Saturday, March 20, 2010

heart and soul

arina is going to be five end this year. i'm not quite sure how i'm taking it at the moment. macam tak percaya je anak2 aku semuanya dah besar-besar belaka. 5, 7, 7, 9. no more toddlers. i can honestly say that now is the longest period i stayed unpregnant for the past 9 years (i had akmal in july 2001, the twins in august 2003 and arina in dec 2005). at times, aku rasa rindu nak baby baru. baby is such a joy, don't u think? the best smells in the world are still the smell of babies. simply fresh and rejuvenating! tapi at times, aku grateful sangat2 pasal akhirnya aku punya masa untuk aku. letihnya jadi ibu kepada babies dan toddlers adalah tidak boleh diabaikan. adakalanya seperti ditorture fizikal dan mental. i don't mean to sound ungrateful, but that is honestly what i feel.

bila dah ada anak2 ni; everything that you do is no longer about you. makan, pakai, kereta, rumah, kerja etc, everything is being influenced by these little creatures. kenapa aku ada anak ramai? hahahah! soalan cepu emas. adakah aku memang inginkan anak2 yang ramai? ye. memang sungguh pun. cuma aku tak plan untuk dapat 4 anak dalam masa kurang 5 tahun. perancangan yang tidak mantap amat memakan diri. truthfully said. the price that we both paid; my husband and me; is truly unbelievable. i can't start explaining in what sense our lives were thrown upside down trying to juggle between our married life and 4 little kids. bila arina lahir, aku menangis memandang aimie dan aisyah yang ketika itu baru masuk 2 tahun, and akmal yang baru masuk 4 tahun. i couldn't help but feel guilty to my very core. even until now. i always feel that i owe each of my kids longer time and attention. in that sense, i kind of failed miserably. sampai sekarang, air mata aku akan bergenang bila aku telek anak2 aku satu persatu. the guilt just won't go away. after all the years. and deep down i know that it will never go away.

would i do it any differently? yes i would. if given the chance. i would love to have all my kids again, but with more time to spent with each of them. but then again, as aku quote MIO - god gives u what u need, not what u want. do i really need 4 kids in 5 years time? apparently i did. and still does. knowing me, i have always been a strong person. at one point, i honestly think that i could take on every challenge there is in life. oh ho ho! itu sebelum dapat anak2. betapa angkuhnya aku dengan kehidupan. and yes. god gave it right back at my face. the kids, eventually become my greatest challenge. even until now.

they challenged me in every way possible. before the kids, aku tak faham bila baca suratkhabar tentang ibu-ibu yang sembelih, dera, bunuh anak sendiri. what the hell la kan? dan macam semua orang jugak aku akan tertanya-tanya, apa gila ke cekik anak sendiri? binatang pun sayang anak! mental betul la ko pompuan! tapi sekarang. honestly aku tak pelik. at times aku rasa aku pun macam naik mental dengan kerenah budak2. tapi alhamdulillah, aku punya iman didada, punya suami yang bertanggungjawab, punya harta untuk meneruskan kehidupan. bagaimana pula bagi mereka2 yang tidak punya apa2? tiada iman, tiada suami (yang baik) dan tiada harta? hanya ada anak2 kecil yang membingitkan telinga meminta makanan dan mainan. kalau aku disitu, harus aku pun terdorong untuk mencekik anak2 tidak berdosa itu.

jadi aku buat kesimpulan sendiri. aku perlukan anak2 aku untuk menunjukkan aku jalan yang dahulunya aku rasa aku tak mampu untuk terokai. untuk menginsafkan aku yang apa terbaik untuk aku tidak semestinya apa yang aku ingin-inginkan. to remind me that at some point in life, my life is totally not about me, and me alone.

dahulu aku pernah menangis kesedihan sebab nak menangani anak2 aku. and i guess i will still do that every now and then. because it is seriously not an easy journey for me. but after 9 years, i can say this now for sure,

without my kids, i wouldn't know how to live my life anymore. they are indeed my heart. and my soul.


10 comments:

CY4.0 said...

well said and i feel you esp bab2 naik hantu tu.

Kalau tak ingat Tuhan, ada yang menyesal seumur hidup.

ALLAH knows best.

Take care :)

KV said...

me pun pernah nangis mcm orang gila bila terrrrpukul anak. Sbb masa tu mmg naik hantu betul. Pastu nyesal dan siap mintak maaf ngan anak. Tapi ye lah, kita mnusia kan. Harap2 Allah kurniakan kesabaran dlm membesar dan mendidik anak2.

sisdee said...

yeah hanya yg dah lalui hidup sebagai ibu yg tahu "feel" itu...

i pernah gak "dirasuk" syaitan pukul anak...tp alhamdulillah Allah masih sygkan i dah anak2....hanya IMAN yg bole jadi benteng hidup kita..

dulu i cuma tahu diri sendiri jek..now lebih pkr anak2

itu le anugerah Allah tak ternilai kan :)

synn said...

mcm kak non yg anak 4..mmg byk cabaran..sy yg anak sorang pun selalu hilang sabaq and my daughter selalu kena marah..tp bila tersedar..rasa takut sgt Allah swt tk bg dh anak kat sy..terus beristifar...

Sayang.Ibu said...

btol kak non.. kadang2 biler havoc ngan kerenak anak2, rasa mcm nak diorang kapufff dissapear jer.. tp bile diorang x ada dpn mata, rasa lonely teramatttt... (in my case) kena tinggal ngan laki pun tak lah selonely kena tinggal ngan anak2... huhuhuuu

Marisa said...

walaupun anak no. 2 saya dah 2 thn 7 bulan.... n menghitung hari utk no. 3.... kadang2 saya rasa kesian pd anak sulung n 2nd... cepat sgt dah nak dpt adik... hmmm.... insyaAllah... pasti ada hikmahnya.... saya tidak sesekali akan menyesal.

DNNA said...

Uwaaaaaaa ....

Saya sangat2 memahami ...

Uwaaaaaaa ....

*nak peluk cium anakanda2*

P/s - Seingat saya dulu, ibu sy tk pernah pukul saya ... Kenapa la skrg bila sy sendiri dah bergelar ibu, tgn saya ni cepat betul naik ye?? Adeeehhhhh ...

Mynie said...

knv,
having 4 kids in 5 years adalah 'bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian'. cayalah! not many ppl can go through the challenges like you and your hubby..

knv said...

yan, yep. benda2 camtu memang split second punya thing. tapi kesannya sepanjang hayat. tsk! sadis!

KV/sisdee, itulah. lepas tu nyesal tak sudahkan? macam bongok je rasa :(

synn, akak selalu rasa tak equipped untuk bertanggungjawab ke atas anak2 ni. rasa susah sgt nak pikul amanah dari Allah. :(

marisa, yea tak perlu sampai menyesal. cuma kena bersedia dengan ilmu and iman :D good luck to us!

DNNA, akak jenis tangan tak naik. tapi mulut la.. which is amatlah bahaya kerana kata2 ibu adalah doa. ish takut sungguh!

mynie, thanks. actually ramai aje yang ibu2 punya anak ramai kat luar tu. pengorbanan mereka lagi hebat semuanya. akak ni sikit je. dan masih lagi bertatih2. :D

Zety Zin said...

memang kadang-kadang rasa gerammmmm je dengan kerenah anak-anak nih. tu yang saya selalu bertukar jadi singa betina tu. lepas tu, menyesal. waaa....

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger