Wednesday, May 5, 2010

semuanya pun cuma pinjaman

truthfully said, i'm going to miss my time here. the beginning was a bit of a turbulence for me. almaklumlah, culture shock. :D agak drama jugak aku nak tukar hidup terdahulu dengan hidup sekarang. but at the end of it, the roller coaster came to a relax, peaceful stop.

i heart my life now.

tapi. apa2 pun dalam kehidupan, semuanya adalah pinjaman semata. seronoknya hidup aku sekarang, seronoknya pengalaman menangani keluarga dan rumah, seronoknya hidup tanpa memikirkan masalah kerja, semuanya terpaksa aku 'pulangkan' bila tiba waktu dan ketika.

it totally sucks!

hahahha! iye aku grateful. bukan tak grateful. bersyukur to the Al-Mighty kerana bagi aku peluang keemasan untuk menikmati pengalaman ni. macam orang menang loteri juta-juta la, kan? so kiranya ini adalah hadiah loteri untuk aku. loteri tanpa duit. :P

i'm gonna miss cooking. blogging full time :P. walking my kids to and fro school. the school's curriculum. making the lunch packs. mencuba resipe2 yang dah sepuluh tahun aku nak cuba dulu tapi tak pernahnya ada masa (ye alasan semata :P). bangun pagi2 dan risau apa nak masak for breakfast. join usrah during the weekends. sembang2 senggang ngan laki aku pepagi masa breakfast. pegi carboots. the undemanding, relaxed life. i'm gonna miss it all.

actually, kalau boleh aku takmo balik lagi. apsal la laki aku tak buat phd je? hehehehe.. itu plan lagi 3 tahun, insyaallah. (this time macam nak rasa duduk kat aussie lak. balik semula ke tempat asal usul. cewahhh? bila pulak asal ko aussie? :P). dan tak lama lagi, aku kenalah pulangkan balik masa2 manis setahun ini. aku pasrah je la. dan nasib baik ada blog ni. dapatlah aku baca semula kenangan2 manis yang tercatat di bumi england ni. walaupun pengalaman biasa2 aje, they somehow defined a significant aspect of our lives.

betapa berbezanya sekarang. yang boleh buat aku tergelak2 sendiri bila fikir2. dulu, aku iron lady yang kerjanya jual water pumps kepada jabatan air. dulu akulah engineer. akulah manager. akulah PA. hidup aku amatlah bersekitaran kepada kerja, office, site visit, orang2 koperat, boss2, colleague2, etc. (i miss the money though :P)

tapi kat sini, hidup aku simple bangat. orang kenal aku sebagai 'kak ana yang pandai buat kek coklat' sahaja. hahhahaha.. i totally love it. aku si pembuat kek? sungguh weird bunyiknya, especially kepada sesapa yang kenal aku dulu. tapi honestly, sekarang ianya amat menyeronokkan. amat menyenangkan. if only i can stay that way. meaning i have to stay here. meaning it is not a possibility. not now anyway.

so kesimpulannya?

yea, semuanya pun cuma pinjaman. thank you Allah. for this opportunity. i trust You have better plans for me in the days to come. i trust You completely. amin.

19 comments:

TopsyTurvyMum said...

betul..semuanya pinjaman..walaupun pinjaman kita syukur dapat peluang merasai..mempunyai:)
wow...kak ana yang pandai buat kek coklat!! jeles mak taww!!

knv said...

TTM
wahhhhh cantik gambo muka sebelah? :P apa nak jeless? ko tu lagik terrerrrrr beratus kali ganda dari aku tawww :P

MN said...

kak non, kata orang bila kita pegi ke negara maju memang kita akan rasa sangat laid back - coz somehow they already have almost all. tak macam kat negara2 yang baru nak membangun ni - semua benda nak terkejar2 coz we are trying to keep up with the pace. tapi itu kata org la - sejauh mana betulnya tidaklah saya ketahui.

but then, all the best for whatever you are planning to do..insyaAllah, mudah2an Allah permudahkan.

knv said...

MN
betoilah tu. tapi rasanya malaysia tu idaklah 'baru' nak membangun kan? tapi tang mentaliti memang banyakkkk nak kena improve lagi kot. terkejar2 tu tak dapat dinafikan. so sad. i wish i don't have to do that again. macam impossible je.

thanks dear. dah banyak allah mudahkan actually. now it's up to me.

good luck to us, eh? :D

bAiTi said...

Psstt..

Nak resepi chocolate cake. Hehehe.. :P

liadevega said...

hang nak balik dah? yeayyy!!

CY4.0 said...

terima kasih atas peringatan ini..

Sayang.Ibu said...

kak non dah x lama ke kat sana? bila balik kak??

Fid said...

aku speechless sebab aku teringin hahaaaa

knv said...

baiti
dah ada pun akak bagi dulu. yang dark chocolate kek with choc ganache tu. sila carik ek? hihihihi..

lia
memang nak balik la ni. tapi bukan la esok lusa hahahahha! awat hang nak blanja aku makan kaaa? :P

yan
thanks for reading! :D

intan
bukanlah esok lusa. bulan soploh nanti kot. :D

fid
aku tau hang teringin. insyaallah akan sampai masa yang sesuai untuk hang. aku doakan. amin. :D

jua said...

suami saya pernah kata...kadang-kadang individu akan berubah menjadi lebih baik atau menjadi lebih teruk hanya dengan satu perubahan dalam kehidupannya.

tapi kak ana jadi lagi klasss gitu. ironman apa klass, tak boleh masak ayam percik west midland. iron lady juga semua boleh maa.

knv said...

jua
hahahha.. tang mana yang klass tu? tang ayam percik? hah hah hah!

i just try to make the best out of it, i guess. thanks. :D

sisdee said...

my asben slalu kata...klu kita kejar duit..duit akan lari...
klu kita kejar masa...masa akan berlalu camtu jek...

jadi kita lalui hari2 dengan penuh nikmat (aku kuar tajuk lagi ke???)

anyway....saya hargai semua hari2 yg dilalui..pahit manis..sbb semua tu akan dipulangkan jua akhirnya :)

maaf le asal lari tajuk je today :p

UmmuAhmads said...

anamiraa,

Ini bermakna saya pun akan miss baca cerita you & your kids utk saya kenang segala nostalgia saya....hehehe...
Ada aje blog org lain tentang hidup kat sana, tapi entah kenapa, your entry usually sgt dekat di hati & sgt similar dgn apa yg pernah saya rasa...:) Susah nak cakap dgn words...hehehe....

Min Aina Ila Aina said...

Maintain update blog bila dah balik nnt ye kak.

Bilalah saya nak merasa ke negara org pulak ni ye.

mommysarah said...

KNV, ntah2 bila balik keje nanti nak buat lunch pack pun dah susah kan? & rasanya culture bebudak skolah kat mesia ni tader dah yang bawak2 bekal. am gonna miss ur entry pasal masak2. so, lepas ni, blog KNV akan penuh dengan ayat2 marah (pasal kerja) & tak lama pastu mesti shoot entry version "insan kamil". hahaha...jangan marah KNV...

knv said...

sisdee
hahah.. mekasih. jgn risau. kat blog ni takde masalah lari topik :P. nak kejar pun, tak terkejar rasanya. pengalaman sentiasa menjadikan kita kaya, dan bersedia untuk menempuh hari2 mendatang. insyaallah.

ummuahmads
ke dulu you pun duk birm? hihihihi! actually dulu sebelum saya datang sini pun saya selalu jengok your fotopages. still ada lagi ke? masa tu your kids kecik2 lagi, dua orang kan? sekarang dah tambah ke? dah lama jugak we actually know each other kan? cuma tak pernah sua muka je. hihihi..nama pun tak tau :P

saya rasa sesapa housewife jaga anak2 kat obersea ni actually share cerita2 yang sama. pahit jerit yang sama. nangis tawa yang sama. cuma cara meluahkan tu yang berbeza kot.

u dulu uk kat mana? :D

MAIA
insyaallah. blog ni still ada. cerita aje yang lain kot hihihi.. kalau sungguh nak pi obersea kena la tengok lubang2 yang ada. kalau gomen, boleh sambung belajar ke. cuba apply kerja kat obersea ke. actually banyak benda boleh diconsiderkan. kalau betul caranya, insyaallah.

mommysarah
hahahhaha.. nampak sangat la akak ni hangin semacam kalau kat opis kan? hahahha.. sabar ajelah. oh lepas ni nak sokmo jadi insan kamil. takleh marah2 selalu. kang banyak lak uban hahahah :P

UmmuAhmads said...

anamiraa... eh, bukan dulu dah cakap ke..? Dlm comment entry yg u all pegi london tu..:) saya kat london dulu...i mean masa dgn anak-anak ler.... masa undergrad kat manchester. Tapi masa bujang postgrad kat london, husband memang kat london je dia belajar sejak hingusan...hehe...
Fotopages tu dah lama sgt tak update, password pun dah lupa...hehe.. Memang ada yg ketiga...yg ketiga lahir kat london. Ye lah... dah lama kenal sejak 2005 masa saya join susuibu.... of course you're one of the members yg saya rasa signifikan sebab cara penulisan berkesan...& share pasal buat business....kihkihkih....Mynie saya kenal sejak kami di UK dulu...

knv said...

wahh.. maknanya lama jugak la u dok england ek? memang kira tempat main guli la masa kecik2 dulu hahahahha! mesti rindu gila babas kan? sekarang kerja la ye dok msia?

ye ye masa kat susuibu la kan? buat bisnes? hahahah.. itu dah sah2 la zaman tok nadim. dah letih la terkejar sana sini. now ni nak pikir anak2 pulak. mak saya kata nak kejar duit sampai banyak mana baru nak start tengok anak2? ish ish ish ish.. rasa sungguh tertampar disitu.. :D

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger