Wednesday, March 10, 2010

something i will remember

Peeps, pagi tadi untuk pertama kalinya dalam sejarah, aku telah officially attend satu interview dengan OCS Group UK untuk satu jawatan dalam sales department mereka.

Aku cuma nak record kat sini pengalaman temuduga kerja di tempat orang. Tempat yang amat jauh dari rumah.

The feeling is simply exhilarating! Actually dapat atau tak kerja tu, that's second. Tapi pengalaman interview tu amatlah mahal bagi aku.

Start session pukul 10am. Habis dalam 12.45pm. Ada empat session. Session 1 reading n comprehension test, Session 2 writing test, Session 3 formatting test and Session 4 barulah betul2 interview. Session 1, 2, 3 semuanya kena buat on PC secara online. Dub dab dub dab gak jantung aku masa first ngan second session tu. Tapi ni aku nak terima kasih kat PTD test dulu yang sedikit sebanyak membantu aku dalam assessment tadi.

Selain aku, ada sorang lagi yang interview sekali. Oh aku amat concious. Nasib baik aku dressing lagi voks dari akak sorang tu hahahahah.. (boleh pecaya korang aku dressing ngancam? hahahha.. yang penting tak sia2 la aku dah slim sikit buleh muat ngan baju2 yang aku dok shopping online tuh! :P )

Masa dok sembang tu, aku syukur sesangat sebab aku paham dua orang tu cakap apa, dan depa paham aku cakap apa hahhaaha. Aku takut gak kalau2 terkena ngan Brits yang pekat loghat england depa tu. Harus aku kena tanya banyak kali baru boleh paham. Dan buat sekian kalinya aku bersyukur yang amat atas degree Engineering yang aku ada tu. Pasai serta merta depa dok ingat aku adalah amat pandai dan brilliant kerana ada degree engineering. Padahal idak deknon! Aku hanyalah superficial semata hahahaha.. tapi itu rahsia aku la kan.. Dan satu lagi pasal jawatan tu memang takdak kena mengena dengan engineering lansung.

Actually aku tak pasti macamana aku boleh shortlisted. Dari berpuluh2 mungkin beratus2 applicants depa terpanggil untuk panggil aku, i mean from amongst the brits la kan. Aku rasa empoyment rate kat sini pun baru nak picking up. Jadi aku rasa memang nasib baik aje depa terberkenan kat resume aku.

All in all, rasanya i did fine, if not superb! muahahahahahhaha nak jugak voks tuh! :P again it's not about getting the job or not. Tiap2 hari aku doa kat allah semoga permudahkan segala yang baik untuk kami sekeluarga anak beranak. Kalau ini mudah untuk aku, semoga ada baraqahnya. Kalau tak mudah, aku terima dengan redha. Allah lebih mengetahui.

Lupa lak; yang paling best sekali, company ni ada jugak branch kat Malaysia. Ada jugak boss dia tu tadi dok hint2 kat aku hahaha.. apsal boss? ko nak suruh aku jadik manager branch malaysia ke? kecik tapak tangan, padang bola aku tadahkan hahahhaa!

Okeh, hasta la vista bebeh!


11 comments:

sisdee said...

wah lawanya belakang u tu.....cam hat hahahahah..

nway dear congratulations..tu le kan...kdg2 kita risau klu 2 spekong kita tu dorg tk pham kan hahahaha..tu satu hal..kita nie nk phm dialect dorang pun satu hal kdg2..heheheh..

klu ada rezeki insyaallah dear..i pray for u ...

yelah dlm semua doa harap agar apa kita buat dipermudahkan..dpt tak dpt blakang kira..

good luck dear...!!!! all the bes for u (wah aku dah mcm apa mbebel ppagi yg hening nie :p)

CY4.0 said...

bos nak saya handle kat malaysia? skarang jugak saya balik :D

isz_3707 said...

kokan mmg senantiasa vogue kak non hee. ko bawak bag plastik ke pi interview tu? aku rasa ko dpt (aku suka keje2 nujum ni haha)

Along said...

pengalaman along interview setakat ni semua fail!! Hahahha..I tend to ramble on too much, sampai terbabas kluar topic. Sib baik keje sekarang ni pun dpt sebab terikat contract..kalau x, wa keje housewife je la..muahaha..

anyway, congrats kalau dpt...

Cik Puan Kamil said...

Kalau ada branch kat Mesia and hang ajdi manager, tolong lah ambik aku kerja okay ?

I lap u !

mast@work said...

kak non,

nampak sangat cerah masa depan nih.. ahahahha...

komen tak kena.. :P

anyway, all the best.. kak non memang vadevasssss

Nanak said...

best kan dpt pengalaman mcm tu..:)

m-i-o said...

OMG! bestnya klo dapat jadik bos besar kat mesia kaknon! jam ini gak sy doakan kejayaan knv :P

errr. slps berjaya bertapak, sila amik sy keje :P kahkahkah! jadi tukang sapu pun okey, janji gaji lagi tinggi dr kilang kicap. kahkahkah! dasar mata duitan, pangkat tiada makna bagiku asalkan duit berkepuk dalam poket :P

ceritalah lagi. apakah soklan2 membunuh yg berjaya ditangkis? oh, sgt teruja nk tau ni!

hmmm. maka benarlah setiap pgalaman lalu tidak sia2 ditakdirkan oleh Allah, kan? mesti ada kait-mengait punyelah. siapa sangka, test PTD itu dpt membantu interview kat bumi tu?

iza said...

wooohoooo....good for you :)

knv said...

sisdee, memang topi la tu hahahha! topi giant. itu kat birm city. famous shopping area. thanks for the well wishes. insyaalah rezeki tuhan punya kerja :D

yan, ah ah ah ah.. akak sukaaaaa kalo cenggitu! sebelum subuh saya sampai msia boss! :P

zan, alahh kerja admin je. itu pasai aku terlebih pandai hahahahahaha. kalo ko kat tempat aku sama la jugak. so bila nak mai sini carik kerja? :P

along, thankssss! oh i memang terer part2 ramble2 tu. pastu terstop sendirik pasal malu terlebih cakap hahahaha! kalao dapat ok, kalao housewife pun ok! :P

CPK, toksah lap aku. aku dah kering dah ni hahahahha.. sebelum amik hang, harus aku bagi test banyak2 ek? hahahah :P

mast, eh sekarang ni tak cerah ke? hahahhaahaha! tak vedevass dah, vain je lebih :P

nanak, yes memang priceless. mastercard pun takleh bayarr.. :P

mio, bestnya kalo keje kat msia with gaji pound sterling. seribu pound pun cukuplah untuk akak ni buat kerja admin hihihihi! untuk hang tukang sapu, 500 pound la gitu? hahahhaha.. takyah laa... boss kilang kicap tu sayang kat hang. mesti dia counter kang.

soklan2 macam biasa je. scope of work. your contribution. your greatest achievement. your strength. your weakness. company business. etc..etc.. tapi memang detail la soklan2 dia. tapi memandangkan mak dah biasa sangat bullshitting ni, maka laju n lancar sahaja lidahku berkata-kata muahahahaha!

oh ya lupa nak cakap, depa ni memang style tak tgk langsung cert2 kita. dia memang solely based on what you said verbally during the interview. fail yang mak bawak tu langsung dia tak usik.

oh yang ptd exam tu memang membantu. betul. no matter what happened in the paste, NO EXPERIENCE IS EVER WASTED.

iza, thanks noks!

Mama Adib said...

Aku pun nak apply keja gak ngan hang

MIO jadi tukang sapu aku jadi tea lady

janji byran 500 pound

mak pun dah tak kisah bab jawatan skrg.

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger