Wednesday, May 5, 2010

experiment with short crust instant pastry

actually ini cubaan pertama aku secara bersungguh2 untuk menguli pastry instant ni. nak menguli dari scratch aku tak rajin. otak ingat nak melahap aje. buatnya malas. :P maka tentunya aku carik yang instant2 aje. yang penting senang, cepat dan sedap. dasarrrr M! :D

dan memang tak rugi lah weh cubaan aku. dari anak2 ke mak ke pak dapat la bedal sorang sikit. aku buat pun sikit2 pasal kata experiment kan? kalau buat banyak2 kang kalu tak sedap sapa yang susah? mereka dan keluarga mereka juga!

so aku berjaya melakukan dua ujikaji untuk hari ni dan semalam. yang first:-


Pizza Gulung
(yang ni pasal aku dah terliuq kat rumah TTM)

anak dara ku si Arina yang penuh dedikasi :P


tomato sos pizza topping. punnnn instant! hehehehhe.. :P


ratakan tomato topping atas pastry tadi.


tabur ngan sliced sosej.


tabur lagi ngan cheese


ginilah ropenya wahai adik2! :D


pastu gulung kemas-kemas.


dah gulung, hiris agak2 dalam tebal 1-2 cm.


chef diva tersohor abad ini. :))


selingan :P - ni dia pastry instant tu.


selingan lagik :P - ni dia rolling pin aku muahahahhaha! :P


pizza topping itteww.. :P


taraaa.... ni bila dah siap bakau.

Verdict: Aku rasa macam tak sesuai guna short crust pastry ni untuk pizza gulung. i would prefer puff pastry instead. tapi bulehlah makan. dalam tak sesuai tu ngap jugak masuk mulut hahahha! nyampah ai tawww! :P


Yang kedua pulak,


Mini Tartlets

Yang ni lagi sempoi gila. tekap aje pastry tu bulat2. bubuh dalam tart baking tin tu, pastu bubuh aje topping yang korang suka. dah siap buh topping, baru bakar dalam oven dalam 20 minit. aku bubuh jem strawberry, peanut butter ngan chocolate spread. sedap gilosssss! yang ni memang aku recommend habih! nak2 makan masa fresh keluar oven tu. panas2 tu. base tu pun rapuh semacam je. sungguh melt in the mouth. amat sesuai untuk kudap-kudapan masa santai. :P aku bagi 2 thumbs up untuk stobery ngan peanut butter tu. sungguh mengancam sukma.


tengoklah betapa huduhnya tart aku. hehehhe.. memang langsung tak berseni! :P takpe lepas ni buat bagi elok2 sikit. yang ni memang bahan ujikaji semata. :P


yang hitam tu chocolate. yang brownish tu peanut butter. yang merah stobery. lepas ni segala macam topping pun aku nak cuba. nak letak custard ngan peach pulak. itu bila R la kan? :P


ngancam tak weh? sedap sungguh makan panas2 tu. macam bakery lak rumah aku hahahha!

okeh, selamat mencuba. ini resipe habih M la ni. :D

12 comments:

sz | m.a.s.s said...

ooo sangat mengancammmm....best bila beramai2 di dapur tu ye kak non..untung anak darooo rajin tolonnn ;)

TopsyTurvyMum said...

aku nak tiru hang plakk kak non!!

yang mini tartlets tu..lom penah try lagi...nanti tunggu aku M kahkahkah!!

yg pizza tu...janji licin..lantak le shorcrust ke puff ke khennnnn??

Marisa said...

kalau saya la buat... dah tentu saya la mkn paling byk coz anak2 n hubby tak berapa suka mkn mcm ni...

Fid said...

kekandaku yang kusayangi
adalah sesungguhnya kadang kadang aku agak kompius dengan dirimu
bukankah kau yang dahulunya dok panjat tangki bagai???/
sungguh versatile masuk tangki jd tokei tangki masuk dapoq jd chef
wahhhhh dahsyat! hang

knv said...

mss
tukau nama nampak? :P idaklah ramei. depa ni kena pecah2 bagi tugas. kalau sama2 kang dok bercekau je kekdahnya hahahha!

TTM
mini tarts tu memang ngancam. kejap je habihnya. kata comel2 kan. nak bawak bagi kat orang pun ok gak. kena mekap la bagi lawa sikit. peanut butter tu aku campur nutella sikit. fuuhh meletup ko! ko buat cecantik pastu tepek kat blog ek?

marisa
makan sorang pun ok je. buat kecik2 comel2 tu. actually rasa base tu macam tart nenas jugak. akak nak cuba nanti letak jem nenas. dapat gak hilangkan kemaruk nak makan tat nenas best hehehhe.. :D

fid
pasai resipe aku sempoi je nyah. aku masih banyak M disitu. hahahha.. eh haru la hang dok ingat pasai tangki air tu hahahahhahah! oh tidakkkk! aku sudah hampir kembali ke alam itu! tak suke! tak suke! tak suke! :P

mami said...

dear knv,

sedap nampak...best kan dok UK, ada symbol 'vegetarian' tu, senang nak pilih barang..sini jenuh nak kena baca ingredients..:)

:)--btw..dear Knv, you have just received an award from me :)!

KV said...

piza gulung tu nampak sedap la!Adeh terliur weh!

knv said...

mami dearie,
thanks so much for the award. walaupun rasa macam tak sesuai hihihihih.. oh i tot EU country pun gitu jugak? memang senang banyak ada symbol vege tu. tak delah nak dok belek2 ingredient lama2 macam dulu tu. cuma nak kena cautious on alcohol je la. nanti akak amik award ye? :D

kv
senang je pun nak buat. u guna puff pastry tau. lagi sedap! :D

Sayang.Ibu said...

kak non topping tu instant jugak ker buat sendirik.. ahahahaa.. sungguh mengancam saliva... *lagik*

knv said...

intan
walaupun akak tak paham sangat soklan ko tu, tapi jawapannya ialah: topping ke base ke semuannya instant! :P

ni namanya kudap kudapan tatkala sejuk dan lapor. :

ena said...

kak.. eh tiba2 aku nk cari jugak la base instant tuh...

tapi..

nanti da sampai tesco mesti aku pening mana satu nak beli... jahil sungguh daku nih kak... uhuk uhuk

knv said...

ena
biasanya ada dua ni je:
1) short crust pastry
2) puff pastry

biasa kat bahagian frozen meal supermarket. dulu akak pernah jumpa kat giant jugak.

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger