Tuesday, May 11, 2010

mode: down

aku nyampah la blog hopping memalam buto ni.

nak2 bila termasuk blog2 insan2 yang aku rasa punya kehidupan yang perfect. yang aku idam-idamkan. yang aku damba2kan. haii.... sabau ajelah. entah kenapa, aku terasa kecik yang teramat sangat. low. down. self-concious. dengan masa depan yang aku langsung tak pasti. can you just imagine that? i'm coming 34 years old this August, and i'm still not 'set' for the future! apakah?

bila tengok hidup orang lain, macam 'terletak' aje gitu. things were fairly in place in their lives. but not me, thank you very much. banyak benda dalam hidup aku yang masih compang camping. masih banyak berlubang-lubang. masih samar-samar. ya allah silalah bantu aku yang haru ini :(. banyak sungguh benda2 yang masih tidak sempurna lagi. aku memang fail lah!

sesungguhnya aku ngeri nak fikirkan apa haluan aku lepas ni. aku cuba untuk tidak fikir. but the clock is ticking. faster and faster it seems. baik jugak aku fikir2 sekarang daripada terhantuk later. tapi apa penyelesaiannya? aku masih tak tau.

haishh.. rasa nak menangis pun ada malam2 nih. sabar ajelah ana. tapi dalam sabar2pun, kena jugak buat something ni. i hate making plans. oh sungguhlah carca-marba hidup aku ni.

anybody great want to trade life with me? ye, sadis.

22 comments:

sz | m.a.s.s said...

adehhh kak non, ku juga jeles melihatmu dok di perantauan dikelilingi makanan/masakan yang sedap2...slrrppppp ;)
rasanya setiap orang ada kelebihan/kekurangan...mana yang show off kesenangan/kemewahan tu kita tak tau kesusahan dia..kot duit/reta byk tp susah hati pikirkan keselamatan harta ke...mana tau kan (ihiks pujuk diri sendiri supaya kurg jeles ngan kelebihan org lain..huhuhu)

TopsyTurvyMum said...

Kak Non,
yang aku jeles kat kehidupan org lain satu jer...org2 yang boleh tahan nafsu..hidupnya adalah utk bekalan selepas mati nanti...

Mungkin Allah kasi kita susah kat dunia pasal nak kasi senang bila kat SANA...INSHAALLAH. Sabar jer la..

mamanoa said...

issshhh..xbaik ckp camtu..mcm xbersyukur jer..hehe..
Kak Non oiii~~ org lain yg slalu duk blog-hoping dkat blog kak non ni lagi duk jeles dgn kak non..

duk "ober-c"..anak-anak seronok kat situ, bleh "masuk" dgn keadaan kat situ..u terer memasak..(series i jadi jeles tgk masakan u,simple but superb!!!) u bebetul berdikari kat sana..

mayb skang ni u susa..nennt u balik m'sia u plak yg bertuah...Allah tu Maha Mengetahui..

Zety Zin said...

i feel you, knv. bila tengok hidup kita, then tengok hidup orang, selalu je sebut dalam hati, bestnya kalau aku pun gitu.

tapi hakikatnya rezeki dan ujian untuk setiap manusia berbeza-beza.

knv sendiri murah rezeki dengan anak-anak yang bijak comel. merasa hidup di negara orang (2x pulak tu), husband yang baik, dan tak lupa skill memasak yang malatops! :)

oh dan, kalau akak rasa hidup akak tak sesempurna orang lain, orang lain pulak raaamai yang teringin nak hidup macam akak.

insyaallah balik sini nanti Allah tunjukkan jalannya. Amin...

sisdee said...

actually itu le manusia..tengok org perfect jek..pdhal kita tak tau org tu mengadap macam2 masalah..tgk org shopping sana sini..happy dengan kerjaya dan macam2 le yg memang buat kita WAH!!! bahagianya dia or untungnya dia..tapi..msti ada kkurangan dalam hidup dia yg dia tak share ngan kita..or nk sorokkan terus...

I selalu ckp camtu dlm diri tapi bila pkr apa yg asben nsihatkan mmg rasa betul gak..

Asben slalu ckp..kita tgk org tu gumbira, byk duit, tapi tgk balik ada tak kkurangan lain yg kita ada dia tak de :(

selalu asben kata jgn tgk apa yg org ada tp tgk apa yg org tak de

(tp tu le kan kdg2 emo tu adalah perlu tuk diri) :(

i pun selalu "down" bila baca life org yg "perfect" tapi dorg ada tak family cam kita???

KS said...

kak non,

jangan sedeh2. semua ni adalah kerja tuhan. saya pon ni, kalau boleh, nak gak hidup macam sesetengah orang lain. bila baca blog akak, nak hidup cam akak. duduk rumah jaga makan pakai laki + anak2. bila baca blog si polan A, nak hidup macam dia pulak - ada duit boleh pergi kesana kemari dan beli itu ini. bila baca blog si polan B pulak, nak jadi macam dia - career best bla bla bla..

manusia tak puas kak non. saya pon gitu juga. tapi bila saya komplen kat hubby, dia selalu cakap - ada orang lain yg tak dapat apa yg kita ada, so besyukur. tapi tulah kan, bila syok baca blog orang kadang2 kita terbawak2..

tapi takpe kak non, at least kak non ada bread maker. saya masih nan adooo kak non oiii!! hehehehhe

*sabar menanti pic roti gebus kak non*

CY4.0 said...

every person is unique in their own ways.. kerna itulah dirimu begitu berharga.. (komen tak kena mengena.. tapi rasa ada la kait sipi2)..

i have my shoulder for you to cry on.

Sayang.Ibu said...

Dear kak non.. jgn rasa down.. Saya pun sama, mmg kite semua sentiasa merasakan apa yg kita lalui dan miliki tak mencukupi untuk kita. dan bila kita melihat kehidupan org lain.. kite merasakan hidup org lain begitu sempurna utknya jika nak dibandingkan dgn kehidupan kita. kadang2 mmg ada masa kite rasa down, walhal org lain tengok kehidupan kita dah cukup indah teratur. akak tau tak, alangkah seronoknya kalo dapat kehidupan mcm akk, walopun hidup di negara org, yg kurang pd akk mungkin laa sbb akk terpaksa melepaskan kerja akk, tp akk tau tak betapa ramainya ibu yg ingin duduk kat umah di sisi suami dan anak2, menguruskan rumahtangga.. ada di sisi anak2 pd bila2 masa, sediakan makanan yg best utk anak2.. suami pulak sentiasa ada kat sisi.
Allah tu cukup adil kak, dia beri kita satu kekurangan tetapi kelebihan yg Dia beri tak terhitung sebenarnya.. tp kadang2 kita selalu mempersoalkan yg kurang itu.. Saya pun mcm tu.. walopun tak pernah luah di blog, tp saya ttp merasakan hidup saya ada kekurangan.. Sama2 lah kita bersabar kak.. kita kena percaya apa yg kita lalui adalah yg terbaik yg telah Allah tentukan utk kita... Percaya pada qada' & qadar...

mast@work said...

kak non,

bila sentiasa melihat ke atas tu yang menyebabkan kita sentiasa rasa tak cukup2.. biasa la tu.. namanya manusia..

sabarlah ye.. benda2 camni akan jadi hati kita lagi kental.. nak berusaha apa yang kita idamkan..

on the other hand, nak masuk 34 dah ke? eh, saya ingat nak masuk 24.. kih kih kih..

bodek kuaaaattt

bib said...

khas utk ko..ANA MIRAA!.. lagu ni inspirasi utk ko....

Fid said...

knv
apakah hang ngan aku memang ada frequency sama bab keinginan seumpama???
asal aku down ja hang down..kakaka rasanya kita bkn kembaq kakakakaaaa

aku tak nak sampai tahap perfect but aku nak yang lebih baik
paling tak aku bahagiakan orang lain....itu saja...
Ya Allah bantulah kami....

ena said...

kak non... aku.. mmm tatau nak cakap apa... hmmmm

mamaDhea said...

tukaq ngan sya bley? bley sya feeling2 jadik diva masak memasak nih.. akak plak bley tlg habiskan study sya yg tak habis2 tue.. tlg score gilak2 baekk punya.. kang bila dah grad, kita tukar balik nak.. :D

Mynie said...

mencari dan terus mencari, insyaAllah. life is a journey, not a destination. saya pun sedang mencari jugak, still don't know what i want to do in life haha :)

btw, mlm tadi saya mimpi knv dtg rumah saya bawak buah tangan cheese & onion pastry haha ;p tu dia penangan knv, sampai masuk dlm mimpi tu..

Mama Adib said...

mak tak mau tukar ngan sape sape.. mak dah bahagia ;-0

tapi teringin menjadi seperti orang2 seperti entry d bawah

Min Aina Ila Aina said...

Kak, sekurang2nya akak pernah juga bekerja. Saya ni, kerja pun belum pernah, asyik mengabiskan beras je.Saya cemburu tengok orang ada lesen memandu..saya bila ntah le.tengok, tengok, ada org lagi daif ha..heee.

knitfreak-to-be said...

salam,

bloghop..sampai sini...

mari tukar ngan saya, i am a single woman reaching 30, yang sampai skarang tak nampak prospect boleh kawin ke x..hahaha..

telinga dah lali dgr soklan cepumas tuh...career not going anywhere for the moment, and i have to plan at each birthday my own celebration, so that i won't feel down, so if anybody think that my life is much more interesting, please, jemputlah masuk, kite buat one freaky friday nak? ;)

rizza said...

Ana.. jangan la sedih2... setiap kita ni ade kelebihan dan kekurangan dalam hidup ni......
dan teruskan merancang masa depan dan berangan yg indah2.. insya'allah akan tercapai.....

Liyana said...

Lain orang lain destinasinya. Orang yg nampak bahagia coz letak benda best2 aje kat blog. Yang tak best tak cerita kot.

I nampak you bahagia ngan anak2 & family, tu best tau. Hubby I jauh, dah kahwin 3+ years takde anak lagi :(

But just try to enjoy this moment of life. Next year, on this same date, dah lain dah...

knv said...

friends,
thanks so much for your kind words. you taking time commenting is very much appreciated.

aku ni memang drama queen sikit. tapi honestly, menitik gak air mata aku baca komen2 korang.

you are all great people.

yep aku tengah plan apa nak buat in the near future. yang penting usaha. yang lain serah pada allah.

actually, i've come through this phase many times in my life. insyaallah this too, shall pass. survive is one of the thing that i do best, i guess.

thanks again to all.

i'm glad to be one of your friends.

:D

p/s: back to life, back to reality :D

CiKaYu said...

KNV,
nk tambah juga..tinggal ketapi, baru nk mencelah..

i feel you. sometimes rasa down cam gitu. pikir balik apa achievement yang tlh dibuat setakat ini, dari segi personal life, career, atau apa2 je. sentiasa meng'compare'diri dgn org lain yg npk hebat dan sempurna. tapi saya selalu pegang, hidup tak selalu indah, tak selalu berada di tahap yg baik. adakala kite pun akan kecundang. bersyukur dgn nikmat yg ada, walau sedikit, amat berharga dari tiada langsung.

saya jeles tgk knv atau blogger yg lain dpt nikmati kehidupan dan angin di negara org, mungkin belum masa & peluang lagi utk saya merasainya, satu hari nanti pasti.

yes, we have to survive...that's the best that we can do...jgn sedih2. knv pun org yg bertuah.
adios...

lailasani said...

saya lak jeles dengan akak yg sentiasa boleh sediakan makanan utk anak2 dan suami, boleh bersama ngan anak2 sepanjang masa....
kalaulah diberi pilihan, saya nakkkkk jadi cam akak... tp mungkin belum sampai masanya... cita2 tu ada... dok simpannn aje lam hati..

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger