Saturday, June 26, 2010

kek voks ku

kalau nak tempah, sila call 1-800-kak-ana-kek-coklat-birm. :D







takpun hangpa buat2 rajin pi buat sendirik! :P

Courtesy RecipeZaar

Ingredients
* 2 cups sugar
* 1 3/4 cups flour
* 3/4 cup baking cocoa (dutch process or dark cocoa preferably)
* 1 1/2 teaspoons baking powder
* 1 1/2 teaspoons baking soda
* 1 teaspoon salt
* 2 eggs
* 1 cup milk
* 1/2 cup vegetable oil
* 2 teaspoons vanilla extract
* 3/4-1 cup boiling water

Cara-cara aku:
1. Mix all dry ingredient in a large mixing bowl
2. Mix all wet ingredient in a separate bowl
3. Mix wet into dry.
4. Kacau sampai sebati. It's going to be a runny batter.
5. Tuang dalam baking tin. Bakar dalam preheated oven 180degreeC.
6. 1 jam, siap.

Bittersweet Chocolate Ganache:
1. Didihkan atas api kecil 250ml double cream.
2. Once didih, tutup api. Terus masukkan 250g bittersweet/dark chocolate yang telah dipecah2kan. Kacau sampai likat.
3. Tuang atas kek.
4. Sprinkle kan topping kesukaan.


18 comments:

mast@work said...

nafsu saya membuak2 dah.. huhuhuhu..

rasa nak calit kat screen je ni..

Zety Zin said...

wowowoo.....
terasa2 di tekak!

Zety Zin said...
This comment has been removed by the author.
.: m!ss Ikan :. said...

kak...ni adun pakai bm ke pakai mixer????

Sayang.Ibu said...

Awat try nk order kt link tu x blh? Wakakaka.. Kak non blh try ni. Saya suka resepi pakai cwn dr kena tmbg,psl mls nk tmbg..kahkahkah..

mamaDhea said...

sodapnyer nampak.. tu blom rase lagik tuh.. huhu~ bila nak dpt rasa ni kak non..

intan, klu hang buat jgn lupa jiran tetangga kat austin nih tau.. ngee~

sz | m.s.s said...

uuhuuuuu..mabeles!

knv said...

mast,
calit je. takdak masalah pun hahahahah! :P


zety,
amacam? rasa sedap tak? hahahhaha! :P


missikan,
yang ni paling spesel. pakai senduk kayu je hahahhaha! takpun pakai whisker je. akak suka resipe ni pasal senang NM. tak yah renyah-renyah nak keluarkan mixer bagai.


intan,
link tu spesel. 24 jam busy hahahah! eh buatlah. senang bangat. sukatan pun lebih kurang sukat ngan sudu. tapi hasil mabelesssss! ada jugak orang kat birm yang termimpi2 kek akak nih hahahhaha :P


sya,
memang sedap yang. pakkal hang jauh. kalau dekat akat pakat bagi rasa sorang sedikit. tapi senang je nak buat pun. rahsianya kena buat ganache tu sekali. bila pahit2 jumpa kes manis2, memang sesuai bangattttt!


suzie,
nanti buat ye? senang aje. kacau2 pakai senduk je dah siap. :D

Redcomel said...

mmg sedap sis. my faveret also.. hihihi. nak order jauh bebenau,,:D

Fid said...

TAK SEDAP langsung!!!
mencik hahaha
aku kata ja tak sedap tapi aku dah check peti ais aku..bahan bahan ada
kahkahkahkahkahkah

tp nak p meronggeng plak sat gi mmmmm

mommysarah said...

mak aihhhh

meleleh2 coklatnya tu. gigih betuiii

KS said...

adakah sesedap whoopie pie?? haha.. cabul cabull :P

knv said...

redcomel,
memang best! bittersweet ganache is the best! :D


fid,
buat jgn tak buat. si akif suka kek coklat ke idak? kalao suka memang syok la tgk dia makan weh. tak abis buh dalam peti ais. pastu nak makan panas dalam microwave oven. meleleh2 coklat tu panas2 sedaaaaapppp. makan ngan vanilla icecream sedaaaapppp! hahahhaha! :P


mommysarah,
apa yang gigih? coklat tu kaa? hahahahah! :P


ks,
beratus kali sedap dari whoopie pie. muahahahahah! :PPPPP

HUda said...

hang balik sini buat full time je la ... nampak sedappp bangat sih!!

lailasani said...

sibbaik baru pas makan kek cekelat... kalo tak sekrg jugak kena gi wat... heheheh.. nti nk try resepi akak ni pulaks...

knv said...

de,
itulah. terpikir jugak. apa barang kerja buat longkang kan? baik aku buat kek hahahahha.. takpe.. takpe.. sebagai permulaan aku buh kat kedai hang dulu naaa... :P


laila,
terai la. mesti tak nyesal :D

MN said...

wa menggigil beb, scroll down tengok gambar!!! hahahahah...

knv said...

mn,
over nyahhh! :P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger