Tuesday, June 8, 2010

the one thing your teacher should tell you..

... that as early as possible in life, please accept the fact that each and everyone of us is unique in our own way. where we lack in one area, we surely make it up in other area. the most important thing is to discover our strengths and weaknesses. and then manipulate our strengths to triumph above it all.

sudah sampai masanya, kita berhenti buat apa yang kita tidak suka. lets us focus on things that come naturally to us. things that we are really good at. things that we would never consider as chores, or burdens. things that we are more than willing to do. things that come from the heart.

life is short. kita tiada masa untuk sentiasa tercari2 apa yang ingin kita lakukan dalam hidup kita. zaman untuk try-and-error sepatutnya sudah lama tamat. we should stop struggling being the person that we are not. how sad and suffocating can that be? lets just stop exhausting ourselves and be brave enough to do things that we've been meaning to do all our lives. things that made sense, finally. where it just clicked nicely in place we can feel our heart and soul warming to it.

so no more complaining. it's either we do, or we don't. life is really not that complicated to begin with. may peace be with us; and the end of the day.

30 comments:

m-i-o said...

hahaha! <--- ini adalah gelak sinis terhadap diri sendiri. oh, tetiba terasa sadis pulak. huhuhu.

dalam masyarakat kita, ada byk benda yg tidak dijelaskan. byk orang tahu byk perkara, tp tak membangkitkan persoalan itu. sebab tu, semua benda jd 'mendap' sampailah ke suatu hari - ada satu kesedaran akan 'timbul' utk mereka yg mencari. siapa yg tak mencari memang takkan jumpa la sampai ke sudah. hahaha.

i think the education system should be more flexible. entahlah kan? mungkin patut ada kelas gimrama ke, kelas teater ke, yg diwujudkan seawal sekolah rendah - bukan semua orang cenderung dlm akademik. mungkin atlet2 yg dah pencen tu patut diserap ke sekolah. ataupun dramatis yg takde modal buat filem patut turun ke sekolah, carik bakat2 baru. hahaha.

back in school, i was aware that a few friends are very talented in drawing. masa tu, baru dalam darjah 2. diorang boleh tengok benda, pastu boleh lukis exactly the same - lukisan yg hidup! unlike me, nk lukis daun sehelai pun pi carik the best leaf that i can find in the book - pastu tekap ajela labuuuu. hahahah! yg kesiannya bakat2 ni terpinggir macam tu aje. i was wondering kenapa tak bagi diorang ni masuk pertandingan, buat exhibition, bagi diorang attend kelas conducted by a real artist, or at least bagila diorang ni lukis mural kat dinding sekolah. tak tau apa jadi dengan diorang sekarang. sgt sayang....bakat tu dah ada!

flowerella said...

KNV,

THANK YOU for this entry!!!!!

Fid said...

akukan baca sepintas lalu saja ni tapi gigih nak komen
lately rakyat malaya tak reti nak fikir kalau tak da dalam buku/cikgu tak bagi tau
hahhahahaahaa
sib baik aku ada guru pelbagaian bangsa dan agama..kakakakakkaa
apakah????

saya mungkin dapat mencapai apa yang saya nak tak lama lagi..apakah???tunggguuu....
(saja wat gimik bodo)

Ummu Auni Afif said...

yes, we should stop comparing!
everyone is unique in its own way

KS said...

Sebab dari kecik dah disogok, kalo nak
kerja bagus gaji besar kena masuk uni
ada ijazah bergulung2. Jadi semuanya tentang akademik saja. Padahal survival hidup bukan tentang apa yg kita belajar dalam buku saja.

lagi satu dah jadi satu budaya masyarakat kot - "jangan tanya banyak, buat saja". Haaaa tu yg lama2 kepala otak pon jd dungu sebab semua pon buat saja tanpa mahu amik tahu sebab musabab.

Apa yg saya merepek ni? Haha

Ms Lola said...

"jangan tanya banyak, buat saja"

Itu sbb la I jam setiap kali anak i tanya mcm2. tak nak smpi terjawab mcm kat atas ni.

anyways, i learnt bout the fact that everyone is unique in his/her own way hanya selepas kahwin. gila lambat tak???

KS said...

Oh btw, patutkah saya berenti kerja dan bukak
kedai makan? Hehe

Nur said...

sis,
just to share (sebenonya gatal nk komen wlaupun bz giler).

hubby ada join dr azizan punya mini workshop. dia ckp, kebanyakan anak2 kita 'diprogramkan' dgn cara yg salah...

contohnya:masa kita tgh marah, anak kita menjawab..kita lagi marah..ha melawanlaaa tuh..pandai dah menjawab org tua!
padahal masa tu mungkin dia nk luahkan perasaan x puas hati dia..mungkin parents terlepas pandang perasaan and mungkin juga parents ada silap. kalu anak2 yg silap, time tulaa kita nk betulkan persepsi dia..

cara x bg jawab tu sebenarnya lg mendorong anak2 untuk mendiamkan diri, malas nk bertaki kata orang..

and yet kita komplen bila kt uni, anak2 melayu tidak outspoken..hmmm..

ada logiknya kot!!

Ms Lola said...

KS,
I sokong!!!!!!!!!

Blossom inch said...

Hi blog hoping...i love this entry. Hop to mine whenever you are free.
Cheers, yuz

knv said...

mio
i would love it if the edu system can adopt the '8-multiple intelligences' approach introduced by Dr. Howard Gardner from harvard. most of the time, kita hanya recognize kepandaian dalam bidang linguistic dan logic-maths semata. we've been through that system before. dan bayangkan betapa ramai pelajar2 yang 'tidak pandai' ini tercicir dalam bidang masing-masing. what a waste?

i would love it as well if the edu system can include some kind of aptitude test for the students, so we can have some ideas on our weaknesses and strengths. actually sudah ada pun tests being developed for kids. cuma kita aje yang taknak guna semua benda2 canggih ini.

i tell u, it would definitely save most of the trouble. again, why struggle being somebody that we are not? it's a shame. like me, i'm more people-smart and self-smart. but half my 34 years i struggled being logic/maths-smart. it's just so confusing. and sad. and a waste of time and talent.

nong
really, it's MY pleasure. i'm purely writing for myself; in hoping that i could adopt it in dealing with my children in the year to come.

knv said...

fid
again macam aku pernah tulis dalam blog intan, kita pergi sekolah semata2 sebab nak habiskan syllabus yang berlambak2 tanpa focus apa sebenarnya yang kita belajar itu.

kita tidak berpeluang untuk jadi kritis dalam pemikiran sebab tidak banyak masa untuk bertanya kenapa dan mengapa.

yang penting, tiap2 hari kena siapkan homework yang cikgu bagi. paham atau tidak belakang cerita. sudahlah, malas aku nak cerita yang half of homework akmal dulu tu aku yang buat sebenarnya. so what's the point of education? sad.

dan aku rasa memang disekolah rendah sudah perlu ada subject 'critikal thinking'. aku berbesar hati menawar diri untuk jadi cikgu.

Zety Zin said...

saya pun nak tanya soalan yang sama dengan KS. patutkah saya berenti kerja dan er.. er.. (tak tau nak sambung apa) :P

Fid said...

to zety and KS
saya berpendapat PATUT sebab saya rasa saya pun patut hahahaa

Sayang.Ibu said...

thats true kak, silapnya education programme kat m'sia sbb more to exam oriented. xde program yg menjurus kpd minat & kebolehan seseorg.. walopun skrg dah ada sekolah seni/sekolah sukan, tp masih ttp ramai yg berlumba2 nak dpt tpt kat asrama penuh mcm sekolah sains/mrsm. lgpun, walopun sek seni/sukan dah wujud, tp kecenderungan utk mereka mengembangkan bakat seantero dunia adlh masih terbatas. mungkin sbb tu tak ramai yang pilih utk ke sana. apapun kak.. this is a good n3. membuka mata saya utk memberi pesanan ini kepada anak2 murid saya yg darjah 6 tu... supaya diorang blh fikir utk buat perkara yg mereka minat.. tq kak

knv said...

aini
the worst thing is when we tend to compare orange to apple. sungguh tak sesuai!

ks
oh sungguh tempted nak guna 'jangan tanya, buat saja' tu kat anak2. you can imaginelah my kids punya soklan nowadays. seriously letih nak layan. kadang kala terlepas jugak ayat power tu hahahah. yep. ijazah itu membantu banyak, cuma harus kena dengan bidang yang kita suka. ijazah dalam bidang fesyen pun ok, dalam memasak pun ok. semuanya bagus2 belaka. cuma mentaliti kita sekarang ni kalau ijazah tu haruslah doktor, engineer, lawyer, peguam, arkitek dan yang sewaktu dengannya sahaja.

knv said...

lola
ok la tu lepas kawin. as for me baru2 ni je.. hahahhahahhahaha! tsk tsk tsk.. sadissss! :P

ks
ai ikut kat penonton jerrr.. :P

knv said...

nonie
betoi la tu. kengkadang tak perasan anak2 ni tengok perkara dari kacamata yang lain dari kita orang tua. apa yang remeh temeh bagi kita, amat besar bagi depa. sebetulnya kita ni ego kot, perasan betul sokmo. lets improve then. :D

zety/fid
hah? apalagi? survey kata apa? hahahahahha :P

intan
ye sila la pesan kat anak2 murid. semoga yang tidak pandai akademik itu tidak rasa rendah diri kalau UPSR tak dapat cemerlang. the world does not ends there, regardless. actually bebudak tak apa sangat, yang harus lebih kena di-educated-kan ialah parents sebenarnya.

ada makpak yang malu besar kalau anak2 tak berjaya dalam akademik. lupa pada hakikat yang tak jadi lawyer pun masih boleh berjaya dunia akhirat. tak jadi doktor pun takpe. dunia ini tidaklah sekecik itu.

knv said...

yuz from blossom inch
hihihi.. nyaris lupa..

anyway, thanks for reading this entry. nanti saya buat lawatan balas.. :D

Ms Lola said...

my oh my... skrg baru teringat something bout my school time.

dulu2 masa belajar, kan biasa cikgu2 suh tulis nota kan???

hahaha.. to tell u the truth, saya bukan jenis murid yg suka buat homework secara paksaan sebegitu. I would only do when I really did revision on a particular subject(contoh KIMIA - i soo loved kimia back then). and i only wrote my notes according to my understandings, to my liking.

i'm just like that lah - sanggup kena denda diri atas kerusi dr buat homework yg tidak di'relai'

unlike most (not all) of my friends - buat nota TIRU BUKU RUJUKAN sebijik2, buat assignment meniru jawapan kat blkg. WTH?? buang tenaga je nak menulis. (tp perasaan ini hanya sekarang baru dirasakan - dulu2 rasa macam mak ni budak 'jahat', degil, tak paham bahasa etc.)

but, looking at the positive side, mebbe diorg PAHAM bila 'buat' macam tu (walaupun dlm hati ini merasakan "baik ko fotostat buku rujukan, then tampal kat buku nota")

KS said...

Knv, yg saya komen pasal jgnnbyk tanya buat saja lepas tu jd dungu tu saya bukan ckp pasal anak2 tapi situasi kat ofis. Adalah salah menyoal boss gitu. Semua
pon jd pak turut. Sekian

KS said...
This comment has been removed by the author.
Fid said...

apabilabaca komen Ms.lola rasa nak komen lagik haha

saya sekoalh dulu saya tak ambil nota tetapi saya akan 'salin' balik ingatan saya ke dalam buku nota selepas cikgu keluar dan..sila harap maklum saya tak study dah lps tu
saya HANYA buat homework maths and add maths homework lain belum habis kelas saya dah settlekan kakaka
saya mmg over

saya tak study mcm nak rak sbb saya sakit otak kalau study bnyk2

saya rasalah kan kalau saya study bagai nak rak harus sayalah best student Malaysia tahun tu kakakakakakkaaa

ampunnnnnn

aku mmg ikut kepala hotak haku..sib baik jadi manusia hahaha

Ms Lola said...

CPKS (cik puan KS :P),

Oh budaya itu juga berlegar2 dlm GLC.. Kadang2 i saja je provoke depa2 ni, padahal dah tahu dah apa nak jd lepas tu. tihihi

Ms Lola said...

eh, knv, register la twitter cepat2. pastu install tweetdeck (or whatever software lah) kat PC. lagi kencang discussion gini kalau kat dlm twitter tauuuu

knv said...

lola
kahkahkah iye.. iye.. cikgu paksa buat notes. tahpepe. suka hatilah nak buat ke tidak kan? pelik betoi kalau cikgu2 assume ONE method of teaching yang sama boleh apply pada SEMUA murid. alangkan anak2 satu mak pun perangai lain2. hahahah..! errr... actually boleh ku imagine muka toye mu buat kering hahahhaah :P

i wish i had the same courage! :P

ks
kahkahahkahkahkah! ya allah akak tak tau lah kalau dapat ptd tu. bayangkan my superior will be younger than me semua. mampuslah aku dok maki dalam hati hahahahha! kalau muda bijak pandai takpe. ni takut muda dan menjengkelkan hahahahah.. ya allah takleh imagine la oiiii! :P

fid
ko memang brilliant gitu. aku sebenarnya amat lemah lemah lemah maths. tapi aku suka logic. so aku lebih pada konsep2 applikasi maths. itu yang aku cukup2 makan je masa buat degree dulu. maths memang kantoi gilerrrrr... aku rasa kalau aku buat medic ke, law ke, social science ke, harus lah deans list sokmo hahahahhahaha! perasan NM!!!!! :P

lola
buleh ke provoke boss? tak kena pecat? hahahahahha ya allah la haiiii!

eh? boleh ke twitter takdak smart phone? public phone pun tak beli lagi ni hahahahahhhaha :P

Ms Lola said...

haha. si sofea ni pun mcm dah nmpk keketegaqannya! anyways, mak provoke2 manja gitu ngan bosses - saje nak suh depa startled kejap. pastu, "yes BOSS!"

jgn malas! go read about Twitter first ;)
(eh, are u trying to provoke me?) ngeee

KS said...

Lola: btol!!! I selalu provoke boss i dengan mcm2 what if haha... Last2 bila dia tak boleh nak jawab dia akan ckp just do it matun. Ini arahan orang atas. Pastu i
selalu jawab balik, i know. I saja je tanya. Hahaha. Sib baik la boss i jenis fatherly gitu. Kalo jenis yg takleh kena soal lama dah i kena hantar ke pool jpa :p

knv: ya kak. Jadi ptd ni agak stress bila dapat boss yg kurang bijak. Sepatutnya lagi tua lagi bijak tapi lagi tua lagi kurang bijak. Mmg menyumpah dalam hati jek la. Oh harap2 saya tidak perlu menjadi boss akak hahahah... Kang tak pasal2 kita citer pasal roti dan bm aja kahkahkah :P

KS said...

Knv: boleh. Hadap saja website dia. Sambil2 tunggu roti siap diuli, hadap la website hehehe

knv said...

lola/ks
ai dah register twitter dah. pastu nak buat hapo? silalah tunjuk ajar den yang kelam ini... :P

apsal nak kena ada software tweetdeck lak? conpius temannnn!

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger