh oh banyak domino effect yang akan berlaku.

UA, betoi.. betoi. memang tak boleh nak explain perasaan uruskan anak2 sendiri. at the highest point, rasa macam nak terbang. rasa macam invincible. at the lowest point, rasa macam nak turn back time and let go of everything. how crazy is that? with the help that i will get in malaysia, i'm sure if i can ever do this again. but it's one hell of experience. i hope you are doing fine now with the kids and all :P

lia, thanks fren. memang. budak2 apa yang depa tau. yang tensennya kitalah tak pasal2. nangis tu toksah cakap la weh. aku rasa macam nak saiko at time. now ni it is so much better to have let it out from my chest.

apapun, i guess this is just a phase that i have to overcome.

thank god for blogspot i get to share this out. kalo tak mesti lagi saiko aku dok buat keje sorang2.

thanks all you guys!

love u all so much!

Mynie said...

bila saya jadi wahm nanti (entah bila lah tu tapi 'amiinnn'kan saje heh), saya nak upah orang datang cuci/kemas/iron sebab saya kureng gemar buat kerja2 tu. tapi kenalah ada income sendiri yang masuk melebihi daripada upah cleaners tu supaya dapat justify. ie masa yang diambil utk mencuci kita boleh guna utk buat kerja lain yang lebih produktif. tapi ni not applicable to knv lah sbb kat uk nun mungkin sgt mahal nak upah cleaner...

MN said...

saya kagum dgn org yang full housewife. *itu sahaja yang nak dikata*

sisdee said...

saya baru 6 months jadi SAHM hehehhe..mmg kdg2 dtg STRESS mengila...tp bila tgk muka anak2..rasa sejuk ati!!

diakui mmg kdg2 dtg STRESS GILE2 dlm ati...mmg lagi letih dari keje 8-6 or 9-5..

tp at least stress sorg2 tak de org dok kacau..:D

knv said...

MN, SAHM has a whole new meaning to me now :D

sisdee, yes, i can cry and laugh at the same time. :D

liyana said...

Salam,
hehe, nak gelak pun ada nak nangis pun ada. saya dah setahun lebih SAHM. memang ada certain times yang rasa nak explode.. tapi tekan 'off' switch, dah ok. kena blajar butakan mata dengan umah bersepah. hahaha

macam saya ni, kadang2 baru ja abih ngemas, pastu BF kan si kecik, bangun2 ja dari pembaringan lepas BF, tgk segala mak nenek dah bersepah, segala air dah tumpah dibuek oleh si Abang.. sakit jiwa.

Good for you ada de-stress activity cam shopping. saya tak suka shopping, dan tak suka kuar rumah. Wiken saya suka tengok hubby buat keja rumah, dan saya bleh duduk ngadap layan anak2. haha. rasa ilang penat 5 hari buat keja bila tengok hubby nyapu sampah dan mop lantai (macam payback time plak)

p/s: nak bg tau, blog dah pindah meh ke www.anaqi.com/blog

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger