Wednesday, June 9, 2010

pelbagai roti

experiment lagi. selagi tak lunyai BM tu selagi tu aku dok pulun buat roti. :P kali ni aku guna resipe roti nasi yang lepas. separuh aku buat Cinnamon Raisin Bun, separuh lagi aku buat sosej roll, sardin bun and chocolate bun.

tak boleh nak kata apa dah. memang berbaloi-baloi. :D

korang, aku syorkan korang put aside budget untuk beli BM. memang puas hati la tengok anak2 makan macam nak rak. dan suka2 hati boleh buat macam2 benda. oh yea. aku tengah draft satu entry BM for sale. nanti2 aku postkan ek? sapa nak boleh order secepat mungkin :P.

selamat jamu mata. :D


Raisin Cinnamon Bun. sebelum dibakar. kembang semangkuk.


after keluar oven, lepas glazed dengan butter+cinnamon+sugar


setelah di-dissect oleh pembantu makmal. gebus kan? :D


cross-section.


setelah kembang setaman.


after bakar.


after dissection. gebus kan? tak dan nak susun dalam tupperware dah lenyapppp anak2 aku makan. :P


roti pelbagai rupa. sardin bun, chocolate bun and sosej roll. selamat makan semua. :D


err.. adakah aku telah berjaya menghasut korang beli BM jugak jugak? tihihihihihi :D


17 comments:

Marisa said...

kak non nak jual BM pd harga murah? saya nak!

Marisa said...
This comment has been removed by the author.
Akak Ratu said...

salam knv, ya anda telah berjaya... akak berminat... tak sabar nak tunggu draft entry BM tu kuar kat blog ;-)

Ummu Auni Afif said...

bila tengok entry2 ni, aku silap salin resepi tau. sekali baru perasan semuanya guna BM, huh :P

hanis said...

saya pun baru nak tanya hal si BM nih...


mmg terliur betul dgn kegebuan roti2x ituew...

can't wait to order hehehehe

Ms Lola said...

tgh menahan diri drpd membeli BM! tak lama BM,... thn depan aku beli kauuuu

KS said...

Tu diaaaaaa!! Dah mcm bakery kekdahnya.. Dengan telur sepapan besar gitu.... Mmg boleh bukak bakery sungguh... Mmg nampak sungguh gebus2 roti tu...

Percubaan pertama saya aritu buat sosej bun adalah kurang gebus. Masih boleh dimakan tapi kalo lagi gebu lagi syiok. Resepi yg roti nasi belum try. Weekend nilah baru boleh. Hak potato bread dah try mmg gebus sungguh tapi sedikit manis untuk saya. Maybe sebab dalam adunan ada gula pastu salut lg gula hehehe

MN said...

kak non memang saja tau!!!

Sayang.Ibu said...

mmg ko tlh sukses menghasut kak non wehhhh... saya dah rembat pun satu BM tu... pi laa baca n3 saya hari ni... muahahhahaaa....

TopsyTurvyMum said...

CIB meroti..kak non meroti..
nak kena kejut BM haku tu gak laaa...

saudah said...

order satu BM kak non!

eZa said...

adeh... meleleh2 air liuq. masuk blog kaknon dh mcm masuk bakery yang mane kalau sy masuk memane bakery, sume roti nk beli! ;P

jua said...

ye! ye! ye!

abang, KNV yang hasut saya utk beli BM. salah kan dia..salahkan dia..

cik puan daun said...

ya ampun.. buat saya nak beli BM juga.. tabahkanlah hati ini Ya Allahhh..

:)

knv said...

marisa
idaklah murah sesangat. tapi definitely cheaper la dari msia comparing apple to apple.

akakratu
sabaq naa.. ni tengah nak susun costing elok2.. hahahha :P

aini
roti nasi tu boleh buat manual. ikut resipe yang akak tempek tu. actually semua pun buleh manual jugak kalau rajin hihihih :P

hanis
sabaqqq.. esok lusa ni ada la entry tu hahahah :P

lola
memang sesuai hang beli.. mesti sofea suka makan roti fresh cicah kari ayam :P

ks
tak bakery pun memang harus beli teluq berpapan2 hahahahha! kata sekali goreng 4 bijik terus hahahah!

mn
hang bila lagi nak join group BM? hahahha :P

intan
fuhh berpeluh akak tengok bm hang yang vadevasss ittew! harus tak beli roti kedai dah kan? ahhaha.. happy baking! :D

ttm
aku tau roti je. hang tau macam2. takpe lah bagi bm hang tu rest sekejap hahahha :P

saudah
sabaqqq naa.. nanti check harga dulu :P

eza
boleh aje pi beli kedai hahaha.. kat sini pasal takdak roti sardin takdak sosej roll. itu yang semangat lelebih nak buat. lagipun anak2 makan banyak. so memang berbaloi la.. :P

jua
eh eh? akakkkk jugak yang salahhh :P

cpd
mintak ampun nampak? hahahahhahah! semoga tabahlah hatimu... :P

HUda said...

gilosh!... bikin tak boleh tido...lapau! melampau!

lailasani said...

sy dah lama juga kepinginnnnnnnnnnnnnn sgt dgn BM, tp selalunya jadi last priority compare dgn benda2 lain. last2 tak terbeli sampai sekrg... tp bila tengok akak sokmo dok post entry pasal wat roti ngan BM ni... amat2 laaa terhasut... hehehehe... dh order BM ngan akak... sukanyaaaaaaaaaaaa ati...

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger